Μανούλα θα φύγω μην κλάψεις για ...μένα!!!


Φεύγουν οι νέοι Έλληνες από τη χώρα, γράφουν οι New York Times
Ολοένα και περισσότεροι νέοι Έλληνες σκέφτονται -ή το έχουν αποφασίσει ήδη- να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για ένα καλύτερο μέλλον. Οι New York Times καταπιάνονται με το θέμα που αποτελεί τάση της εποχής.
Οι νέοι φεύγουν απογοητευμένοι από την αδιαφάνεια στα δημόσια πράγματα της χώρας, τη διαπλοκή και τη διαφθορά σε πολιτικό επίπεδο.
Το δημόσιο χρέος της χώρας που ξεπερνά κατά πολύ το ετήσιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν υποδεικνύει τα χρόνια λιτότητας που έρχονται και δεν είναι λίγοι οι νέοι Έλληνες που δεν βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ. Αποφασίζουν λοιπόν να αποχωρήσουν από τη χώρα. Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι οι Έλληνες νεαρής ηλικίας είναι απογοητευμένοι από το μέλλον που υπόσχεται η χώρα τους και νιώθουν ότι οι πόρτες της αγοράς εργασίας κλείνουν.
“Αν αναζητάς ποιότητα ζωής, δεν μπορείς να τη βρεις εδώ. Κάποτε ήταν απλά πολύ δύσκολο. Τώρα είναι αδύνατο”. Δηλώσεις φοιτητών στην εφημερίδα. Οι New York Times αναφέρουν ότι οι άνθρωποι με πτυχία Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακές σπουδές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς τελείωσαν αργά τις σπουδές τους και στην πραγματικότητα δεν μπήκαν ποτέ στην αγορά εργασίας οπότε τώρα πρόκειται για την πλειοψηφία των νέων που αποφασίζουν να φύγουν. Η εφημερίδα συγκρίνει την τωρινή κατάσταση με τα φαινόμενα μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία. Αν τότε ήταν μια μετανάστευση ανειδίκευτων, τώρα πρόκειται για μια μετανάστευση νέων επιστημόνων με ακαδημαϊκή μόρφωση. Μετά την άνθηση της δεκαετίας του '80 και εκείνης του '90, δημιουργήθηκε κίνημα παλιννόστησης στη χώρα που κορυφώθηκε με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τώρα όμως η ύφεση συνεχίζεται, η λιτότητα το ίδιο, η ανεργία είναι προ των πυλών και το κλίμα αντιστράφηκε. Η επιλογή της αποχώρησης από την πατρίδα αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο.
(patrinaki)

http://online-pressblog.blogspot.com/2010/09/blog-post_5500.html

Σχόλια