Οικονομικός Αρμαγεδδών

Από antinews.gr

Το ότι ο γιαλός δεν είναι στραβός αλλά αρμενίζουμε στραβά το έχουμε καταλάβει εδώ και πολλούς μήνες. Ερχονται, ωστόσο, τα απανωτά οικονομικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα που βιώνει η Ελλάδα, και ο οποίος δεν είναι συνέπεια μόνο της οικονομικής κρίσης αλλά και αποτέλεσμα κακών χειρισμών της κυβέρνησης.
Την Τρίτη ανακοινώθηκε η πιστωτική επέκταση η οποία δείχνει ότι οι τράπεζες δε δίνουν δάνειο ούτε με… ικεσίες. Μόλις 161 εκατ. Ευρώ δόθηκαν σε επιχειρήσεις τον Ιούλιο από 464 εκατ. πέρυσι τον ίδιο μήνα ενώ η συνολική πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε στο 2%. Επομένως, εταιρείες και οικογένειες δεν έχουν χρήματα να κινηθούν διότι δεν μπορούν να δώσουν οι τράπεζες. Οι τελευταίες δεν είναι σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση που αδυνατούν να ανοίξουν τα έτσι κι αλλιώς άδεια θησαυροφυλάκιά τους.
Επίσης ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις οι οποίες πάνε από το κακό στο χειρότερο. Πτώση 4,4% στις πωλήσεις τον Ιούνιο και πλέον είναι εμφανές ότι ο κόσμος δεν ξοδεύει ούτε για τρόφιμα. Τον Ιούνιο ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στα καταστήματα ειδών διατροφής μειώθηκαν 3,9%, ενώ μόνον οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ υποχώρησαν 2,9%. Κάθετη πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα (11,5%), ενώ ισόποση μείωση σημείωσαν οι πωλήσεις ειδών ένδυσης – υπόδησης. Κατά 10,8% υποχώρησαν οι πωλήσεις επίπλων – ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού και κατά 8,8% στα καύσιμα.
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, με μπροστάρηδες τις τράπεζες, είναι τόσο χάλια που δεν υπάρχει προηγούμενο. Οι ζημιές ανέρχονται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι δεν πάει τίποτε καλά και είναι δεδομένες οι απολύσεις και τα λουκέτα.
Οι μικρομεσαίοι εκτιμούν ότι 175.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν τους επόμενους μήνες.
Η ανεργία -η πραγματική όχι η μαγειρεμένη- αναμένεται να φτάσει το 20%.
Τα έσοδα έχουν βουλιάξει σε σημείο που δεν τα βλέπει ούτε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος αναζητά τρόπους να κλείσει μαύρες τρύπες και να εισπράξει 25 δισ. μέχρι το τέλος του έτους.
Ο προϋπολογισμός έχει ήδη εκτροχιαστεί, κανένα μέτρο δεν προχωρά ώστε να αποδώσει.

Παρ’ όλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.Δηλαδή μόνο εμείς βλέπουμε τα προβλήματα, κανείς μεγαλοσχήμων υπουργός ή σύμβουλος ή οικονομολόγος δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται;
Και θα παρουσιάσουν, μήπως, τον Λ. Παπαδήμο ως σωτήρα; Αυτή είναι η πολιτική που σκέφτονται να ακολουθήσουν;

Σχόλια