Από το «Βρώμικο ’89» στο «Βρώμικο 2010»;

* Πράγματι ένα αίσθημα κορεσμού, στην καλύτερη περίπτωση αμηχανίας και στη χειρότερη απογοήτευσης, θυμίζει η άνοδος και η πτώση των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980 (αλλά και προδικτατορικά με την ΕΡΕ, την «Ενωση Κέντρου» και προηγουμένως).
Η αλλαγή κυβερνήσεων γινόταν (και θα γίνει στο μέλλον, αν λάβω υπόψη την πρώτη Εξεταστική του Αντ. Σαμαρά) μέσα σε βαριές κατηγορίες σκανδάλων και ηθικής κρίσης. Βαρέθηκα αυτές τις καταστάσεις. Υπενθυμίζω:

– Τα γεγονότα της περιόδου 1989–90 με επίκεντρο την κορυφαία περίπτωση Κοσκωτά και το Ειδικό Δικαστήριο.
– Την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με πολύπλευρες κατηγορίες εντός και εκτός της Ν.Δ. (όπως και πριν εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ) για σκάνδαλα και μάλιστα οικονομικά.
– Τερματισμός της διακυβέρνησης Α. Παπανδρέου μέσα σε συνθήκες καμαρίλας, σκανδάλων περιφερειακών και ηθικής κατάπτωσης, κυρίως το 1995.
– Η πρώτη τετραετία του Κ. Σημίτη σημαδεύτηκε από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η δεύτερη (με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου) με το σκάνδαλο του «Πόρτο Καρράς», με τους μισούς και πλέον αποκλεισμένους να έχουν επανέλθει σε θέσεις στην κυβέρνηση και τη Βουλή από τον ίδιο τον Γιώργο!


Ενδιαμέσως η σκανδαλολογία θέριεψε με περιπτώσεις όπως τα Ολυμπιακά Ακίνητα, οι αμυντικές προμήθειες.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο βαρύ κλίμα ηθικής απαξίωσης ήλθε νικήτρια η διακυβέρνηση Καραμανλή, για να πληγεί σοβαρά από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, το οποίο (μαζί με τη διεθνή οικονομική κρίση και τα Δεκεμβριανά του 2008) οδήγησε στην πρόωρη και άδοξη πτώση της.
* Παρατηρήσεις που δεν ισχύουν μόνο για την εκλογική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου πέρυσι στις 4 Οκτωβρίου. Η άνοδος και η πτώση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συνοδεύονται συνήθως από τις καλές ελπίδες, τις υποσχέσεις του νικητή. Ηταν μόνο δημαγωγία και λαϊκισμός;
Οχι ασφαλώς, γιατί κάθε κυβέρνηση έχει θετικό έργο. Συγκεκριμένο μάλιστα. Ενδεικτικά για την περίοδο Κ. Καραμανλή ήταν η καλή πορεία της Οικονομίας έως το 2007 (επικυρωμένο γεγονός στις εθνικές εκλογές τότε) και οι σημαντικές συμφωνίες – συμμαχίες με Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Σκοπιανό στο ΝΑΤΟ.

Βεβαίως, δεν καταπολεμήθηκαν βαθιές αιτίες στην οικονομική, κοινωνική και εθνική μας ζωή. Το πνεύμα του λαϊκισμού και του αναξιοκρατικού, φαύλου κομματισμού. Αυτό που μιλάει για «βρώμικο ’89» τότε από το ΠΑΣΟΚ και θα μπορεί να ομιλήσει για «βρώμικο 2010» για τη Ν.Δ., γνωρίζοντας και παραγνωρίζοντας την αλήθεια. Οτι και στις δύο περιπτώσεις, Κοσκωτά και Βατοπεδίου, υπήρξαν σοβαρές σκιές και σκοτεινές δοσοληψίες. Οι καταθέσεις Κουτσόγιωργα τότε τι ήταν;
Οι αγοραπωλησίες, με πρώτο το ακίνητο στους Θρακομακεδόνες:
Τι ήταν πρόπερσι; Η διαρκής, βαθύτατη ανάδειξη του νικητή μέσα από την αρένα της σκανδαλολογίας δείχνει τη βαθύτατη εθνική μας κρίση, να δούμε την αλήθεια και να αυτοκαθαρούμε σοβαρά, ειλικρινά.
http://www.adesmeytos.gr/

http://taxalia.blogspot.com/2010/10/89-2010.html

Σχόλια