Διεθνής Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2010

Δελτίο Τύπου


Η Διεθνής Ημέρα Τρίτης Ηλικίας υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 και στόχο έχει να αναγνωρίζει τη συμβολή των ηλικιωμένων ατόμων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη αλλά και να επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία. Σε αυτό το στάδιο ζωής, το οποίο ταυτίζεται με μια ευρεία κοινωνική ομάδα συνανθρώπων μας, οφείλουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό και να παρέχουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα τους ανταποδίδουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όλα όσα μας προσέφεραν.

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, η ΟΝΝΕΔ αποφάσισε να βρεθεί δίπλα στους στέλνοντας ένα συμβολικό μήνυμα πως η σοφία των γηραιότερων θα πρέπει να αποτελεί πυξίδα για την πορεία της νεολαίας. Για το λόγο αυτό, αντιπροσωπεία της οργάνωσης με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ανδρέα Παπαμιμίκο και τους Βασίλη – Φοίβο Αξιώτη - Γραμματέα Κ.Ε ΟΝΝΕΔ, Άγγελο Παπανικολάου – Τομεάρχη Υγείας Π.Σ. ΟΝΝΕΔ και Γ. Δρακούλη – Πρόεδρο Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, επισκέφθηκε το Κωνσταντοπούλειο Ευγήρειο Πατρών.

Τα μέλη της ΟΝΝΕΔ συνομίλησαν για αρκετή ώρα με τους ηλικιωμένους και πρόσφεραν συμβολικά ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στις κυρίες και από μία κούπα στους άνδρες.

Δηλώσεις σχετικά με την επίσκεψη

Α. Παπαμιμίκος - Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ: «Σε μια εποχή που συνήθως ξεχνάμε, βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, που τόσα έχουν προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Η Τρίτη ηλικία αποτελεί τη σοφότερη κοινωνική ομάδα της χώρας και οι εμπειρίες της, μας θυμίζουν εποχές και εικόνες που δεν έχουμε ζήσει. Είναι καιρός η Πολιτεία να δώσει ιδιαίτερο βάρος στους ανθρώπους αυτούς που για μια ολόκληρη ζωή προσέφεραν σε μας και να μεριμνήσει ώστε να απολαμβάνουν τους κόπους μιας ζωής απρόσκοπτα.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν πρέπει να αποτελέσει άλλη μια δικαιολογία για τη μη παροχή όλης της αναγκαίας μέριμνας σε άτομα τα οποία αξίζουν το σεβασμό και τη βοήθεια όλων μας».

Β. Αξιώτης – Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ: «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν σε δύσκολους καιρούς για να παραδώσουν σε μας μια καλύτερη χώρα. Χρέος μας είναι και εμείς από την πλευρά μας να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο Αύριο»

Α. Παπανικολάου – Τομεάρχης Υγείας Πολιτικού Συμβουλίου ΟΝΝΕΔ: «Σήμερα, η νέα γενιά συναντά και βρίσκεται δίπλα στην τρίτη ηλικία. Δυστυχώς η συγκυρία κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι. Η Κυβέρνηση του Μνημονίου εκτός από την μείωση των συντάξεων, περικόπτει απαραίτητα φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και υποχρηματοδοτεί προγράμματα κοινωνικής φροντίδας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).

Ως ΟΝΝΕΔ θεωρούμε αναγκαία την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Τρίτη Ηλικία, βασισμένο στις αρχές: Ανεξαρτησία, Συμμετοχή, Φροντίδα, Αυτοπραγμάτωση, Αξιοπρέπεια. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητη η απρόσκοπτη πρόσβαση των ηλικιωμένων στις υπηρεσίες υγείας, η σταθερή χρηματοδότηση και η επέκταση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και ΚΗΦΗ σε κάθε δήμο, ώστε να παρέχονται ουσιαστικές υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης που είναι συνυφασμένες με ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Εμείς ως νέοι άνθρωποι έχουμε χρέος και να σταθούμε αλληλέγγυοι σε εκείνους που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικογένεια και κοινωνία προσπαθώντας να επαναφέρουμε την ελπίδα στα μάτια τους.

Σχόλια