Η ατζέντα των επόμενων ελέγχων της τρόικας

Στο επίκεντρο ο προϋπολογισμός του 2011



Ο προϋπολογισμός του 2011 θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και το κλιμάκιο της τρόικας που ήδη βρίσκεται στην Αθήνα.

Η αδυναμία για αύξηση των εσόδων, αλλά και η αναζήτηση ενός επιπλέον δισ. ευρώ για το 2011 θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας και όπως εκτιμάται θα είναι οι δυσκολότερες διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στις δύο πλευρές, από την υπογραφή του μνημονίου.
Το κλιμάκιο της τρόικας θα ξεκινήσει από το πρωί τις επαφές του, με κορυφαίους υπουργούς και αξιωματούχους της κυβέρνησης, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των όσων είχαν συμφωνηθεί κατά την προηγούμενη επίσκεψη στην Αθήνα στις αρχές του Αυγούστου.
Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ αλλά και η εξυγίανση των ΔΕΚΟ που αποτελούν τη «μαύρη τρύπα» των δημόσιων οικονομικών, θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι. Η τρόικα ζητάει οι κινήσεις να γίνουν άμεσα, προκειμένου να φανεί το αποτέλεσμα. Από την κυβέρνηση θα τονισθεί ότι το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ πάει άμεσα στη Βουλή, ενώ για τις δημόσιες συγκοινωνίες θα είναι σύντομα έτοιμο.
Τα νοσοκομεία και οι δαπάνες αυτών θα είναι το δεύτερο μεγάλο ζητούμενο και από την τρόικα εκφράζεται δυσφορία για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Στο πρόγραμμα των επαφών της τρόικας είναι συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας και παλιό της γνώριμο από τη συνεργασία τους στο υπουργείο Εργασίας, Α. Λοβέρδο. Θα ζητηθεί να ληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος και να φανεί άμεσα.
Προϋπολογισμός 2011

ΕσοδαΠαρουσιάζουν τρομακτική υστέρηση, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πείσει τους ελεγκτές πως οι στόχοι που θα τεθούν είναι υλοποιήσιμοι.
8,1% είναι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος έως το τέλος του έτους. Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τυχόν αποκλίσεις.
ΝοσοκομείαΣτο στόχαστρο των ελεγκτών θα βρεθούν οι δαπάνες υγείας και η καθυστέρηση παρατηρείται στον δραστικό περιορισμό της.
ΟΣΕΤο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, καθώς και αυτό για τις μεταφορές
Θανάσης Παπαδής

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=57945150

Σχόλια