Στροφή 180 μοιρών για αύξηση του Φ.Π.Α...

Στο «πάγωμα» της μετάταξης προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%, προσανατολίζεται η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι η υιοθέτησή του θα βυθίσει σε μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία.
Ως αντιστάθμισμα όμως, εξετάζεται μεταξύ άλλων, η πλήρης ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τα μέσα Οκτωβρίου, γεγονός που θα σημάνει σημαντική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να στηριχθεί στην πορεία των εσόδων που βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση», παρά τη βελτίωση των εισπράξεων από το σκέλος του ΦΠΑ που αυξήθηκαν κατά 10,8% τον Αύγουστο, το οικονομικό επιτελείο είναι αναγκασμένο να αναζητήσει νέες «πηγές» προκειμένου να «καλύψει» 1 δισ. ευρώ το 2011 και άλλα 600 εκατ. ευρώ το 2012.
Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, ψάχνουν για τις εναλλακτικές πηγές εσόδων και καταστρώνουν σχέδια τα οποία θα παρουσιάσουν εντός των προσεχών ημερών στον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και θα δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους.
Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, τα εναλλακτικά σχέδια που εκπονούν οι παράγοντες του υπουργείου προβλέπουν:
* νέες ρυθμίσεις, που θα αφορούν είτε τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με τη χορήγηση σημαντικών εκπτώσεων για την εξόφλησή τους, είτε την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αντίθετος με τις εν λόγω ρυθμίσεις, όμως δέχεται πιέσεις να «βάλει νερό στο κρασί του», αφενός γιατί στο τέλος του έτους παραγράφονται οι χρήσεις 2000-2003 και ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν προλαβαίνει με το φόρτο εργασίας που έχει να τις ελέγξει, γεγονός που θα στερήσει σημαντικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία, αφετέρου δε γιατί είναι μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν τις εισπράξεις και να αποτελέσουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας που θα αποτρέψει την αύξηση ή την επιβολή νέων φόρων («Ν» φ. 23/08/2010, σελ. 1),
* νέα ρύθμιση για την απόδοση ΦΠΑ και ΦΜΥ. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία σε όσους «ξέχασαν» να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ και ΦΜΥ, να τις υποβάλουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις,
*εξίσωση ΕΦΚ καυσίμων, που συνεπάγεται φυσικά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι στη συγκεκριμένη εισήγηση προβλέπεται η χορήγηση ειδικού επιδόματος στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από την αύξηση του ΕΦΚ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι στις προτάσεις που θα παρουσιαστούν στον κ. Παπακωνσταντίνου θα περιλαμβάνεται και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ειδικά δε ο χαμηλός συντελεστής 11% να ανέβει στο 15%. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω εισήγηση συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες για να υιοθετηθεί από το οικονομικό επιτελείο, αφού θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα πυροδοτώντας νέα αύξηση του πληθωρισμού.
Το σίγουρο είναι ότι άμεσα η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοσχέδιο με το οποίο θα επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή των δικών που αφορούν φορολογικές παραβάσεις, ούτως ώστε το Δημόσιο να εισπράττει εγκαίρως βεβαιωθέντες φόρους και πρόστιμα.
Ανάκαμψη ΦΠΑ τον Αύγουστο
Τα πρώτα θετικά μηνύματα από τον «πόλεμο» του ΦΠΑ έλαβε τον Αύγουστο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα από το ΦΠΑ τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 10,8%, από 0,5% που είχαν αυξηθεί στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερη συμβολή στην εν λόγω αύξηση είχαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ειδικά στις νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι:
* στην Τήνο η αύξηση του ΦΠΑ ήταν 25%,
* στη Νάξο 42,7%,
* στη Μήλο 37,8%,
* στην Κέα 42,2%,
* στην Κάλυμνο 35,4%,
* στη Σαντορίνη 65,9%,
* στους Παξούς 51,8%,
* στη Λευκάδα 48,2%,
* στη Ζάκυνθο 54,6%.
Παρά την ανάκαμψη του ΦΠΑ, πάντως, ο ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων εξακολουθεί να κινείται κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι όποιες «πηγές» έχουν εξαντληθεί. 

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1861751

Σχόλια