Σε προσφορές και "πάγωμα" τιμών ποντάρουν οι έμποροι σχολικών ειδών

"Φέτος, θα αποφύγω τις περιττές αγορές, θα κρατήσω την περσινή τσάντα και κασετίνα και προτίθεμαι να περιορίσω τις αγορές μου αποκλειστικά και μόνο στη λίστα, που μοιράζεται από το σχολείο του παιδιού μου. Υπολογίζω να ξοδέψω γύρω στα 50-60 ευρώ, όπως και πέρυσι", δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαρία Γεωργίνη, μητέρα ενός αγοριού στη Β΄ Δημοτικού.
Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, που θα σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις διαθέσεις και τις οικονομικές δυσκολίες των καταναλωτών, οι βιβλιοχαρτοπώλες προχωρούν όχι μόνο σε "πάγωμα" τιμών, αλλά και σε "τονωτικές ενέσεις" προσφορών στα σχολικά είδη, προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Προσφορές στα σχολικά είδη
   Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων και βιβλιοπωλείων, έχουν ως αποτέλεσμα οι φετινές τιμές των σχολικών ειδών να "κρατούνται" στα περσινά επίπεδα, αλλά και να υπάρχουν πολλές προσφορές, που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι καταναλωτές.
"Στα ύψη" το κόστος των ξενόγλωσσων βιβλίων
        Ωστόσο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πέραν των απαραίτητων σχολικών ειδών, οι μαθητές καλούνται να αγοράσουν και ξενόγλωσσα βιβλία για τα φροντιστηριακά μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών.
    Το κόστος ενός ξενόγλωσσου βιβλίου παραμένει στα "ύψη" δήλωσε ο κ. Ν. Σταθάτος και πρόσθεσε ότι ένα σετ, που περιλαμβάνει το βιβλίο ανάγνωσης, το βιβλίο εργασιών, τη γραμματική, ανάλογα με το επίπεδο, μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ. "Κόστος αρκετά υψηλό για την τσέπη μιας οικογένειας, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτά τα βιβλία μπορεί να καλύπτουν χρονικά το πρώτο εξάμηνο της σχολικής χρονιάς και ο μαθητής να χρειαστεί να αγοράσει και άλλα, κατά τη διάρκεια", υπογράμμισε ο κ. Ν. Σταθάτος.
    Στροφή στα "κινέζικα" σχολικά είδη...
    Ανήσυχοι είναι οι βιβλιοχαρτοπώλες σχετικά με το θέμα των σχολικών ειδών που προέρχονται από τις Ασιατικές χώρες, τα λεγόμενα "κινέζικα". "Είναι συχνό το φαινόμενο οι γονείς να καταφεύγουν για τις αγορές των σχολικών ειδών των παιδιών τους στην πιο οικονομική λύση, που τους προσφέρεται με τα "κινέζικα" σχολικά είδη, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι το εν λόγω προϊόν θα αντέξει, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιώτης Ουλής, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου. Ο κ. Π. Ουλής επεσήμανε ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους, για να μην χρειαστεί να αγοράσουν το ίδιο σχολικό είδος δύο φορές, στο σχολικό έτος.

    Οι "παρανομίες" στην αγορά...
   "Παρανομίες" στην αγορά των σχολικών ειδών αναφέρουν οι βιβλιοχαρτοπώλες και τονίζουν το θέμα της κατευθυνόμενης πώλησης. "Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια σχολεία οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, δίνοντας τις λίστες με τα σχολικά είδη, που πρέπει να αγοραστούν, να κατευθύνουν τους μαθητές, συνήθως σε αλυσίδες καταστημάτων", επισημαίνει ο κ. Ν. Σταθάτος.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ορισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δίνονται πακέτα μέσα στο σχολείο με τα απαραίτητα σχολικά είδη και οι μαθητές τα αγοράζουν, χωρίς απόδειξη. Ο κ. Ν. Σταθάτος δήλωσε ότι δύσκολα οι γονείς καταγγέλλουν τέτοια γεγονότα.
    Η οικονομική κρίση "πλήττει" και το βιβλίο
   "Θύμα" της οικονομικής κρίσης είναι και η αγορά του βιβλίου. Με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Ν. Σταθάτου, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κλείσουν γύρω στα 500 βιβλιοπωλεία, ενώ το 2009 έβαλαν λουκέτο περίπου 120. Η πτώση του τζίρου στην αγορά του βιβλίου είναι της τάξης του 20%-25%.
ΑΠΕ

Σχόλια