“Κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα”

Ακόμη ένα χτύπημα κατά της Ελλάδας, ήρθε την Παρασκευή το απόγευμα, αυτή τη φορά από την Morgan Stanley. Δε μας διαβεβαιώνει κανείς ότι δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αναφέρεται στο τελευταίο report της και συνεχίζει:
«Θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και εντός της τριετούς περιόδου μετά τη σύναψη σύμβασης δανεισμού της Ελλάδας με τις κυβερνήσεις της νομισματικής ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», επισημαίνουν οι αναλυτές, προειδοποιώντας για πιθανή δημοσιονομική ολίσθηση ή άρνηση για περαιτέρω σύσφιξη μέτρων, με καθένα από αυτά να έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή των εκταμιεύσεων των δόσεων του δανείου.
Ο διεθνής οίκος τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2010. Η κυβέρνηση δείχνει να ‘επιστρατεύσει’ την πολιτική της θέληση για την εφαρμογή των επόμενων μέτρων του προγράμματος λιτότητας, με δεδομένο ότι διατηρεί ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έναν δημοφιλή πρωθυπουργό και συγκρατημένη κοινωνική αναταραχή.
Τι μας λέει δηλαδή κωδικοποιημένα η Morgan Stanley:

1.  Ότι μπορεί να πτωχεύσουμε ακόμη και μέχρι το 2013 που θεωρητικά είμαστε καλυμμένοι από το δάνειο των 110 δις ευρώ. Δηλαδή ούτε με το ΔΝΤ είμαστε σίγουροι.
2.  Η πτώχευση μπορεί να συμβεί είτε λόγω δημοσιονομικού εκτροχιασμού είτε λόγω άρνησης για λήψη νέων μέτρων. Αρα θεωρούν δεδομένο ότι υπάρχουν νέα μέτρα κι αν τα αρνηθούμε (σφάξε αγά μου να αγιάσω δηλαδή) θα χρεοκοπήσουμε.
3.  Σιγοντάρει την κυβέρνηση διότι λέει έχει ισχυρή πλειοψηφία, δημοφιλή πρωθυπουργό και συγκρατημένη κοινωνική αναταραχή. Μήπως, όμως, και τα τρία τίθενται πλέον εν αμφιβόλω. Πόσο ισχυρή είναι η κυβέρνηση θα φανεί τους επόμενους μήνες. Πόσο δημοφιλής είναι ο Γ. Παπανδρέου, επίσης πολύ σύντομα. Και κατά πόσο οι κοινωνικές εκρήξεις θα ενταθούν, είναι ζήτημα χρόνου και αντοχής.
Αρα ο διεθνής οίκος που πολλές φορές παίζει με χρεοκοπίες και άλλα τέτοια παιχνίδια, αφενός θεωρεί δεδομένη την πτώχευση και αφετέρου δε βλέπει αντίδραση.
Πιάσε το αυγό και κούρεψέ το δηλαδή.

Σχόλια