Αναταραχή στην αγορά

   Αναταραχή επικρατεί στην αγορά για επικείμενες αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής εξαιτίας των τοποθετήσεων μέρους των αλευροβιομηχάνων να προχωρήσουν σε αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων, λόγω των αυξημένων τιμών που επικρατούν στη διεθνή αγορά, μετά το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές σιταριού, που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Αυγούστου.

    Ηδη από χθες, κάποιες μικρές αλευροβιομηχανίες άρχισαν να πωλούν άλευρα σε αρτοποιεία και βιομηχανίες τροφίμων με νέες αυξημένες τιμές, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για να ανακόψουν κερδοσκοπικές συμπεριφορές.

    Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες ενώ με το θέμα έχει δοθεί εντολή να ασχοληθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

     Οι αρτοποιοί, ήδη λαμβάνουν αυξημένα τιμολόγια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ όπως δηλώνουν κάποιοι από αυτούς έχουν ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα αύξηση μέσα στις επόμενες μέρες. Ωστόσο δηλώνουν ότι πρόθεσή τους είναι να απορροφήσουν την αύξηση στην τιμή των αλεύρων αλλά παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις.

    Ταυτόχρονα, την ανησυχία του για την πορεία των τιμών εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο οποίος δηλώνει ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί την περίοδο αυτή.

    Από την πλευρά των αλευροβιομηχάνων αναφέρεται ότι οι αυξήσεις είναι επιβεβλημένες γιατί πλέον αγοράζουν ακριβά, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά, καθώς, όπως αναφέρει, ο κ. Δημήτρης Χαλάτσογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, πλέον και οι εγχώριοι συνεταιρισμοί και εμπορικοί οίκοι κρατούν τις ποσότητες που έχουν και προσφέρουν τιμές σχεδόν διπλάσιες από αυτές που έδιναν προ μηνός.


    Όπως αναφέρει η αλευροβιομηχανία, κανένας μύλος δεν μπορεί να έχει αποθέματα πέραν των δύο μηνών κυρίως λόγω του ότι οι περισσότερες αλευροβιομηχανίες είναι μικρού μεγέθους και δεν έχουν τους ανάλογους χώρους αποθήκευσης αλλά και λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν τους επιτρέπει να δεσμεύουν υψηλά αποθέματα. Σημειώνουν δε ότι το επιχειρημα των αγροτών ότι έχουν ήδη πουλήσει την παραγωγή τους δε σημαίνει ότι τα σιτάρια έχουν πάει στην αλευροβιομηχανία. Μεγάλοι συνεταιρισμοί και εμπορικές εταιρειες, κρατούν αποθέματα προσβλέποντας σε περαιτέρω άνοδο τιμής.

    "Αδικαιολόγητες οι όποιες αυξήσεις"

    «Αδικαιολόγητες» χαρακτηρίζει τις όποιες αυξήσεις των αλεύρων, ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Νεόφυτος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «οι αυξήσεις των αλεύρων, αυτή τη στιγμή, δεν είναι δικαιολογημένες. Ενώ έχουν αγοράσει το σιτάρι από τον Έλληνα αγρότη από 8 έως 12 λεπτά, βρήκαν ως ευκαιρία το εμπάργκο της Ρωσίας, που εκτίναξε την παγκόσμια αγορά στα ύψη, για να δικαιολογήσουν αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων».

    Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης πρόσθεσε ότι «ενώ η ελληνική παραγωγή μαλακού σιταριού είναι επαρκέστατη μέχρι τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2011, μερικοί πιέζουν να κάνουν αυξήσεις στα άλευρα έως και 20%».

    «Εμείς καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές των αλευροβιομηχανιών και ζητάμε από την Πολιτεία να πάρει θέση», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση και σε αυτές τις πρακτικές, αυτή τη χρονική στιγμή».

    Μηδαμινές επιπτώσεις

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών μας προέρχεται από χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα από Γαλλία και Γερμανία. Μικρότερες ποσότητες εισάγουμε από Μαύρη Θάλασσα (Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν) και Ουγγαρία. Μάλιστα, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι η ΕΕ έχει αυτάρκεια σε σιτηρά και οι επιπτώσεις από το εμπάργκο θα είναι μηδαμινές, ωστόσο ούτε αυτή η δήλωση ούτε τα υψηλά αποθέματα των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει τις χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

        Προβλήματα ρευστότητας

    Απογοητευτικά χαρακτηρίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το ΚΕΜΕ - ΕΒΕΑ μέσω της ιστοσελίδας του επιμελητηρίου στο διαδίκτυο σχετικά με την κατάσταση ρευστότητας στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις - μέλη του.

    Στην έρευνα συμμετείχαν 523 επιχειρήσεις που στην συντριπτική τους πλειονότητα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

    Συγκεκριμένα:

    Το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

    Το 89% ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.

    Το 82% ότι διαπιστώνουν δυσκολίες ή καθυστερήσεις στην ένταξη των επιχειρήσεων τους σε ποιοτικά ή ειδικά προγράμματα.

    Το 93% ότι έχουν πτώση κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις της λόγω οικονομικής κρίσης.

    Το 91% ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών τους προς την επιχείρησή τους.

AΠΕ

Σχόλια