"Ελλάδα είναι τροχοπέδη για την Ευρώπη"

Τροχοπέδη η μείωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα 

"Ελλάδα είναι τροχοπέδη για την Ευρώπη". Με αυτό τον τίτλο η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt σημειώνει μεταξύ άλλων σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διορθώνει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη, αλλά προειδοποιεί για τους κινδύνους. Το δεύτερο τρίμηνο δείχνει πόσο διαφορετική είναι η ανάπτυξη μεταξύ των χωρών – μελών και ειδικότερα για την Ελλάδα γράφει: «Η Ελλάδα ήταν το προβληματικό παιδί και πάλι κατά το δεύτερο τρίμηνο. Σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν μειώθηκε το ΑΕΠ, μόνο στην Ελλάδα κατά 1,5%. Η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική περικοπών που ακολουθεί η Αθήνα. Κατά την άποψη πάντως της γερμανικής κυβέρνησης η Ελλάδα κάνει σημαντικές προόδους στην εξυγίανση των οικονομικών της και το Βερολίνο συναίνεσε στο να δοθεί η δεύτερη δόση του δανείου στις 13 Σεπτεμβρίου. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ στην Επιτροπή Οικονομικών της ομοσπονδιακής βουλής».

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στο πόσο διαφορετικά εξελίσσεται η οικονομία στις χώρες της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα στη Γερμανία μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων, ενώ στην Ισπανία αυξήθηκε και πάλι το δεύτερο τρίμηνο. «Ο Θαπατέρο υπό πίεση» είναι και ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει πως ο Ισπανός πρωθυπουργός θα ζήσει ένα θερμό φθινόπωρο με διαδηλώσεις ενάντια στις μειώσεις των μισθών και των κοινωνικών παροχών και ότι ο μόνος τρόπος να περάσει τον προϋπολογισμό είναι η συνεργασία με το εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων PNV. «Μια ήττα κατά την έγκριση του προϋπολογισμού θα σήμαινε νέες εκλογές, κάτι που θα ισοδυναμούσε για τον Θαπατέρο με πολιτικό αφανισμό. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ελπίζει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις και να βγει η Ισπανία από την κρίση».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Εντωμεταξύ έχει αλλάξει και ο πολιτικός λόγος του Θαπατέρο. Μέχρι τώρα ήθελε να δίνει την εντύπωση πως τα μέτρα λαμβάνονται κάτω από την πίεση της ΕΕ και των χρηματαγορών. Τώρα υπογραμμίζει την αναγκαιότητά τους. Η πρόθεσή του να στηριχθεί η κυβερνητική πολιτική και από έναν στιβαρό εταίρο είναι ένα μήνυμα πως η Ισπανία δεν μπορεί πλέον να καθυστερεί».

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5970836,00.html

Σχόλια