Ο Χριστοδουλάκης, το C4i, Οι συμβάσεις που δεν υπογράφηκαν με τη SIEMENS αλλά …της πήρε η Siemens!

Aπό olympiada
http://newmagicrobot.files.wordpress.com/2010/01/simitis-golum.jpg?w=386&h=386ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, μας είπατε προηγουμένως ότι πιστεύετε στην απόλυτη διαφάνεια. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που αποφάσισε να δοθεί το C4I στη συγκεκριμένη κοινοπραξία, υπάρχει μέσα η εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που λέει ότι απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος και αυτή η απόφαση …
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): ΄Εχω υπογράψει εκεί;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΄Εχετε υπογράψει. Δεν έχει υπογράψει ο κ. Χρυσοχοϊδης, όπως δεν έχει υπογράψει σε κανένα ΚΥΣΕΑ, που αναφέρει τη συγκεκριμένη σύμβαση, γιατί διαφωνούσε.
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Εγώ νομίζω ότι δεν έχω υπογράψει. ΄Επειτα νομίζω ότι δεν είχα παρευρεθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΄Αρα έβαλαν την υπογραφή σας μόνοι τους; ΄Εχουν βάλει την υπογραφή και εδώ υπάρχει ένα θέμα σοβαρό, διότι όταν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους λέει ότι απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος και παίρνεται μια απόφαση, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες των συμμετεχόντων και πολύ προσεκτικά και προς τιμήν του ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν υπέγραψε. Εσείς υπογράψατε και πιστεύετε ότι παρά την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για προσυμβατικό έλεγχο, έπρεπε να γίνει;
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Θέλω να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι καλό θα ήταν, επιβάλλεται να γίνονται πάντα έλεγχοι και ξανά έλεγχοι, διότι ιδιαίτερα στα μεγάλα έργα χρειάζεται απόλυτη διαφάνεια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ αγνοήθηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που λέει ότι θέλει προσυμβατικό έλεγχο.
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Είναι ένα θέμα το οποίο δεν  γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άλλη ερώτηση. Ο κ. Βερελής και ο κ. Γιαννακός επίσης, είπαν ότι διαφωνούσαν πλήρως στο θέμα των ισπανικών βαγονιών της STIMONSA και ότι εσείς επιβάλλατε να υπογραφεί. Τι ισχύει;
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Να υπογραφεί;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Zητούσαν η διοίκηση του ΟΣΕ και ….
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Τα ανέφερα αυτά δια μακρόν και τα περιγράφω και στο υπόμνημα. Κατ’ αρχήν, το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να επιβάλλει την υπογραφή καμιάς προγραμματικής σύμβασης, διότι δεν έχει καμία…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την καταγγελία ή τη μη καταγγελία; Σας ζήτησε να καταγγελθεί η σύμβαση o κ. Γιαννακός ή ο κ. Βερελής;
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Mέσα στα πρακτικά, δεν σας το ανέγνωσα δύο φορές;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το ζήτησε, λοιπόν.
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας το ζήτησε.
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Εστάλη στη Γενική Συνέλευση ως θέμα η καταγγελία της Σύμβασης 37 και 37Α.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σωστά.
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Σημειωτέον ότι αυτή η σύμβαση δεν αφορά τη SIEMENS. Δεν έχει καμία σχέση με τη SIEMENS.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχει σημασία, αφορά τη SIEMENS, γιατί μετά τη δουλειά την πήρε η SIEMENS.
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Είπε, λοιπόν, ο σύμβουλος μεσολαβητής, ο οποίος είχε μόλις αναλάβει, ότι υπάρχει θετική προοπτική για να μη γίνει καταγγελία και πρότεινε, να αναβληθεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, ενός μηνός νομίζω. Ο μέτοχος, ο εκπρόσωπος του μετόχου, ο υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου, σας το ανέγνωσε και το έχουν τα πρακτικά, είπε να ξαναγίνει μία νέα συνεδρίαση σε δεκατέσσερις ημέρες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:΄Εγινε;
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Yπεγράφησαν τα πρακτικά στις 4 Ιουλίου, κατά συνέπεια έπρεπε να προκηρυχθεί νέα Γενική Συνέλευση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άλλο είναι το αποτέλεσμα. Η Σύμβαση, λοιπόν, δεν καταγγέλθηκε μκαι εν συνεχεία την πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο.
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Είπα ότι αν ήθελε οποιοσδήποτε να καταγγείλει ή να τροποποιήσει τη Σύμβαση θα μπορούσε πρώτον, η απόφαση να ληφθεί από τα εντεταλμένα από το νόμο όργανα, που είναι η διοίκηση της ΔΕΚΟ και θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να είχε προκηρυχθεί νέα Γενική Συνέλευση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το οποίο δεν έπραξε η διοίκηση. Άρα έχει ευθύνη η διοίκηση και το Υπουργείο Μεταφορών.
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Δεν είχε τέτοιο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη και επίσης…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΄Αρα, αν ήθελε η διοίκηση και ο κ. Βερελής είχαν την υποχρέωση να ξαναφέρουν το θέμα στη Γενική Συνέλευση ή στο Διοικητικό Συμβούλιο και να το καταγγείλουν. ΄Αρα έχουν ευθύνη που δεν το έκαναν.
