Οι προτάσεις των τραπεζών προβλέπουν ότι οι δόσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 40% του εισοδήματος.
Σήμερα οι 8 στους 10 ζητούν αναχρηματοδότηση ή ρύθμιση των δανείων τους, αφού όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, οι πρόσφατες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ασκούν μεγάλη οικονομική πίεση σ΄ αυτούς τους δανειολήπτες.
Την ίδια ώρα το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση έχει αυξηθεί στο 8,2% στο τέλος Μαρτίου, δηλαδή πριν ακόμα ανακοινωθούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ας σημειωθεί ότι τα καθυστερούμενα δάνεια ήταν στο 7,7% τον Δεκέμβριο 2009 και στο 5% τον Δεκέμβριο του 2008.
Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να δηλώνουν αδυναμία στην αποπληρωμή των δανείων τους και το ποσοστό τους θα είναι διψήφιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ήδη τα δάνεια δε καθυστέρηση έχουν ξεπεράσει τα 21,5δις ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπερβούν τα 25δις ευρώ. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που τα δάνεια προς τα νοικοκυριά έχουν στην κυριολεξία «παγώσει». Τον Ιούνιο ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης για στεγαστικά δάνεια υποχώρησε στο 1,5% και είναι μηδενικός στην καταναλωτική πίστη.
Η ζήτηση λοιπόν για μεταφορές είναι αυξημένη, όμως δεν παίρνουν όλοι το «πράσινο φως» για τις μεταφορές των οφειλών τους. Οι τράπεζες εφαρμόζουν πλέον αυστηρότερα κριτήρια και ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι ενήμερος στις υποχρεώσεις του, ενώ το σύνολο των δόσεων για δάνεια και κάρτες δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 40% των μηνιαίων αποδοχών του.
Οι τράπεζες συχνά για να εγκρίνουν δάνεια μεταφοράς οφειλών, ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, όπως είναι η προσημείωση ακινήτου (ακόμα και με εγγραφή δεύτερης υποθήκης, η ύπαρξη εγγυητή κλπ).
Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το πρόγραμμα Άρση Βαρών για μεταφορές υπολοίπων από άλλες τράπεζες με επιτόκιο 8,5% κυμαινόμενο ή 9,2% σταθερό (στο 10,5% για συγκέντρωση οφειλών της Εθνικής).
Η Alpha bank στο πρόγραμμα συγκέντρωσης Όλα σε 1 έχει επιτόκιο 9,75% σταθερό και 9,25% κυμαινόμενο.
Η Eurobank έχει το πρόγραμμα Εντάξει με επιτόκιο 9,9% κυμαινόμενο ή 10,15% σταθερό.
Η Αγροτική Τράπεζα στο δάνειο ΜεταφέρΑΤΕ έχει επιτόκιο 8,25% σταθερό για 2 χρόνια, ή 8,95% σταθερό για 5 χρόνια ή 9,25% σταθερό για 10 χρόνια.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σε ισχύ το πρόγραμμα μεταφοράς Μία και καλή με επιτόκιο 8,65% όταν η μεταφορά γίνεται σε δάνειο ή 6,9% για μεταφορά σε πιστωτική κάρτα.
Η Τράπεζα Κύπρου στο πρόγραμμα Συνεπώς μειώνει το επιτόκιο κατά 1 μονάδα το χρόνο, το οποίο απότ ο 11,35% μειώνεται στο 6,35%. Το επιτόκιο μεταφοράς σε πιστωτική κάρτα διαμορφώνεται στο 6,75%.
Το επιτόκιο μεταφοράς υπολοίπων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκεται στο 8,45%.
Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο Τακτοποίηση Express με επιτόκιο 9,4^ (σταθερό).
Η Marfin Egnatia Bank στο δάνειο μεταφοράς Transfer έχει επιτόκιο σταθερό από 8,85% -11% και κυμαινόμενο από 8%-10,25%, στο 5,95% σταθερό για 2 χρόνια το επιτόκιο μεταφοράς υπολοίπων σε πιστωτική κάρτα της τράπεζας.
Η Τράπεζα Αττικής προσφέρει το δάνειο 3ετές σταθερό με επιτόκιο 9,4% σταθερό για 3 χρόνια και στη συνέχεια κυμαινόμενο με βάση το επιτόκιο euribor 1 μήνα +4,5 μονάδες περιθώριο.
Η Γενική Τράπεζα προσφέρει επιτόκιο 4,9% σταθερό για 2 χρόνια για μεταφορές υπολοίπων σε πιστωτική κάρτα της Geniki Bank.
H Millennium προσφέρει επιτόκιο 7,9% για μεταφορά σε πιστωτική κάρτα ή 10,25% (κυμαινόμενο) για συγκέντρωση οφειλών σε δάνειο.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=49933147
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.