250.000 απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ;;

Τελικά ποιος λέει την αλήθεια, διαβάζουμε στο Παρόν της Κυριακής: 
Με ξεσηκωμό απειλούν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Βάζουν χέρι και στους συνδικαλιστές.

Μονόδρομο αποτελούν για την κυβέρνηση οι απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την «τρόικα» για τον δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων και την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παρά τις διακηρύξεις ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί μόνο με μετατάξεις και εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτές δεν αρκούν και αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να προχωρήσουν και σε απολύσεις.
Δεν το ομολογούν βέβαια δημόσια, διότι αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και κοινωνική αναταραχή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν επεξεργάζονται σχέδια, άλλωστε ένας από τους λόγους που έγινε η απογραφή ήταν για να έχουν μια συνολική και σαφή εικόνα και να μπορούν να υπολογίσουν πώς και από πού θα διώξουν κόσμο. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει σταδιακά, διότι πέραν των αντιδράσεων, οι απολύσεις θα....
ανεβάσουν κατακόρυφα τα ποσοστά της ανεργίας.

Αντίθετα απ' ό,τι ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ακριβείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της «τρόικας» έχουν θέσει επιτακτικά, όχι μία αλλά περισσότερες φορές, θέμα περιορισμού του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει ότι για τα δεδομένα της Ελλάδας ο αριθμός τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 500-550.000, ζητώντας ουσιαστικά την απόλυση 200-250.000 υπαλλήλων! Απαίτηση που προκαλεί «σοκ και δέος»! Σημειώνεται ότι η τελευταία επίσκεψη της «τρόικας» στην Αθήνα συνέπεσε με την ολοκλήρωση της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, και όταν ενημερώθηκαν για τον συνολικό αριθμό... τους σηκώθηκε η τρίχα! Επισήμαναν μάλιστα ότι ενώ στην Ευρώπη κατά μέσον όρο ένας υπάλληλος του Δημοσίου αντιστοιχεί σε πέντε του Ιδιωτικού, στην Ελλάδα η αναλογία είναι ένας προς δύο.



Υπενθυμίζεται ότι πρώτος για το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων μίλησε ο Θ. Πάγκαλος, λέγοντας ότι όταν καταργείται ένας οργανισμός ή συγχωνεύεται με άλλον, οι υπάλληλοι που περισσεύουν θα απολύονται. Για απολύσεις εργαζομένων του ΟΣΕ μίλησε τις προηγούμενες ημέρες κι ο Δ. Ρέππας, αφού με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, περισσεύουν 2.500 άτομα, που δεν μπορούν όλοι να συνταξιοδοτηθούν ή να μεταταχθούν.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι το Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις, χωρίς αυτές να θεωρούνται παράνομες. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των υπαλλήλων που μπορούν να απολυθούν χωρίς νομικά κωλύματα κινείται μεταξύ 160-180.000, ενώ από την ΑΔΕΔΥ κάνουν λόγο για 170.000. Παράλληλα, στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι από την κατάργηση φορέων και τη συγχώνευση δεκάδων οργανισμών του Δημοσίου θα... περισσέψουν περί τους 50.000 υπάλληλους, που εκτός απροόπτου θα πάρουν την άγουσα προς την ανεργία. Όπως προαναφέραμε, οι αποφάσεις θα υλοποιηθούν σταδιακά και πάντως δεν πρόκειται να υπάρξουν μαζικές απολύσεις πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν εντελώς ανέφικτο όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ μετά το τελεσίγραφο της «τρόικας» για οικονομική εξυγίανση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν υπάρχουν περιθώρια για μετατάξεις σε δήμους και περιφέρειες. Ενδεικτικά σημειώνουν ότι όσοι υπάλληλοι της Ολυμπιακής δεν συνταξιοδοτήθηκαν και έπρεπε να μεταταχθούν σε φορείς του Δημοσίου, δέκα μήνες μετά ακόμη περιμένουν.

Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν διαμηνύσει προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με αποφάσεις για απολύσεις υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σχέδια για την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, εκτιμώντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουν και τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου τα αρμόδια υπουργεία θα προωθήσουν ρυθμίσεις με τις οποίες θα καταργούνται τα περισσότερα προνόμια των συνδικαλιστών. Μεταξύ άλλων μελετάται η επανεξέταση της συμμετοχής τους στις διοικήσεις των οργανισμών καθώς και ο καθορισμός θητείας, μετά τη λήξη της οποίας θα επιστρέφουν στις θέσεις που κατείχαν πριν εκλεγούν στα συνδικαλιστικά όργανα. Ακόμη μελετάται η επανεξέταση του θεσμού των συνδικαλιστικών αδειών, τόσο για το ποιοι θα τις δικαιούνται όσο και για τη διάρκειά τους, αλλά και τα πιθανά κωλύματα που ίσως πρέπει να τεθούν για την εκλογή τους, κωλύματα ανάλογα με αυτά που ίσχυαν μέχρι πρότινος για τους νομάρχες. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων, δηλώνουν ωστόσο αποφασισμένοι να προχωρήσουν, εκφράζουν μάλιστα την ελπίδα ότι θα έχουν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. 


http://citypress-gr.blogspot.com/2010/08/250000.html 

Σχόλια