Η ετήσια έκθεση του ΟΑΣΕ για τα ΜΜΕ και τα Blogs

Την ιδιαίτερη ανησυχία του εκφράζει ο Οργανισμός για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη για την κατάσταση των ΜΜΕ σε πολλά από τα 56 κράτη-μέλη του. Αναφορά έγινε και στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. 

Το ίντερνετ είναι στην πραγματικότητα μια θαυμάσια ευκαιρία για να μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και να ανταλλάσει απόψεις. Η πραγματικότητα αυτή όμως δεν ισχύει σε πολλές χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ, όπως ανέφερε χθες η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, επιτετραμμένη του διεθνούς οργανισμού για την ελευθερία του τύπου, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσηής του στη Βιέννη. Πολλοί δημοσιογράφοι στο ίντερνετ ή μπλόγκερ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα στο Αζερμπαϊτζάν.

«Όποιος εκφράζει μια κριτική άποψη ή ακόμα έχει και σατυρική διάθεση διατρέχει κίνδυνο. Ιδιαίτερα τραγική είναι η περίπτωση δυο μπλόγκερ στο Αζερμπαϊτζάν που κατέληξαν στη φυλακή. Είναι τελείως παράλογο να κλείνεται κανείς φυλακή μόνο και μόνο γιατί έφτιαξε ένα μπλογκ στο ίντερνετ»
Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς μίλησε για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στη Ρωσία και στην Ιταλία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. «Η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Η έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα 56 κράτη-μέλη του Οργανισμού για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ελευθερία του τύπου και τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουν οι κυβερνήσεις», τονίζει η επιτετραμμένη του διεθνούς οργανισμού.  
Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια….
Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς είναι από τη Βοσνία και ασχολείται εδώ και χρόνια με το θέμα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πατρίδα της έζησε από πρώτο χέρι πως τα μίντια μπορούν να σπείρουν το μίσος και τον πανικό. Και δυστυχώς η κατάσταση αυτή δεν υπάρχει μόνο σε καιρό πολέμου αλλά και σε καιρό ειρήνης. Η κατάσταση στην Ουγγαρία το αποδεικνύει, όπως φαίνεται από τον πρόσφατο αμφιλεγόμενο νόμο που αφορά τη λειτουργία των ΜΜΕ. «Έγραψα στην ουγγρική κυβέρνηση με στόχο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Το γεγονός όμως ότι τμήματα του νόμου έχουν επικυρωθεί με ανησυχεί», λέει η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Το μέχρι σήμερα εποπτικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο στην Ουγγαρία καταργείται και αντικαθίσταται από ένα άλλο όργανο, το οποίο ελέγχεται απευθείας από τον πρωθυπουργό. Στόχος είναι να ενισχυθεί η εθνική ταυτότητα, η πατρίδα, η θρησκεία και η οικογένεια. Έντονες όμως είναι οι επικρίσεις και για τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία όπως και για την ηλεκτρονική παρακολούθηση στην Ιταλία.
 
DW / DPA / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5850956,00.html

 

Σχόλια