70% έπεσαν οι τιμές των εξοχικών στην Κρήτη

Σε ηλιόλουστα εξοχικά στον ευρωπαϊκό Νότο προσκαλεί γερμανική εφημερίδα τους αναγνώστες της διαμηνύοντας ότι έπεσαν οι τιμές. Η αγορά εξοχικών στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Ν. Γαλλία και την Ελλάδα.

«Ηλιόλουστα εξοχικά για τους αγοραστές», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt για τις τιμές αγοράς εξοχικού στον ευρωπαϊκό νότο: «Λόγω της κρίσης έπεσαν οι τιμές των εξοχικών στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αξίζει τον κόπο να αποφασίσει κανείς την αγορά εξοχικού, αλλά όχι παντού», σημειώνει η εφημερίδα και καταγράφει την κατάσταση, τα θετικά και τα αρνητικά για όλες τις χώρες της Μεσογείου: «700.000 Γερμανοί έχουν εξοχικό στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Νότια Γαλλία, την Ελλάδα και την Τουρκία, σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Γερμανών Ιδιοκτητών στο Εξωτερικό».

«Στην Κρήτη οι τιμές των εξοχικών έπεσαν μέχρι και 70% σε σχέση με πέρσι, όπως δηλώνουν οι μεσίτες, ενώ οι Γερμανοί αγοραστές είναι λίγοι. Οι Ρώσοι δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά τελικά δεν αγοράζουν. Οι μεσίτες στην Κρήτη δεν πιστεύουν ότι θα περάσει γρήγορα αυτή η κρίση στα εξοχικά. Ακόμη και στη Μύκονο έπεσαν οι τιμές μέχρι και 20%. Σημαντική αιτία της μείωσης της τιμής στη Μύκονο είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι φέτος συγκρατημένοι στις αγορές ακινήτων και για πρώτη φορά υπάρχουν στη Μύκονο περισσότεροι ξένοι αγοραστές από Έλληνες.»
Η εφημερίδα αναφέρει και τις τιμές ακινήτων στη Μύκονο, 4.000 – 10.000 το τετραγωνικό και στην Κρήτη 1.500 – 3.000. Τονίζει επίσης ότι στην Ελλάδα είναι προβληματικό το καθεστώς ιδιοκτησίας, διότι ακόμη δεν υπάρχει εθνικό κτηματολόγιο. Γι’ αυτό οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι μερικές φορές αδιευκρίνιστοι, δεν μπορείς δηλαδή να διαπιστώσεις εύκολα ποιος ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης του ακινήτου.

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5867395,00.html

 

Σχόλια