Οι γεωτεχνικοί δίπλα στον αγρότη, στο χωράφι…

ΔΕΣΜΕΥΣΗ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ:


-«Το διακύβευμα στις εκλογές του Νοεμβρίου δεν είναι μην τυχόν χάσει κανένα ευρώ τόκο το ΔΝΤ, είναι η επιβίωση της Θεσσαλίας, η επιβίωση κάθε οικογένειας…»

«Το διακύβευμα στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου δεν είναι μήπως χάσουν κανένα ευρώ τόκο οι ξένες τράπεζες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο… Το διακύβευμα είναι η επιβίωση της Θεσσαλίας, η επιβίωση κάθε ελληνικής οικογένειας, το μέλλον των νέων μας, αν αύριο θα είναι κύριοι στη γη τους οι αγρότες μας, αν θα μπορούν να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι μας…»
Αυτό τόνισε ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στο ασφυκτικά γεμάτο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο στον Τύρναβο παρά την έντονη βροχόπτωση.
Σχολιάζοντας το δίλημμα που έθεσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός για τις περιφερειακές εκλογές, ο κ. Κ. Αγοραστός υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος:
«Οι υπερήφανοι Θεσσαλοί απαντούν στο δίλημμα καθημερινά και ετοιμάζονται να στείλουν ηχηρή απάντηση στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι υπερήφανοι Θεσσαλοί, αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, δεν θέλουμε περιφερειάρχη – κυβερνητικό εκπρόσωπο. Οι υπερήφανοι Θεσσαλοί δεν θέλουμε περιφερειάρχη – μακρύ χέρι του κράτους, ιμάντα μεταφοράς και επιβολής των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας. Πάνω απ’ όλα οι υπερήφανοι Θεσσαλοί δεν θέλουμε περιφερειάρχη …τοποτηρητή της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου στη Θεσσαλία ούτε περιφερειάρχη… φοροεισπράκτορα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι υπερήφανοι Θεσσαλοί θέλουμε περιφερειάρχη και αιρετή περιφέρεια που να κάνουν έργο για την Θεσσαλία, περιφερειάρχη και αιρετή περιφέρεια που να διεκδικεί μαζί με τους Θεσσαλούς, περιφέρεια που να έχει νοικοκυρεμένα οικονομικά, κυρίως όμως περιφέρεια που δεν επιβάλλει φόρους στην ήδη επιβαρυμένη τοπική οικονομία και τοπική αγορά».
Παράλληλα, ο κ. Κ. Αγοραστός επανέθεσε σε άλλη διάσταση το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό: «Ή ψηφίζετε τους υποψηφίους μου σε κάθε περιφέρεια ή χρεωκοπία;» επισημαίνοντας: «Στη Θεσσαλία, αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, ο κυβερνητικός υποψήφιος και η χρεωκοπία ταυτίζονται!
Διότι ο κυβερνητικός υποψήφιος και απερχόμενος νομάρχης κατάφερε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να υπερχρεώσει τη νομαρχία Μαγνησίας, την οποία μάλιστα παρέλαβε πριν 4 χρόνια με πλεόνασμα 1 εκατ. 830 χιλ. ευρώ σύμφωνα με τον πρώην νομάρχη κ. Γιάννη Πρίντζο. Και μάλιστα τα χρέη προέκυψαν χωρίς να γίνει έργο».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχεται τόσο ο ίδιος όσο και υποψήφιοι του συνδυασμού «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» σε προσωπικό επίπεδο: «Θεωρείτε τυχαίο που ο κυβερνητικός υποψήφιος αντί να αρθρώνει πολιτικό λόγο, αντί να μιλά για τα φλέγοντα προβλήματα της Θεσσαλίας και κάθε οικογένειας, καταφεύγει καθημερινά σε επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε χτυπήματα κάτω από τη μέση, τόσο εναντίον μου όσο και εναντίον των συνεργατών μου; Ποιος άλλος είναι ο στόχος του από το να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλίας;
Μην σας ξεγελούν – συνέχισε - τα ψεύτικα χαμόγελα και τα «παχιά», κούφια λόγια. Ο κυβερνητικός υποψήφιος έχει μια συγκεκριμένη αποστολή: Να εφαρμόσει πιστά το Μνημόνιο στη Θεσσαλία. Να επιβάλλει νέους φόρους στην τοπική κοινωνία και τοπική οικονομία προκειμένου να πληρώνονται τα τοκογλυφικά επιτόκια με τα οποία έχει δανειστεί η Ελλάδα από τους ξένους πιστωτές μέσω του Μνημονίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η γυμνή αλήθεια».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός παρουσίασε τις αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες του προγράμματός του για την Θεσσαλία. Απευθυνόμενος ειδικά στους αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για δημιουργία τοπικού παρατηρητηρίου τιμών και ενεργοποίηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων, η οποία, όπως είπε, «έχει αποστολή να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει πιθανές κρίσεις στηρίζοντας τον παραγωγό».
«Κεντρική δέσμευσή μας είναι η γεωτεχνική υπηρεσία της περιφέρειας Θεσσαλίας να έχει τακτική παρουσία στους αγρούς της περιοχής ώστε να μεταφέρει τη σύγχρονη γνώση στον παραγωγό και να προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα όπως στο αχλάδι την ψύλα και το βακτηριακό κάψιμο, στο ροδάκινο την καρπόκαψα, τους φυλλοδέτες ή τη μύγα της Μεσογείου, που θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα στο μέλλον, στο σταφύλι την ευδεμίδα και τον περονόσπορο καθώς και στα κηπευτικά πληθώρα προβλημάτων».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός πρότεινε «να εξεταστεί ενδελεχώς το ενδεχόμενο καταχώρησης της ποικιλίας κρυστάλλι στο αχλάδι ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης ή Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης ώστε να αποκτήσει προστιθέμενη αξία το προϊόν αυτό», ενώ δεν διέλαθε της προσοχής του ότι: «βρισκόμαστε σε μια περιοχή που δεν χαίρει οικονομικής επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού οι περισσότερες καλλιέργειες ανήκουν στην ομάδα των οπωροκηπευτικών. Επειδή δεν υπάρχουν επιδοτήσεις, πολύ σημαντική είναι συνεπώς η διαχείριση και πώληση των προϊόντων».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός υποστήριξε ότι «στο νέο διαμορφούμενο περιβάλλον ο παραγωγός καλείται να είναι ταυτόχρονα προστάτης του περιβάλλοντος, εφαρμοστής της «αειφόρου γεωργίας» και διαχειριστής των προϊόντων του» και έθεσε στις προτεραιότητές του:
-«Την προώθηση και διαφήμιση εντός και εκτός Ελλάδος των ποιοτικών προϊόντων με «Θεσσαλική ταυτότητα», την οργανωμένη συμμετοχή σε γεωργικές εκθέσεις, την προώθηση της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία τους.
- Την ουσιαστική εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης παραγωγής σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ασφαλή για τον καταναλωτή, που προστατεύουν το περιβάλλον.
-Τη στήριξη του υγιούς Συνεταιριστικού κινήματος και των μικρών συνεταιρισμών που διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα (πρωτογενούς παραγωγής ή μεταποιημένα). Προσωπικά συνεργάζομαι πολλά χρόνια με τους συνεταιρισμούς του Τυρνάβου - βλέπω εδώ πολλούς φίλους - και έχουμε δώσει πολλές και σκληρές μάχες για το κρασί, το τσίπουρο, το σταφύλι, τα φρούτα. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις, να δώσουμε νέες μάχες από ένα νέο μετερίζι αυτή τη φορά», ανέφερε καταχειροκροτούμενος.




Σχόλια