Περικόπτεται κατά 15% το μέρισμα των Αποστράτων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

Περικοπή στο μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού δρομολογείται προκειμένου αυτό να διασωθεί. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι μέχρι τώρα προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου είναι να το μειωθεί άμεσα κατά 15% το μέρισμα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το ΜΤΣ να το δίνει. Σε διαφορετική περίπτωση διαφαίνεται η χρεοκοπία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού καθώς οι πληροφορίες θέλουν το συσσωρευμένο έλλειμμά του να αγγίζει τα 300.000.000 ευρώ. Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος επιφυλάχθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου να αποκαλύψει το οτιδήποτε λέγοντας ότι “στοιχεία για το θέμα αυτό θα δοθούν εν καιρώ”.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος και χειρίζεται προσωπικά το εν λόγω θέμα δήλωσε απλά ότι «απαιτούνται να παρθούν δύσκολες αποφάσεις και να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές».
Οι πληροφορίες του “Α.Τ.” αναφέρουν πως η περικοπή κατά 15% του μερίσματος είναι ένα από τα δώδεκα μέτρα που θα παρθούν για τη σωτηρία του ΜΤΣ. Εγκαταλείπεται από ότι φαίνεται το αρχικό σχέδιο που ήθελε την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων και των τριών κλάδων σε ένα, καθώς αυτό δεν θα βοηθούσε σε τίποτα παρά μόνο στο να κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα. Εκτιμάται πως η περικοπή του μερίσματος στους αποστράτους του ΜΤΣ να επεκταθεί και στους δικαιούχους των άλλων Μετοχικών Ταμείων (Αεροπορίας και Ναυτικού), ώστε να υπάρξει ενιαία πολιτική καθώς και αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα ή βρίσκονται στον προθάλαμο της οικονομικής δυσπραγίας. Εγκαταλείπεται και η σκέψη να εξέλθουν από το ΜΤΣ οι απόστρατοι αστυνομικοί, που ήταν εγγεγραμμένοι σε αυτό, καθώς εκτιμάται πως η συγκεκριμένη κίνηση δεν θα βοηθούσε και δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο να συμβεί αυτό.
Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι καλύτερα να χαθούν 45 ευρώ παρά ολόκληρο το μέρισμα. Μεταξύ των δώδεκα μέτρων για τη διάσωση του ΜΤΣ είναι ο διακανονισμός του χρέους του ώστε να αποπληρωθεί σε βάθος 20ετίας. Το χρέος μεγάλωσε και από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι αποστρατείες. Από τις 900 αποστρατείες ετησίως κατά μέσο όρο φτάσαμε στις 5.000.
Στο μεταξύ αναζητούνται τα χρήματα για να καταβληθεί το τριμηνιαίο μέρισμα το οποίο έπρεπε από χτες να είχε δοθεί στους δικαιούχους.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΑΒ, ΕΑΣ ΚΑΙ ΕΛΒΟ

Σε άμεση αποκρατικοποίηση και των τριών κρατικών αμυντικών βιομηχανιών δηλαδή της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, που δόθηκε με την ευκαιρία του απολογισμού του ενός έτους στο υπουργείο από την ανάληψη των καθηκόντων. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, η διαδικασία αποκρατικοποίησης πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι το αργότερο. Γι’ αυτό τον λόγο θα προσληφθούν και ειδικοί σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων που θα κάνουν τις προτάσεις τους. Δεν αποκλείεται στις αμυντικές αυτές βιομηχανίες να δημιουργηθεί ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς κοινοπραξίας.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων:
* «Το να υποτάξουμε την ελληνική κοινωνία και το εκλογικό σώμα σε ένα τεχνητό δίλημμα, ναι ή όχι στο Μνημόνιο, συνιστά μια παραφθορά, συνιστά δηλαδή ένα ψευδές δημοψήφισμα, το οποίο δεν πρόκειται να διεξαχθεί στις 7 και στις 14 Νοεμβρίου.
* Ο ελληνικός λαός θέλει να βλέπει φως στο τούνελ το συντομότερο δυνατόν.
* Το 2011 πρέπει να είναι έτος της πραγματικής ελληνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση θα πάει σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης . Θα δοθεί ώθηση στον τουρισμό, στην οικοδομή και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
* Δεν πρέπει το 2011 η ύφεση να ξεπεράσει το –2,7%.
* Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας δίνει στον εισαγγελέα και στους ανακριτές ότι στοιχεία έχει για περίεργες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
* Θα είχαν εξοπλιστεί καλύτερα οι Ένοπλες Δυνάμεις και με μικρότερο κόστος αν ακολουθούνταν άλλη μέθοδος».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο άνοιγμα των στρατιωτικών νοσοκομείων και στο πολιτικό προσωπικό του υπουργείου και στα μέλη των οικογενειών τους. Επίσης δήλωσε ότι θα φροντίσει στα πλαίσια του ενιαίου μισθολογίου να διορθωθούν οι όποιες αδικίες που υπάρχουν στις αποδοχές του πολιτικού προσωπικού.

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=24041

Σχόλια