Παραμύθια της Χαλιμάς, η δήθεν άρση του του casus belli από την Τουρκία..

Διαψεύδοντας τις προσδοκίες των «ευκολόπιστων» της Αθήνας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο πριν υποδεχθεί χθες στην Αγκυρα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα μονομερούς άρσης του casus belli από την Τουρκία. Τις προηγούμενες ημέρες, διαρροές στα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για άρση του casus belli, καθώς η Ελλάδα αφαιρείται από τον κατάλογο των απειλών που σύμφωνα με την υπό αναθεώρηση «Κόκκινη Βίβλο Ασφαλείας» αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Η Τουρκία, με την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995, έχει προειδοποιήσει ότι αποτελεί αιτία πολέμου κάθε προσπάθεια της Ελλάδας να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας για επέκταση των χωρικών υδάτων της έως τα 12 ν.μ.
ΣυνέντευξηΟ κ. Νταβούτογλου σε συνέντευξή του χθες στο NTV ρωτήθηκε για το θέμα και απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε «μονομερή κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας στο θέμα των 12 ν.μ.» και υποστήριξε ότι στη νέα προσέγγιση των δύο χωρών προέχει το «όραμα και όχι η απειλή».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μάλιστα επανέλαβε και επικαιροποίησε το casus belli καθώς όπως είπε η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995 ελήφθη μετά από απόφαση της Ελληνικής Βουλής, που είχε εξουσιοδοτήσει την ελληνική κυβέρνηση για επέκταση των χωρικών υδάτων όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο. Το μήνυμα που στέλνει ο κ. Νταβούτογλου είναι ότι το casus belli θα αρθεί μόνο όταν η Ελλάδα αποκηρύξει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της (ή τουλάχιστον δεσμευθεί ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς κινήσεις χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Αγκυρα).

Οι κ. Νταβούτογλου και Δρούτσας είχαν μια ακόμη κατ’ ιδίαν συνάντηση χθες στην Αγκυρα πριν παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα μπάσκετ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών.
Ν. Μελέτης

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=27460949

 

Σχόλια