Ομπάμα: Δεν πουλάμε όπλα στην Τουρκία, αν δεν αγαπήσουν το Ισραηλ !

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι θέσεις της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ και το Ιράν καθιστούν δύσκολη την πιθανότητα προμήθεια αμερικανικών όπλων, τονίζουν στο σημερινό τους φύλλο οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στον Ερντογάν πως ορισμένες από τις θέσεις της Τουρκίας εγείρουν ερωτήματα, τα οποία...
πρόκειται να θιγούν στο Κογκρέσο», τονίζει στην οικονομική εφημερίδα ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα ερωτήματα αυτά αφορούν «την πιθανότητα, ή μη, να εμπιστευόμαστε την Τουρκία ως σύμμαχο», τόνισε η ίδια πηγή, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ο Ερντογάν σκοπεύει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταπολεμήσει το αντάρτικο του ΡΚΚ , το οποίο διατηρεί τα ορμητήριά του κατά της Τουρκίας στους ορεινούς όγκους του βορείου Ιράκ, έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα της Μέσης Ανατολής στα τέλη του 2011, τονίζει η εφημερίδα.

«Αυτό σημαίνει πως πολλά αιτήματα που έχει διατυπώσει η Τουρκία, φερ' ειπείν η προμήθεια εξοπλισμού για να καταπολεμηθεί το ΡΚΚ, θα είναι δυσκολότερο να περάσουν από το Κογκρέσο», εξήγησε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο Ομπάμα ζήτησε από το Ερντογάν να μετριάσει τις δηλώσεις του σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε ο διεθνής στολίσκος με τη βοήθεια προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον τούρκο πρωθυπουργό στη σύνοδο της G20 στο Τορόντο τον Ιούνιο.

Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ, FINANCIAL TIMES
 

Σχόλια