Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτυ

Την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι την ξέρετε. Τώρα υπάρχει και η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το αυτογκόλ.
Αυτό θυμίζει η απόφαση του πρωθυπουργού να παραχωρήσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη διακαναλική συνέντευξη τύπου προκειμένου να… εξηγήσει στους πολίτες γιατί πρέπει να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές και γιατί δεν πρέπει να ψηφίσουν κατά του Μνημονίου.
Μια κυβέρνηση που ακριβώς πριν από ένα χρόνο, με ψέμματα και παραμύθια, σάρωσε στις εκλογές επειδή οι πολίτες πίστεψαν στην αλλαγή, βρίσκεται σήμερα με το πιστόλι στον κρόταφο. Ο πρωθυπουργός αισθανόμενος ότι ο κόσμος θα “μαυρίσει” την κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει πάνω του την υπόθεση, να βγει στα κανάλια, να μιλήσει στους πολίτες, να αφυπνίσει το κοιμισμένο κόμμα του και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.
Η αγωνία είναι μεγάλη διότι πριν από 2-3 μήνες στην Ιπποκράτους θεωρούσαν σίγουρη τη νίκη σε 7-8 περιφέρειες ενώ πάλευαν και για άλλες 2 από τις συνολικά 13.
Τα δεδομένα έχουν ανατραπεί πλήρως και το ΠΑΣΟΚ πάει σε μια οδυνηρή ήττα από την οποία θα βγει πολλαπλά τραυματισμένη. Ετσι, οι επικοινωνιολόγοι προέτρεψαν τον κ. Παπανδρέου να δώσει συνέντευξη στα μεγάλα κανάλια, να βγει και περιοδεία, να τον δει ο κόσμος εν πάση περιπτώσει αφού θεωρείται ακόμη το ισχυρό χαρτί του κόμματος.

Από την άλλη, βλέποντας ότι κανείς πρωτοκλασάτος υπουργός δεν είναι πρόθυμος να “τρέξει” για μια οδυνηρή ήττα που έρχεται, αποφάσισε να λάβει μέρος πιο ενεργά στον προεκλογικό αγώνα μήπως σώσει κάτι από την παρτίδα.
Το απίστευτο, ωστόσο, είναι ότι μεταθέτει για μετά τις εκλογές όλα τα οδυνηρά μέτρα και τις επιλογές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκρήξεις. Τελευταίο παράδειγμα αυτό με το νόμο – πλαίσιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Την ώρα που καθηγητές και φοιτητές ετοιμάζονται να πάρουν τα όπλα η Αννα Διαμαντοπούλου, με απόφαση Παπανδρέου φυσικά, δε θα ανακοινώσει όλες τις αλλαγές που σχεδιάζει αλλά τις πιο… λάιτ. Θα τις ανακοινώσει το Σάββατο στη σύνοδο των πρυτάνεων και θα αφήσει τα “καυτά” θέματα να περάσουν οι εκλογές και να τα δώσει στη δημοσιότητα.
Ως έσχατο μέτρο για να αναστραφεί το αρνητικό εκλογικό κλίμα η κυβέρνηση επιστρατεύει τις παροχές. Από το Περιστέρι ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έκτακτο βοήθημα σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν εξειδίκευσε όμως πόσα και ποιοι θα το πάρουν αφήνοντας να το κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ίσως… μετά τις εκλογές. Αλλωστε, οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν.
Αναφορικά με τον πανικό που έχει πέσει στην οδό Ιπποκράτους, αυτός οφείλεται στην απώλεια των περιφερειών. Σίγουρες θεωρούν την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την Αχαϊα ενώ χάνουν Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Αττική, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα ενώ τρέμουν για την Πελοπόννησο.


Σχόλια