Η αλήθεια για την πτώση του «Απάτσι»

Από antinews 

«Λόγω οικονομικής κρίσης κόβουν βασικά πράγματα από τη συντήρηση των αεροσκαφών…»
Είναι γνωστό και ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα το σπορ της κατασυκοφάντησης αρκεί να φύγουν από την πλάτη των εκάστοτε κυβερνώντων οι ευθύνες για όσα συμβαίνουν στον άμοιρο αυτό τόπο. Αυτό ακριβώς έχει συμβεί και με την υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου Απάτσι για το οποίο σε προηγούμενη ανάρτηση κάνουμε λόγο για προσβολή στη μνήμη του νεκρού χειριστή. Και είμαστε απόλυτα σίγουροι όταν λέμε κάτι τέτοιο και προκαλούμε γι’ αυτό τον κατά τα λοιπά λαλίστατο κύριο Βενιζέλο να μας διαψεύσει.
Μιλήσαμε με ταγματάρχη της Αεροπορίας Στρατού, χρόνια χειριστή ελικοπτέρων Απάτσι, από αυτούς που παρέλαβαν και τα τελευταία. Μας επιβεβαίωσε όλο το ρεπορτάζ του antinews. Μας μίλησε για απαξίωση της Αεροπορίας Στρατού τα τελευταία χρόνια αλλά και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Μας είπε ότι τα Απάτσι σκούριαζαν επί χρόνια στις αποθήκες και τώρα καλούνται να τα δοκιμάζουν σε μια περίοδο που κόβουν τα πάντα στο στρατό. Λόγω οικονομικής κρίσης κόβουν –όπως μας λέει- βασικά πράγματα από τη συντήρηση των αεροσκαφών. «Με τη ψυχή των στρατιωτών και την αυτοθυσία τους βγαίνει το πρόγραμμα των πτήσεων καθημερινά. Καλούμαστε να κάνουμε πράγματα έξω από τα καθήκοντά μας και μάλιστα πολλές φορές ενώ γνωρίζουμε ότι κινδυνεύει κάθε στιγμή η ζωή μας», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συντήρηση που γίνεται τελευταία απέχει έτη φωτός από παλαιότερες εργασίες, εξ ου και η πτώση σε ένα χρόνο δύο Απάτσι όταν αυτά θεωρούνται από τα πλέον αξιόπιστα παγκοσμίως. Κάνει λόγο για ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά με αποτέλεσμα να καθηλώνονται για μέρες τα ελικόπτερα που έχουν βλάβες.
Μιλά για συνταξιοδότηση δεκάδων έμπειρων στελεχών, ιπτάμενων αλλά και το σοβαρότερο, μηχανικών που έπαιζαν στα δάχτυλά τους τη μηχανή των Απάτσι. Φεύγουν για να προλάβουν την ασφαλιστική λαίλαπα και δεν αντικαθίστανται.
Τέλος, μιλά για ένα πολύ σοβαρό γεγονός που να είστε σίγουροι θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Λέει ότι επειδή το υπουργείο αποφάσισε να κάνει περικοπές παντού, έβαλε ψαλίδι και στις εκπαιδευτικές αποστολές στο εξωτερικό. «Παλαιότερα πηγαίναμε δύο φορές το χρόνο στην Αμερική σε ειδικούς εξομοιωτές πτήσεων. Εμείς μάθαμε και δεν μας κακοφαίνεται τόσο. Φανταστείτε όμως τους νέους χειριστές. Οδηγούν τα Απάτσι στα τυφλά. Είναι έγκλημα», ξεκαθαρίζει.
Και μέσα σε όλα αυτά ήλθε και το ΔΝΤ να κόψει χιλιάδες ευρώ το χρόνο από αυτούς τους ανθρώπους αλλά και να τους εξομοιώσει με τους δημόσιους υπαλλήλους στα γραφειάκια τους στα υπουργεία ώστε να βγαίνουν αργότερα στη σύνταξη.
Ο έμπειρος ταγματάρχης μας λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η απογοήτευση που νιώθουν. Και όταν εργάζεσαι στο ελληνικό στρατό καταλαβαίνουν όλοι τι σημαίνει αυτό.
Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη οι κυβερνώντες τα λόγια παρηγοριάς για τους νεκρούς και υπογείως τα περί «ανθρώπινου λάθους». Αλλού είναι το πρόβλημα. Ας ακούσουν αυτούς που κινδυνεύουν καθημερινά.

Σχόλια