Στα επίπεδα του 1984 υποχωρεί το εισόδημα των Ελλήνων

"Ελλάδα, κατ΄ εξαίρεση χωρίς κρίση", τιτλοφορείται άρθρο στην εφημερίδα Welt που αναφέρεται στην τουριστική κίνηση στη Ρόδο, όπου "σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα καταγράφεται αύξηση του αριθμού των τουριστών σε σχέση με το 2009 (…) Ο ελληνικός τουρισμός περνάει δύσκολες μέρες. Η οικονομική καταστροφή της χώρας και η απεργία των οδηγών φορτηγών προκάλεσαν αρνητικά δημοσιεύματα και φόβισαν πολλούς τουρίστες. Για το 2010 οι ξενοδόχοι υπολογίζουν με μια μείωση της τάξης του 20 %. Ωστόσο στη Ρόδο τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού καταγράφεται αύξηση του αριθμού των τουριστών".

Η εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στην ιστορία και τη γεωγραφία του νησιού και στα πανέμορφα αξιοθέατα που κρύβει. "Όπου και να πάει κανείς στη Ρόδο θέλει να μείνει και λίγο παραπάνω. Κάποια στιγμή όμως τελειώνουν και οι πιο μεγάλες διακοπές, πρέπει να γυρίσουμε σπίτι και υποσχόμαστε στο θεό του Ήλιου, τον Άδωνη και όλους τους άλλους φιλόξενους Έλληνες που γνωρίσαμε στο ταξίδι μας ότι θα ξανάρθουμε! Βασική προϋπόθεση είναι να μην σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά μας οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι οδηγοί φορτηγών. Γιατί απλά πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θυμούνται την μεγάλη τους παράδοση στη λογική".
Για την κατανάλωση
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η αυστριακή εφημερίδα Kurier, η οποία συμπληρώνει: "Σημαντική υποχώρηση καταγράφει και η κατανάλωση. Οι Έλληνες αγόρασαν φέτος 20 % λιγότερα υποδήματα από ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρσι ενώ στην ένδυση σημειώθηκε πτώση της τάξης του 19,6%. Ως βασικοί λόγοι αναφέρονται η αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε καπνό, οινοπνευματώδη και αλκοόλ, στην αύξηση του ΦΠΑ από το 19 στο 23 % καθώς και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κατά 20 %. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ το εισόδημα των Ελλήνων θα πέσει σύντομα στα επίπεδα του 1984".

Χιλιάδες λουκέτα
"Εκατοντάδες καταστήματα στην Ελλάδα έβαλαν λουκέτο", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην γερμανική έκδοση των Financial Times. "Ευρωπαίοι πολιτικοί επευφημούν την Ελλάδα για το αυστηρό πρόγραμμα περικοπών. Λιγότερο ενθουσιασμένοι είναι μάλλον οι Έλληνες λιανέμποροι. Το πρόγραμμα λιτότητας βάζει φρένο την κατανάλωση.
Στο κέντρο της Αθήνας έκλεισε τους τελευταίους μήνες ένα στα τέσσερα μαγαζιά". Πρόκειται για τις πρώτες συνταρακτικές συνέπειες του προγράμματος περικοπών, παρατηρεί η εφημερίδα για να συμπληρώσει ότι τους τελευταίους 10 μήνες το 17 % των καταστημάτων στην Αθήνα αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο. "Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης. Σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους, στη Σταδίου, έκλεισε το 25 % των μαγαζιών".

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5878665,00.html
 

Σχόλια