Ο πτωχευμένος θα εγγυηθεί για τον πτωχευμένο;

Και ενώ το δεκαετές έχει πλέον συμπεριφορά καρδιογράφημα νεκρού ασθενή (hovering καθημερινά ακριβώς στο 75, χάρη στην ΕκΤ που ακόμα δεν έχει βαρεθεί να το στηρίζει)....



image



... ξαφνικά σήμερα μάθαμε ότι η τρόικα ανάγκασε την κυβέρνηση να παράσχει καινούργιο πακέτο στήριξης των τραπεζών αξίας 25 δις.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1025000
Την επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων του Ταμείου Ενίσχυσης Ρευστότητας κατά 25 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Με το ποσό αυτό οι συνολικές εγγυήσεις του δημοσίου προς τις εμπορικές τράπεζες φτάνουν τα 55 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η επέκταση του μέτρου των εγγυήσεων αποτέλεσε και μια από τις προϋποθέσεις της τρόικας για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου. Ο υπουργός σημείωσε ότι η επιλογή αυτή γίνεται για να διατηρηθεί θετικό το πρόσημο της πιστωτικής επέκτασης αλλά κράτησε γενικά κλειστά τα χαρτιά του για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των τραπεζών δημοσίου ενδιαφέροντος.
Το ερώτημα όμως είναι για ποιο λόγο χρειάζονται οι τράπεζες αυτές τις εγγυήσεις όταν η πιστωτική επέκταση είναι ΜΗΔΕΝ;
Διότι για να μπορείς να κάνεις χορηγήσεις δανείων, θα πρέπει αυτοί στους οποίους δίνεις τα λεφτά να έχουν την πιθανότητα να στα δώσουν πίσω.
Με το NPL στο 10% (περίπου) και με την ανεργία που υπολογίζων ορισμένοι να φτάσει στο 20% (25% λέω εγώ), δεν υπάρχουν και πάρα πολλοί αξιόπιστοι δανειολήπτες αγαπητέ αναγνώστη.
Προφανώς αυτές οι εγγυήσεις δίδοντα για να έχουν πρόσβαση οι τράπεζες σε ρευστότητα διότι δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές, αλλά για ποιο λόγο χρειάζονται τόσα λεφτά;
Διότι μόλις πριν μια εβδομάδα μας είπαν ότι οι Ελληνικές τράπεζες πέρασαν με flying colors τα stress tests αγαπητέ αναγνώστη – μήπως (λέω τώρα) οι δοκιμασίες αυτές ήταν μούφα;
Η μόνη εξήγηση που έχω εγώ είναι ότι οι τράπεζες έχουν τρομερό πρόβλημα ρευστότητας και αν δεν πάρουν αυτά τα λεφτά θα σκάσουν σαν καρπούζια.

Κατά τα άλλα, το Ελληνικό κράτος, που σύντομα θα κάνει default, θα εγγυηθεί στις τράπεζες, που έχουν πρόβλημα ρευστότητας, λεφτά!! Ο πτωχευμένος θα εγγυηθεί για τον πτωχευμένο!!
Άρα οι μόνιμες ενέσεις ρευστότητας που έλεγα πριν από 2 χρόνια δεν εισακούστηκαν. Οι τράπεζες και το κράτος συνεχίζει το μόχλευση ελπίζοντας σε ένα θαύμα στο μέλλον για να μπορούν όλα αυτά να ξεδιπλώσουν.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου που πρέπει να γίνουν στις τράπεζες θα είναι τέτοιες που, η ΕΜΠ θα φανεί σαν ένα τίποτα μπροστά τους.
Καλή τύχη στους μετόχους.
Γιώργος Καισάριος

Market Talk Net



http://antilogos-gr.blogspot.com/2010/08/blog-post_7873.html#more

Σχόλια