Απολογισμός ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση μπέρδεψε το «αυτονόητο» με το «ανόητο»

Ο «απολογισμός ενός χρόνου» του ΠΑΣΟΚ περιγράφει την αρχή του τέλους
Αφατη συγκίνηση νοιώσαμε χθες όσοι πήραμε στα e-mail μας την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου με τον απολογισμό της κυβέρνησης για τον ένα χρόνο στην εξουσία
Πέρασε ένας χρόνος με το ΠΑΣΟΚ να κυβερνά αυτό τον τόπο και κάποιοι στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, αισθάνθηκαν την ανάγκη να μας θυμίσουν την επέτειο. Και από τον απολογισμό που έκαναν εμφανίζονται να είναι περήφανοι για το έργο τους
«Κάναμε σε ένα χρόνο, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα» είναι ο τίτλος του κειμένου που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση: Συμπλήρωση ενός χρόνου της Κυβέρνησης – Απολογισμός έργου (1)
Συμφωνούμε απόλυτα. Εκτός του ότι έχουμε να βάλουμε γτκαουλάϊτερ στο κεφάλι μας μισόν αιλώνα, επιπλέον μέσα στον χρόν αυτό του ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε και η  χώρα πράγμα που δεν είε συμβεί (να φανταστείτε) ούτε επί … Μητσοτάκη.
Ο απολογισμός δίνει έμφαση στο σύνθημα του πρωθυπουργού «το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει».
Πράγματι, αλλά μήπως έγινε κάποιο ορθογραφικό λάθος στο “αυτονόητου” και εννοούσαν του “ανόητου”;
Άλλωστε όπως είπε χθες και ο Σαμαράς, απαντώντας στον ισχυρισμό του ΓΑΠ ότι η ΝΔ φταίει που ανέβηκαν τα spread’s: «Αυτό δεν είναι σωστό, δεν είναι καν λάθος. Είναι ανοησία. Είναι ανοησία να πιστεύει τέτοια πράγματα ο κ. Παπανδρέου».
Ευτυχώς να λέμε που δεν βουλιάξαμε ακόμα
Αναφέρεται ακόμα στον απολογισμό του ΠΑΣΟΚ: Αλλάξαμε πορεία και δε βουλιάξαμε, , καταφέραμε το ακατόρθωτο, αποφύγαμε τα χειρότερα κ.λπ.
Δηλαδή υπάρχουν και χειρότερα από αυτά που ζούμε; Είμαστε στην κατοχή του ΔΝΤ, έχουμε δανειστεί για δεκαετίες, θα ξαναδανειστούμε σύντομα, η οικονομική πολιτική έχει αποτύχει, ο κόσμος έχει φτωχύνει, η οικονομία έχει τυπικά πτωχεύσει, αλλά κατά τα λοιπά αποφύγαμε τα χειρότερα.
Μάλιστα, σε μια στιγμή αυτοκριτικής, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι «και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: να μείνουμε αδρανείς απέναντι στις εξελίξεις, να αφήσουμε την Ελλάδα να παρακμάσει ακόμα περισσότερο, να θεριεύσουν κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές. Σηκώσαμε τα μανίκια και έτσι θα συνεχίσουμε. Και είμαστε ακόμα στην αρχή».
Αυτό είναι που μας τρομάζει. Είναι μόνο η αρχή… του τέλους.
Μεγάλο δούλεμα
Από εκεί και πέρα ξεκινά ο απολογισμός στο κείμενο. Και μεταξύ άλλων τονίζεται:
  • Σε σχέση με πέρυσι ,το α’ οκτάμηνο του 2010 οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου περικόπηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τότε γιατί το ΙΟΒΕ λέει στην έκθεσή του ότι τα 4 δισ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις τα χάσαμε από μη προϋπολογισμένες δαπάνες του δημοσίου;
  • Αναφορικά με την λειτουργία της κυβέρνησης, το κείμενο αναφέρεται στην ηλεκτρονική διαβούλευση για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά και στο πρώτο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων 80 οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. Για το δεύτερο να προσυπογράψουμε, για το πρώτο, όμως, τι να πούμε; Ξεχάστηκε στην πορεία και περνάνε νόμοι (όπως η περαίωση και τα εικονικά τιμολόγια) νύχτα;
  • Αναφέρεται η δυνατότητα όλων των πολιτών να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, ξεκινώντας από τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων. Πραγματικά ξεχειλίζει από αξιοκρατία ο δημόσιος τομέας. Με e-gov μπήκαν οι “πράσινοι” σε καίριες θέσεις του δημοσίου; Ο κ. Σπυρόπουλος π.χ. στο ΙΚΑ μπήκε έτσι;
  • Ξεχωριστή θέση στο κείμενο του κυβερνητικού απολογισμού έχει η ψήφιση του «Καλλικράτη» ως θεμέλιου του «νέου επιτελικού και αποτελεσματικού κράτους», αλλά και οι πρώτες εκλογές που πραγματοποιούνται «στη νέα εποχή της αυτοδιοίκησης» τον Νοέμβριο.
  • Στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής, ο κυβερνητικός απολογισμός εστιάζεται στα «προσεκτικά βήματα για την ανάκτηση του διπλωματικού μας κεφαλαίου παράλληλα με την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων» στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τον Καύκασο και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Πολύ προσεκτικά, όσο πατάει η γάτα, τόσο που δεν τα καταλαβαίνει κανείς, ούτε και οι εχθροί μας.
  • Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κυβέρνηση τονίζει ότι εργάζεται «για ξεκάθαρες σχέσεις με την Τουρκία» και ότι επιθυμεί την στενή συνεργασία με την γείτονα χώρα «μέσα σ’ ένα πολύ καθαρό, γνωστό πλαίσιο: πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, πλήρης σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Τα αεροπλάνα πάνω από το Αγαθονήσι, τις περιπολίες στο Σούνιο και όσα δηλώνει ο Χριστόφιας για ελληνική …εισβολή στην Κύπρο, μαζί με την μη δέσμευση της Αγκυρας για τη Χάλκη, τα έχουν ακούσει;
  • Αναφορικά με την Παιδεία, η κυβέρνηση στον ένα χρόνο θητείας της εισήγαγε το «Νέο Σχολείο» με επίκεντρο τον μαθητή, ενώ ο πρώτος νόμος στα πλαίσια αυτά αφορούσε την αναβάθμιση και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Αν εσείς έχετε δει έστω ένα σχολείο να μας το δείξετε να γράψουμε τα παιδιά μας. Διότι ακόμη και το φιλόδοξο πρόγραμμα των 800 Ολοήμερων δεν έχει δασκάλους, προγράμματα και κατεύθυνση. Επίσης, η κυβέρνηση αναφορικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναφέρει πως «ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για τις ριζικές αλλαγές» σε αυτήν. Δημόσιος διάλογος με προαποφασισμένες ρυθμίσεις.
  • Σε ότι αφορά την προστασία του πολίτη, ο κυβερνητικός απολογισμός αναφέρει πως σημειώθηκε μείωση της εγκληματικότητας το πρώτο εξάμηνο του 2010, ενώ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σύλληψη 6 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», η επιστροφή 5000 αστυνομικών στην αστυνόμευση κ.λπ. Κανείς λόγος φυσικά για την τρομοκρατία που έχει δολοφονήσει τρεις ανθρώπους σε μερικούς μήνες. Ούτε φυσικά για το μικροέγκλημα που θερίζει, ούτε για το σκηνικό τρόμου στο κέντρο της Αθήνας.
  • Και το μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης είναι τα οικονομικά. Το κείμενο του απολογισμού μιλά για νοικοκύρεμα αλλά και για το δίλημμα κατάρρευση, ή σωτηρία. Επαίρεται για τον μηχανισμό στήριξης και τα δάνεια για τα επόμενα τρία χρόνια. Ουδείς λόγος για το Νέο Μνημόνιο, το 2020, την πιθανή χρεοκοπία.
  • Γράφει για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και πάταξη της φοροδιαφυγής. Να εννοεί άραγε τα εικονικά τιμολόγια και τους ευνοημένους επιχειρηματίες. Από την άλλη τι σόι δικαιοσύνη είναι αυτή που επιβραβεύει του φοροφυγάδες μόνο και μόνο για να μαζευτούν χρήματα;
  • Γράφει για τη μείωση των τιμών στην αγορά καθώς 5.000 φάρμακα ανατιμολογήθηκαν με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων. Αποτέλεσμα, μειώσεις σε τιμές κατά 20%, και εξοικονόμηση πόρων πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Κουβέντα, όμως, για τις περικοπές φαρμάκων και εξετάσεων από ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, ούτε για ταμεία που δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακα και τους κάνουν εμπάργκο. Για τα 8 δισ χρέη του ΕΣΥ, ακούσατε τίποτε;
  • Μιλάνε για το ασφαλιστικό καθώς και για πρωτόγνωρο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ με στόχο την προστασία 300.000 – 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Το χειρότερο ασφαλιστικό των τελευταίων 50 ετών χαρακτηρίζεται επιτυχία. Τα τρία “δεν” που ξεχάστηκαν σε μια νύχτα δεν τα θυμούνται. Ούτε ότι αυξήθηκε η ανεργία 5-6 μονάδες και τώρα τρέχουν να δώσουν ψίχουλα του ΟΑΕΔ.
Αυτά κι άλλα πολλά αναφέρονται στον απολογισμό του έτους, μιας χρονιάς που θα μείνει στην ιστορία. Και αναρωτιόμαστε; Είμαστε τόσο ηλίθιοι, ή αυτοί πιστεύουν ότι απευθύνονται σε βλάκες και αμνήμονες;
Γιατί αν είμαστε κάτι από τα δύο, τότε  δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε από το να πάμε στις 4 του Οκτώβρη να ανάψουμε, όχι κεράκι, λαμπάδα, στον Άγιο Γεώργιο Παπανδρέου.

Σχόλια