Kέρκυρα και Σαντορίνη...

Πάνε οι Ισραηλινοί..
Aυτό προκύπτει από την δήλωση πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου μετά την τελετή φύτευσης μιας ελιάς στο άλσος των εθνών στην Ιερουσαλήμ.
Διαβάστε τι δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στην τελευταίο παράγραφο της δήλωσής του: "Θα ήθελα, επίσης, να καλωσορίσω θερμά όλους όσοι προγραμματίζουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και σας εύχομαι καλή διαμονή στην Σαντορίνη και την Κέρκυρα."
Πιο κάτω παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης, από το οποίο δεν  
προκύπτει καμία σύνδεση με την Σαντορίνη και Κέρκυρα και τους Ισραηλινούς τουρίστες.
Μπορεί βέβαια να πρόκειται περί λάθους στην απόδοση της δήλωσης του κ. Παπανδρέου..
Ίσως εννοούσε ή είπε από "Σαντορίνη έως την Κέρκυρα..."
Πάντως αν έχει αποδοθεί σωστά η δήλωση, προκύπτει ότι: "Οι Ισραηλίτες πάνε στην Σαντορίνη και την Κέρκυρα;;"
Kέρκυρα και Σαντορίνη...

Ακολουθεί το κείμενο της πλήρους δήλωσης :
Σας ευχαριστώ για τα ευγενικά σας λόγια, αλλά και για τις προσπάθειές σας για την ειρήνη, για την πρωτοβουλία σας να φυτέψουμε αυτό το ιστορικό δέντρο, που είναι ένα σύμβολο τόσο αγαπητό σε όλους μας. Σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, η ελιά ανέκαθεν συμβόλιζε την ειρηνική συνύπαρξη. Στην περιοχή μας, χρειαζόμαστε την ειρήνη, εργαζόμαστε σκληρά για να την εξασφαλίσουμε στη Μέση Ανατολή και θέλουμε να την δούμε στην περιοχή μας, την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Χαίρομαι ιδαίτερα, γιατί αυτή σας η παράδοση στηρίζεται σε μια δική μας παράδοση. Όπως γνωρίζετε, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην αρχαιότητα, το έπαθλο ήταν ένα στεφάνι ελιάς, ο κότινος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ξεκίνησαν με σκοπό να ψυχαγωγήσουν, αλλά να προωθήσουν την ειρήνη. Αυτός ήταν ο βασικός σκοπός των Αγώνων. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία επέτρεπε σε διάφορες πόλεις, που βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση, να βρεθούν μαζί, να συνεργαστούν και να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους. Για το λόγο αυτό, η ελιά είναι τόσο σημαντική.    
Πριν μερικά χρόνια, όταν ετοιμαζόμαστε να φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δημιουργήσαμε ένα πάρκο με ελιές, όπου οι αρχηγοί κρατών και οι επισκέπτες θα φύτευαν ένα δέντρο υπέρ της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και υπέρ της ειρήνης, γενικότερα.
Πρόκειται, επομένως, για δύο παράλληλα κινήματα, που αποδεικνύουν πόσο κοντά είμαστε και συμβολίζουν την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ισραηλινούς.
Θα ήθελα, επίσης, να καλωσορίσω θερμά όλους όσοι προγραμματίζουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και σας εύχομαι καλή διαμονή στην Σαντορίνη και την Κέρκυρα.
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχόλια