Πατριαρχική λειτουργία στην Παναγιά Σουμελά

Του Α. Κούρκουλα
Ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση συνοδεύει φέτος τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στον Πόντο, καθώς για πρώτη φορά μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την ελληνοτουρκική συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών, θα τελεστεί θεία λειτουργία την ημέρα της εορτής της Παναγίας στην ιστορική Μονή Σουμελά.
Για τους Πόντιους, ορθοδόξους Έλληνες και Ρώσους, η λειτουργία που θα τελεστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είναι μια μεγάλη στιγμή που πολλοί εύχονταν σε όλη τους τη ζωή να ζήσουν.
Οι ορθόδοξοι Πόντιοι, όπου κι αν βρίσκονται διασπαρμένοι, έχουν συνηθίσει να στρέφουν τα βλέμματά τους τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, που επί αιώνες φύλασσε, στην κορυφή του βουνού στη Μάτσκα, πάνω από την Τραπεζούντα, την ιερή εικόνα της Παναγίας.
Μετά το 1923 οι εορτασμοί που χαρακτήριζαν την Κοίμηση της Θεοτόκου "μετανάστευσαν" μαζί με τους Ποντίους στην Ελλάδα, τη γειτονική Ρωσία, αλλά και τα τέσσερα σημεία του κόσμου.
Έκτοτε, η Μονή Σουμελά και τα έργα τέχνης που βρίσκονται υπό τη σκέπη της, λειτουργεί ως μουσείο, στο πλαίσιο των διευθετήσεων που αποφάσισε το κοσμικό Κεμαλικό καθεστώς, που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Φέτος, για πρώτη φορά γίνεται δυνατή η χρήση του χώρου αυτού για τη τέλεση χριστιανικής λειτουργίας.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί και στην Τουρκία μεγάλες συναισθηματικές φορτίσεις, έγινε, ωστόσο, δυνατή χάρη στις μεγάλες αλλαγές της τελευταίας 10ετίας που επαναφέρουν τη θρησκεία στη δημόσια ζωή.
Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχθηκε το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να τελεστεί η θεία λειτουργία τη μέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το αίτημα αυτό είχε διατυπωθεί επανειλημμένα και είχε ενταχθεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο κ. Βαρθολομαίος μετά την εκλογή του, για την αναβίωση ιστορικών χριστιανικών κέντρων της Καππαδοκίας, της Λυκίας και άλλων παλαιών επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Προσκυνητές από όλο τον κόσμο και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ποντίων, σπεύδουν φέτος να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μονή Σουμελά. Εκεί όπου την τιμούσαν και οι πρόγονοί τους.
Στην περιοχή έχουν ήδη συρρεύσει και προσκυνητές από τη Ρωσία και τη Γεωργία, για να υπογραμμίσουν τους δεσμούς που τους συνδέουν με τη Μονή Σουμελά.
Ο μητροπολίτης Δράμας και επίσκοπος Τύχων του Πατριαρχείου Μόσχας θα συλλειτουργήσουν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μια λειτουργία που θα παρακολουθήσουν βουλευτές της ρωσικής Δούμας, της ελληνικής Βουλής, δεκάδες ανταποκριτές των ρωσικών, αλλά και των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχοι των ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο.
Η φόρτιση που προκαλεί η απόφαση για την τέλεση της λειτουργίας, έχει πυροδοτήσει φήμες για επεισόδια και άλλες αντιδράσεις, που ελέγχονται, ωστόσο, ως ανακριβείς από τις τουρκικές αρχές ασφαλείας.
Η Νομαρχία της Τραπεζούντας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον απρόσκοπτο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.
Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν παρθεί στο χώρο της μονής, όπου μόνο λίγοι προσκυνητές μπορούν να χωρέσουν και έχουν ήδη εγκατασταθεί συνεργεία τηλεοπτικών μεταδόσεων που θα μεταφέρουν την ιστορική θεία λειτουργία στα πέρατα του κόσμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια