Σκάνδαλο δωροδοκίας στα Βαλκάνια;


Επί τέσσερα χρόνια οι ΗΠΑ ερευνούν τη δραστηριότητα της Deutsche Telekom (Ντόιτσε Τέλεκομ) στο Μαυροβούνιο και στην ΠΓΔΜ. Στις έρευνες έχει εμπλακεί πλέον και η εισαγγελία της Βόννης, μετά από αμερικανικό αίτημα.

Σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη είχε δραστηριοποιηθεί η Deutsche Telekom μέσω της θυγατρικής επιχείρησης στην Ουγγαρία, Magyar Telekom. Το 2001 επεκτάθηκε και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, επενδύοντας περίπου 700 εκ. ευρώ για να απορροφήσει την τοπική MakTel και να γίνει «ηγέτιδα εταιρία» στην αγορά τηλεπικοινωνιών της χώρας. Λέγεται ότι κάποιοι δωροδοκήθηκαν για να ολοκληρωθεί αυτή η επένδυση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην επικεφαλής της Telekom στα Σκόπια, Σίμε Γκρούεφσκι.

 «Όλες οι κυβερνήσεις (στα Σκόπια) επωφελήθηκαν από την Telekom, γιατί μέσω της εταιρείας αυτής ξεπλύθηκε πολύ χρήμα… Οι έρευνες θα δείξουν ποιός και τι ακριβώς κέρδισε από αυτή την ιστορία…», λέει ο Σίμε Γκρούεφσκι.

Σκόπια: Πόλεμος δηλώσεων VMRO – Σοσιαλδημοκρατών

Η υπόθεση Τέλεκομ προκαλεί τριγμούς και αντιδράσεις στα Σκόπια Στα Σκόπια οι έρευνες επικεντρώνονται σε έξι υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου τα χρήματα μεταφέρθηκαν από εταιρείες συμβούλων σε ειδικούς λογαριασμούς στην Κύπρο και σε άλλες χώρες. Ο Σάσο Στεφάνοφσκι του κυβερνώντος κόμματος VMRO υποστηρίζει ότι τα στοιχεία επιβαρύνουν τους Σοσιαλδημοκράτες.
 «Πρόκειται για έξι συμβόλαια παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που είχαν υπογραφεί από το 2004 έως το 2006, δηλαδή την περίοδο που κυβερνούσαν οι σοσιαλδημοκράτες, ενώ μέλη του κόμματος όπως ο Ντέγιαν Μίτσκοβιτς και ο Βάντσο Ούζουνοφ συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο της τοπικής Τέλεκομ» υποστηρίζει ο πολιτικός του VMRO.
 Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Γιοβανόφσκι υποστηρίζει ότι όντως υπάρχει σκάνδαλο δωροδοκίας, για το οποίο όμως δεν ευθύνεται το κόμμα του, αλλά η σημερινή κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
  «Λίγο πριν από τις εκλογές του 2006 πληρώθηκαν 120.000 ευρώ στην εταιρία ‛Analitiko’, η οποία πρόσκειται στο κόμμα VMRO. Εμπλέκονται οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο οποίος αποτελεί μέρος του σκανδάλου. Το ερώτημα με την πώληση της Telekom είναι πόσα χρήματα δόθηκαν για την υπογραφή του σημερινού πρωθυπουργού το 2001, την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών…», τονίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
 Εισαγγελία Βόννης: Δεν σχολιάζουμε έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη

Ο Ρενέ Όμπερμαν καλείται να δώσει εξηγήσειςΤο 2006 ο τότε επικεφαλής της ουγγρικής Telekom, Ελέκ Στράουμπ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω σκανδάλων. Η εισαγγελία της Βόννης ερευνά τις δραστηριότητες οκτώ κορυφαίων στελεχών της γερμανικής Telekom, μεταξύ αυτών και του διευθύνοντος συμβούλου Ρενέ Όμπερμαν. Ο εισαγγελέας Γιαν βαν Ρόσουμ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει μία έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  «Αυτή τη στιγμή οι έρευνες επικεντρώνονται στην αξιολόγηση των εγγράφων που έχουμε κατασχέσει», επισημαίνει ο αρμόδιος εισαγγελέας. «Είναι μία δύσκολη αξιολόγηση με την οποία θα δούμε εάν προκύψουν επαρκείς υπόνοιες για αξιόποινες πράξεις…»
 Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων με ποσό μεγαλύτερο των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου κάνει λόγο για επτά εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για «αλλότριους σκοπούς» στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και στο Μαυροβούνιο. 

Stephan Oszváth / Γιάννης Παπαδημητρίου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6009081,00.html

Σχόλια