Τι περιμένει ο λαός απο τον Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη

"Να κάνουμε μικρές επαναστάσεις"
Η άνοδος του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο, θα αποτελέσει τη σημαντικότερη  δοκιμασία από τότε που εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ. Το απόγευμα της Κυριακής θα γνωρίζουμε, αν η Ελλάδα απέκτησε εν δυνάμει πρωθυπουργό,  με  όραμα και πρόταση για αλλαγή πορείας, από το  αδιέξοδο που μας οδηγεί η  κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου.
«Μα ο Σαμαράς δεν πείθει..»
Τώρα που είναι  ορατό, ακόμα και στους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου, ότι η πολιτική του  είναι ολέθρια για την πατρίδα μας, τα γνωστά «μπουντέλια» του συστήματος, αρχίζουν να  προπαγανδίζουν ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση», «ότι καλύτερα ο μειωμένος μισθός, παρά καθόλου μισθός», «ότι αν δεν είχαμε υπογράψει το μνημόνιο, θα είχαμε πτωχεύσει»!
Υστερα  επιχειρούν να θέσουν εκβιαστικά διλλήματα του τύπου,  «μα ο Σαμαράς δεν πείθει», «η Ν.Δ. δεν έχει προτάσεις και στελέχη», η «αντιπολιτευτική της τακτική είναι λαϊκίστικη». Και άλλα τέτοια. «Το γαρ πολύ της θλίψεως…»
Είδαμε που μας οδήγησαν τα στελέχη του κ. Παπανδρέου και οι πολυδιαφημισμένοι και διάσημοι  σύμβουλοί του!  Για πρόγραμμα καλύτερα, ας μην το συζητήσουμε!  Ανέλαβαν την εξουσία απροετοίμαστοι και όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν το θάρρος να πάρουν αποφάσεις, εκχώρησαν την διακυβέρνηση  σε μερικούς κατώτερους υπαλλήλους του ΔΝΤ και των Βρυξελλών! Αυτή είναι η αλήθεια! Και προσποιούνται  πως  κυβερνάνε, όταν άλλοι χαράσσουν την πολιτική! «Υπηρέτες δύο αφεντάδων» έχουν γίνει.
Αλήθεια, όλοι αυτοί που χθές βράδυ «αφιέρωσαν» τα δελτία τους στην κα. Πελέκη, πόσο χρόνο  έδωσαν  στον Σαμαρά, όταν παρουσίασε την στρατηγική του για την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο; Υστερα λένε ότι ο κ. Σαμαράς  δεν έχει προτάσεις!
Για να τελειώνει αυτό το παραμύθι. Ο κ. Σαμαράς ας ζητήσει, δημόσια την Κυριακή, από τον  Πρωθυπουργό μια ελεύθερη τηλεοπτική αναμέτρηση, με όρους που θα καθορίσουν οι δημοσιογράφοι, για να συζητήσουν οι δυό τους, την πορεία της οικονομίας. Να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Για να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός, αν όντως υπάρχει και άλλη λύση!
Το κακό είναι  ότι και μερικοί της από εδώ πλευράς, έχουν «τσιμπήσει το δόλωμα» και επαναλαμβάνουν την ίδια επιχειρηματολογία.  Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Το πρόβλημα της Ν.Δ.