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Και σας απαντώ νομίζω απερίφραστα ότι οι τροποποιήσεις και οι καταρρίψεις και οι καταγγελίες συμβάσεων, ο νόμος επιτάσσει ότι είναι θέματα αρμοδιότητας …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα συμπράξανε και ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο. Απαντήσατε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, είναι η τέταρτη φορά που απαντάει επί του ιδίου θέματος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή θα γράψουμε ένα πόρισμα, έχει σημασία αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν ήσασταν συνεχώς στην Αίθουσα θα ακούγατε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάνει συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Χριστοφοράκο. Όταν σας ρώτησε ο κ. Τζαβάρας αν είχατε επικοινωνίες και συναντήσεις με τον κ. Χριστοφοράκο, λέτε «μακριά από μένα και το Υπουργείο Οικονομικών από αυτά τα πράγματα». Έτσι δεν είπατε; Εδώ υπάρχει στις 25 Ιουλίου τηλεφωνική σας επικοινωνία και ραντεβού …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχει απαντήσει επανειλημμένως, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, αφήστε με να τελειώσω. Επιβαρύνετε τα πράγματα, διότι φαίνεται  σαν να προσπαθείτε να παρέμβετε για να σταματήσετε την εξέταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καταχράζεστε το χρόνο, διότι κατά την απουσία σας ….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, καταθέτω λοιπόν …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, μη με διακόπτετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι την προσπάθειά σας, αλλά εκτίθεστε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, αφήστε με να εκτεθώ. Ο μάρτυρας ….
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Απήντησα πολλές φορές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τέσσερις φορές.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταθέτω το έγγραφο της δικογραφίας της 25ης Ιουλίου 2001 με αριθμ. 002141, όπου φέρεται συνάντηση του κ. Χριστοδουλάκη στις 14.00 το μεσημέρι με τον κ. Χριστοφοράκο, μάλιστα ακυρώνοντας τα επόμενα ραντεβού του μέχρι τις 18.30.
Στο σημείο αυτό ο κ. Παναγιώτης Καμμένος καταθέτει το παραπάνω έγγραφο στην επιτροπή.
Όπως επίσης, για το θέμα Σκαραμαγκά επανειλημμένως φαίνεται ότι σας τηλεφωνεί. Εδώ, επειδή υπάρχουν και χρήματα, τα οποία έχουν δοθεί…
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Σας είπα ότι συνεργασία, επικοινωνία ή οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, διαπραγμάτευση με τη SIEMENS, δεν υπήρξε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το τηλέφωνο 3221511 είναι δικό σας;
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Είναι του Υπουργείου που λάμβανε εκατοντάδες κλήσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το τηλέφωνο 3313488 είναι δικό σας, του πολιτικού σας γραφείου;
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Πώς το είπατε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: 3313488.
MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Οι αριθμοί θυμίζουν τηλέφωνα του Υπουργείου Οικονομικών. Ο οποιοσδήποτε τα έχει αυτά τα τηλέφωνα και μπορεί να τηλεφωνήσει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί εδώ πέρα φαίνεται επικοινωνία και ο Χριστοφοράκος σημειώνει ότι να γίνει κοινή επικοινωνία με τον  Dr Yung. O Dr Yung είχε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Γι’ αυτό σας ερωτώ, κύριε Χριστοδουλάκη, γιατί καλύτερα να τα ξέρετε και να μη τα γράφουν οι εφημερίδες.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Ουδέποτε υπήρξε συνεργασία ή σύσκεψη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ουδέποτε με τον κύριο Χριστοφοράκο. Καλώς. Καταθέτω και αυτή την συνάντηση, κύριε Πρόεδρε.
Μια τελευταία ερώτηση. Σε ό,τι αφορά στο θέμα του μετόχου λέτε ότι δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Όμως, όλοι οι Υπουργοί Μεταφορών οι οποίοι κατέθεσαν εδώ ουσιαστικά όλων των Κυβερνήσεων και μιλάω και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ λένε ότι το επάνω χέρι το είχε πάντοτε ο Υπουργός των Οικονομικών.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Στην επιλογή των Διοικήσεων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Των διοικήσεων και στις μεγάλες αποφάσεις. Δηλαδή, μπορούσε να ασκήσει βέτο.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Στην επιλογή των διοικήσεων υποχρεούται εκ του νόμου. Διότι, τις επιλογές των διοικήσεων τις κάνει ο μέτοχος. Εφόσον το δημόσιο έχει το 100% ή το 35% ή το 65%.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία. Θα διατηρούσατε τον κύριο Βουρλούμη ο οποίος διώκεται για απιστία σε βάρος του ΟΤΕ εσείς εάν ήσασταν σήμερα Υπουργός Οικονομικών στη θέση του Διοικητού του ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Νομίζω ότι είναι υποθετικές οι ερωτήσεις αυτές και δεν έχετε το δικαίωμα ….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία, να μην σας πω ονομαστικά. Ως Υπουργός Οικονομικών ανεχθήκατε ποτέ να παραμείνει στην διοίκηση οργανισμού που εσείς ήσασταν μέτοχος στέλεχος το οποίο εδιώκετο με την κατηγορία της απιστίας και είχε ασκηθεί δίωξη; Ή θα τον αντιμετωπίζατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Δεν μου έχει τύχει τέτοια περίπτωση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας έχει τύχει μέχρι τώρα. Ευχαριστώ.

Σχόλια