Ένα τζαμί στο Ground Zero

Το πολυσυζητημένο μουσουλμανικό κέντρο θα χτιστεί τελικά στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης σε απόσταση αναπνοής από εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι. Κακόγουστη απόφαση ή ανοιχτά μυαλά; 

«Ξεχάσαμε τι έγινε την 11η Σεπτεμβρίου» διερωτάται ένας Νεοϋορκέζος. «Κάνουν τις οικογένειες να πονέσουν άλλη μια φορά. Δεν τους αξίζει, αρκετά υπέφεραν» λέει κάποιος άλλος.
Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αφορούν παρά το θέμα νούμερο ένα αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη. Την κατασκευή ενός μουσουλμανικού κέντρου σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι πριν από τη δολοφονική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Για τη μουσουλμανική κοινότητα όμως που στηρίζει την κατασκευή δεν είναι παρά μια γέφυρα ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκείες. 
Στους 13 ορόφους του κτιρίου το κέντρο θα έχει θέση για ένα θέατρο, για μια πισίνα και για μια σχολή μαγειρικής. Το τζαμί δεν θα είναι παρά ένα μικρό τμήμα του φιλόδοξου οικοδομήματος αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Το πλεονέκτημα είναι ότι το κέντρο αυτό θα βοηθήσει τις προσπάθειες ενσωμάτωσής μας. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας είναι να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας στον κόσμο» λέει ο ιμάμης Φαϊζάλ Αμντούλ Ραούφ.

Νωπές ακόμη οι μνήμες
Η πολεοδομία στη Νέα Υόρκη έδωσε την άδεια να κατεδαφιστεί ένα παλιό εργοστάσιο που κατασκεύαζε παλτά και στη θέση του να χτιστεί το μουσουλμανικό κέντρο. Οι αντιδράσεις είναι όμως πολλές. Για παράδειγμα ο Τζιμ Μπριτζες, πυροσβέστης, έχασε το γιό του εκείνη την ημέρα στο World Trade Center:
«Το τζαμί αυτό είναι προσβολή για όλα τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνη την ημέρα μουσουλμάνοι πανηγύριζαν στους δρόμους στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Αμερική».

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάνει λόγο από την άλλη πλευρά για μια πόλη ανεχτική και ανοικτή. Το τραύμα όμως είναι ακόμα νωπό αν και πολλοί κάτοικοι της αμερικανική μητρόπολης είναι πρόθυμοι να κοιτάξουν μπροστά.  Χρειάζονται όμως χρόνο γιατί ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός.

Lena Bodewein / Μαρία Ρηγούτσου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5868489,00.html

 

Σχόλια