Το πρόβλημα της Ν.Δ. είναι ο,τι εδώ και δεκαετίες  είχε  μεταλλαχθεί  σ’ ένα κακέκτυπο  ΠΑΣΟΚ!   Η ανοησία του «μεσαίου χώρου» από-ιδεολογικοποίησε την παράταξη. Δεν υπήρχαν  κοινά  σημεία αναφοράς και οι συνεκτικοί δεσμοί χαλάρωσαν.  Ο  κυβερνητισμός έγινε στόχος  Οι περισσότεροι από αυτούς που άσκησαν εξουσία, τα τελευταία χρόνια, επειδή θαύμαζαν τις πρακτικές του αλήστου μνήμης εκσυγχρονισμού, τις μιμήθηκαν! Εκείνο το «σεμνά και ταπεινά» ξεχάστηκε σ’ ένα βράδυ. Ετσι, αντί να συγκρουστούν, μ΄ αυτά που κατηγορούσαν, συμβιβάστηκαν! Η περίφημη «επανίδρυση του κράτους», το καλύτερο σύνθημα μετά την «αλλαγή» του 1981, δεν έγινε ποτέ! Δυο εκλογικές νίκες σπαταλήθηκαν! Και ο κόσμος, που περίμενε  κάτι διαφορετικό, θύμωσε!  Για αυτό και επανέφερε, αντί για τους «ιμιτασιόν», τους «ορίτζιναλ»! Να ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περιμένω από τον κ. Σαμαρά! Να φτιάξει ένα κόμμα σύγχρονο, με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και ξεκάθαρο πρόγραμμα. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ενθαρρυντικά.
«Μα η Ν.Δ. δεν είναι έτοιμη…»
Οσοι πίστευαν  ότι η Ν.Δ. θα ανέκαμπτε δημοσκοπικά μέσα σ’ ένα χρόνο, θα πρέπει να αγνοούν την πραγματικότητα. Ακόμα και ο …Χριστός να ήταν επικεφαλής της Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να το καταφέρει! Μετά από μια βαριά ήττα απαιτείται  χρόνος. Γιατί το εκλογικό  σώμα είναι θυμωμένο, οι μνήμες νωπές και η μεταστροφή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ότι ο κ. Σαμαράς, μέχρι τώρα, έχει να σταθεροποιήσει τα ποσοστά της παράταξης και άρχισε  να  μειώνει τη διαφορά, είναι μια θετική εξέλιξη. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν συνυπολογίσει κανείς:
α)τον συστηματικό πόλεμο που υφίσταται  από τα γνωστά εξαπτέρυγα, που έχουν αναλάβει εργολαβικά το έργο αποδόμησης της Ν.Δ. και του κ. Σαμαρά προσωπικώς.
β) το γεγονός  ότι κληρονόμησε ένα κόμμα διαλυμένο με την ψυχολογία των  οπαδών στο ναδίρ,
γ)ότι πορεύεται σ’ ένα εχθρικό επικοινωνιακά περιβάλλον  και
δ)το χρόνο που απαιτείται για να αναδείξει νέα στελέχη.
Η αναδιοργάνωση της Ν.Δ. είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Όμως, τα πράγματα ήδη μπαίνουν σε μια τάξη και  ο χρόνος δουλεύει υπέρ του κ. Σαμαρά και όχι εναντίον του. Αρκεί να τιθασεύει τους βιαστικούς,  να παρακινήσει τους απογοητευμένους,  να απομονώσει τους «διαδρομιστές» και τους «στρατηγούς της ήττας».
Ο ηγέτης κάνει τη διαφορά
Είναι γνωστό, ότι σε περιόδους κρίσης οι λαοί πρωτίστως αναζητούν  ηγέτες, με όραμα, αποφασισμένους και  σίγουρους. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα.
Τώρα που το δημιούργημα του κ. Παπανδρέου πνίγεται από τον εφιάλτη της ανεργίας, τις μειωμένες συντάξεις, την ακρίβεια και τις ζοφερές προβλέψεις,  ο κ. Σαμαράς, έχει μια μοναδική ευκαιρία να τοποθετηθεί ξεκάθαρα  απέναντι στον πρωθυπουργό και με τρόπο που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση.
Να ηγηθεί ο ίδιος προσωπικά, ενός μετωπικού αγώνα ρήξης με την κυβέρνηση του μνημονίου.
Να αναλάβει το βάρος και το καθήκον να ενημερώσει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό, ότι η πολιτική του κ. Παπανδρέου, όχι μόνο δεν είναι μονόδρομος, αλλά είναι καταστροφική. (Θα έλεγα μάλιστα ότι οι χειρισμοί στον τομέα της οικονομίας ίσως είναι αντικείμενο Ειδικού Δικαστηρίου.)
