Η ΔΕΗ χάνει πελάτες και κέρδη, μετατρέποντας τις επιτυχίες περασμένων ετών σε “συγκυριακές”....

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου της ΔΕΗ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των Ελληνικών Πετρελαίων και τη δραματική μείωση των καθαρών κερδών, ήρθε σήμερα η σειρά της ΔΕΗ να ανακοινώσει μείωση κερδών, που ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών οίκων.
Όταν η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε για το 2009 κέρδη που προσέγγιζαν το 1 δισ. €, επιφανή κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για “συγκυριακό” φαινόμενο και απέδιδαν την αυξημένη κερδοφορία στο ευνοϊκό υδρολογικό έτος.

Σήμερα και ενώ το υδρολογικό έτος είναι το ίδιο καλό, ή ίσως και καλύτερο, η ΔΕΗ χάνει πελάτες και κέρδη, μετατρέποντας τις επιτυχίες περασμένων ετών σε “συγκυριακές”.
Και ενώ η κερδοφορία της ΔΕΗ στηρίζεται στις υδροηλεκτρικές μονάδες, η κυβέρνηση του Μνημονίου έχει αναλάβει, σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, είτε την υποχρέωση εκχώρησης της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων σε ανεξάρτητο φορέα, είτε να δώσει το ρόλο αυτό στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Συστήματος.
Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι κοινός παρανομαστής των δηλώσεων των Διοικήσεων ΕΛΠΕ και ΔΕΗ αποτελεί η πεποίθηση ότι η αιτία για τη μειωμένη κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι η επιβολή αυξημένων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα.


Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, κύριος Αντώνης Σαμαράς, έχουν επανειλημμένα επισημάνει τη λανθασμένη επιλογή της επιβολής αυξημένων φόρων στην ενέργεια. Η κυβέρνηση, ωστόσο, στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις προτάσεις μας και οδηγεί μεγάλες, στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ στην απαξίωση και την παρακμή.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να εγκαταλείψει τη στάση απραξίας που ακολούθησε τους τελευταίους μήνες και να δώσει όλες τις αναγκαίες οδηγίες στη διοίκηση της επιχείρησης, ώστε άμεσα να ανακτήσει την δυναμική πορεία που της κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη Διοίκηση».

Σχόλια