Να αποκαλύψει κυρίως ότι η πολιτική του μνημονίου δεν εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό, αλλά  τα συμφέροντα των δανειστών μας, οι οποίοι ασελγούν προκλητικά στην οικονομία μας με τοκογλυφικά επιτόκια. Οσο εμμένουμε στην πολιτική αυτή, υποθηκεύουμε το μέλλον της χώρας. Ότι υπάρχει και άλλη λύση, που σέβεται την αξιοπρέπειά μας.
Να μερικές ξεκάθαρες θέσεις
Η Ν.Δ. θέλει μεταρρυθμίσεις, αλλά αντιτίθεται στη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας.
Η Ν.Δ, θέλει επενδύσεις, αλλά λέει όχι στην βίαιη ανατροπή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
Η Ν.Δ. υπερασπίζεται ένα βιώσιμο ασφαλιστικό, αλλά όχι σε βάρος των χαμηλόμισθων συνταξιούχων.
Η Ν.Δ. αγωνίζεται για μια ελεύθερη οικονομία, αλλά θα είναι αμείλικτη με τις αυθαιρεσίες και τις εναρμονισμένες  πρακτικές.
Η Ν.Δ. θέλει ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά δεν θα το επιτρέψει να  εξελιχθεί σε δυνάστη του κοινωνικού συνόλου.
.
«Μπορεί να τα καταφέρει ο κ. Σαμαράς
Εχω κρατήσει κάποιες φράσεις  από μια ομιλία του κ. Σαμαρά στην Νέα Υόρκη. Πάνε κάτι χρόνια τώρα.  Είχε μιλήσει από στήθους, χωρίς χαρτιά και σημειώσεις, προκαλώντας  ντελίριο ενθουσιασμού και ελπίδας.  Στη συνέχεια, για πάνω από μια ώρα απαντούσε σ’ ερωτήσεις.
Το ουσιαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τι θα κάνουμε μετά τις εκλογές. Θα υπάρχει ανάγκη για υπομονή και θέληση για αλλαγή»
«Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουσθούμε με το χτές, αν θέλουμε να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον»
Θα πρέπει να ξεφύγουμε από τα κατεστημένα και να κάνουμε ανατροπές παντού»
Για να συμφιλιώσουμε το κράτος με τον πολίτη, πρέπει πρώτα εμείς οι πολιτικοί να δώσουμε το καλό παράδειγμα»
Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα νοοτροπία όπου το κράτος θα σέβεται τον πολίτη
-Για να μειώσουμε τα ελλείμματα θα πρέπει φυσικά να περιορίσουμε τις σπατάλες και τα σκάνδαλα, αλλά κυρίως πρέπει να έχουμε ανάπτυξη»
«Ολοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μικρές επαναστάσεις
Αυτός ο Σαμαράς, μπορεί να τα καταφέρει!
Επίλογος
Η κρίση που βιώνουμε  είναι  βαθειά. Δεν αντιμετωπίζεται εύκολα και θα πάρει χρόνο. Αυτό,  όμως, δεν μπορεί να γίνει εξαθλιώνοντας τους έλληνες και υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας. Αυτή είναι η επιλογή του κ. Παπανδρέου.
Η επιλογή του κ. Σαμαρά, είναι μια πατριωτική και  αξιοπρεπής λύση. Ναι έχουμε προβλήματα και δυσκολίες, όμως έχουμε και δυνατότητες. Μπορούμε.  Η έξοδος από το  μνημόνιο της υποδούλωσης, πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο. Όμως, για να γίνει αυτό, η χώρα χρειάζεται ηγέτη,  απαιτείται  συστράτευση  και κινητοποίηση της κοινωνίας και του ελληνισμού στο σύνολό του.
Κυρίως, όμως, να είμαστε όλοι έτοιμοι  να υπερβούμε τους εαυτούς μας  και «να κάνουμε μικρές επαναστάσεις»!
Κώστας Ροδινός

Σχόλια