Επισκόπηση Τύπου



Η προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σ. Γκιόλια, η πληροφορία ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως, οι καταγγελίες της Ν.Δ. στον Άρειο Πάγο για την απόκρυψη πορισμάτων για την υπόθεση του Βατοπεδίου και οι απειλές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων, επειδή οι απαντήσεις που δίνουν δεν είναι αυτές που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του σημερινού πρωινού και απογευματινού Τύπου.



ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έμφραγμα σε όλη τη χώρα. Άδειασαν όλα τα βενζινάδικα. Απεργία διαρκείας και κλιμάκωση των μπλόκων αποφάσισαν οι φορτηγατζήδες. Εισαγγελική παρέμβαση για τους εμποδίζοντες την κυκλοφορία των βυτιοφόρων των διυλιστηρίων".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κρύβουν στοιχεία απειλούν μάρτυρες. "Πρασινοφρουροί" εν δράσει στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής".
Η ΑΥΓΗ: "Στο εμπόριο οι τίτλοι των κολεγίων".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Προκήρυξη "Μνημόνιο" από τη ΣΕΧΤΑ με απειλές για χτυπήματα εναντίον πολιτικών, εκδοτών, επιχειρηματιών, δικαστών, δημοσιογράφων και αστυνομικών".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Στο έλεος του ΔΝΤ οι επικουρικές συντάξεις. Τα Ταμεία στο μικροσκόπιο της τρόικας".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Επενδύσεις με το σταγονόμετρο. Τι προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος".
ΕΘΝΟΣ: "Τελεσίγραφο για επιστράτευση των απεργών. Η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους ιδιοκτήτες φορτηγών".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κολίγοι των Τούρκων....οι Έλληνες αγρότες".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το μισό ΠΑΣΟΚ μπλεγμένο στο σκάνδαλο Βατοπαιδίου. Ξύπνησαν ξαφνικά τα ρετιρέ της Ρηγίλλης και κάνουν πόλεμο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βρείτε ΛΥΣΗ τώρα. Άδειασε το "ρεζερβουάρ" της υπομονής".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Έτοιμο σχέδιο επιστράτευσης. Αποκλεισμένοι οδηγοί και προϊόντα από την απεργία των φορτηγών".
ΕΣΤΙΑ: "Ασύλληπτη ζημιά στον τουρισμό. Καταρρακώνεται η φήμη της χώρας στο εξωτερικό".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επίταξη μελετά η κυβέρνηση αν οι ιδιοκτήτες δεν αποδεχθούν πρόταση για παραχώρηση μίας επιπλέον άδειας".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Στέρεψε η Ελλάδα από βενζίνη. Προβλήματα στα νησιά. Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης - φορτηγών".
ΤΑ ΝΕΑ: "Επίδειξη ισχύος και νέες απειλές. Όλη η προκήρυξη της Σέχτας".
Η ΝΙΚΗ: "Μπλόκο στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Η Δικαιοσύνη "παίρνει το όπλο της" για το Μνημόνιο της ντροπής".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Υποβάθμιση-Ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Άδειες σε 30 κολέγια από το υπουργείο Παιδείας".
Η ΧΩΡΑ: "14.000 απολύσεις από τις ΔΕΚΟ απαιτεί η τρόικα. "Βάλτε λουκέτα στις ελλειμματικές".
City Press: "Αρπάχτηκαν για την ακρίβεια".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Έμφραγμα" στη ζωή μας. Απεργία σε φορτηγά- βυτιοφόρα".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στα όρια της αντοχής η κοινωνία. Παρέμβαση εισαγγελέα για τα βυτιοφόρα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των απεργών".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Μπουτάρης μόνος και οι υπόλοιποι μαζί. Εκτός διαπαραταξιακού η "πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Stress test για την αγορά η έλλειψη των καυσίμων".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ράλι τραπεζικών μετοχών. Άνοδος 4,13% στο ΧΑ και σενάρια για deals".
ΚΕΡΔΟΣ: "Τραπεζικό ράλι στις αγορές από τη Βασιλεία και τις φήμες για deals".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Φήμες τραπεζικών deals ανεβάζουν τις μετοχές".

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

Ν.Δ. ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ: Το ΒΗΜΑ σημειώνει: «Τους αντιπολιτευτικούς τόνους στη Βουλή ανεβάζει καθημερινά η ΝΔ, ενώ χθες με κεντρική απόφαση της Ρηγίλλης ο Γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος και το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι, πρώην υπουργός κ. Ευρ. Στυλιανίδης έφθασαν ως τον Άρειο Πάγο, καταγγέλλοντας το ΠαΣοΚ για σκευωρία. Οι κκ. Λυκουρέντζος και Στυλιανίδης κατέθεσαν στον Πρόεδρο και στον Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κκ. Γ. Καλαμίδα και Ι. Τέντε αντίστοιχα, τέσσερα πορίσματα σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων του Δημοσίου με τμήματα της λίμνης Βιστωνίδας, υποστηρίζοντας ότι δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο από την υπόθεση του Βατοπαιδίου».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Σε συνεχείς προσπάθειες αντιπερισπασμού επιδίδεται η Ν.Δ. στην υπόθεση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τη δίωξη που ασκήθηκε κατά του στενού συνεργάτη του Κ. Καραμανλή Γ. Αγγέλου. Ο γραμματέας της Ν.Δ. Α. Λυκουρέντζος και ο εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής για το Βατοπέδιο ζήτησαν χθες την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ απέκρυψε τέσσερα πορίσματα που αποδείκνυαν ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων».
Το ΕΘΝΟΣ γράφει: «Τον αποπροσανατολισμό των δικαστικών ερευνών για το
σκάνδαλο του Βατοπεδίου επιχειρεί με νομικά και επικοινωνιακά τεχνάσματα η ΝΔ, καθώς διαισθάνεται ότι αρκετά στελέχη της βρίσκονται “με την πλάτη στον τοίχο” και κινδυνεύουν να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο. Ελάχιστα 24ωρα μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων - σοκ για την αξιωματική αντιπολίτευση σε βάρος του Ιω. Αγγέλου, που έθεσε εντός κάδρου τον τ. πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, η ΝΔ
προσπάθησε να απαντήσει με νομικά “ευφυολογήματα” ότι δήθεν δεν υπήρξε καμία ζημιά σε βάρος του Δημοσίου από τις «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου, φθάνοντας δηλαδή στο σημείο να αμφισβητήσει ακόμα και αυτήν την παραγγελία του τ. εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, που διαπίστωνε τη μεγάλη ζημιά του κράτους, έστω και αν θεωρούσε “παραπλανηθέντες” τους τότε υπουργούς».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση Βατοπαιδίου μετά την προσφυγή της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και την κατάθεση στον Άρειο Πάγο αποδείξεων της ύπαρξης τεσσάρων πορισμάτων – ελληνικών και διεθνών οίκων-, τα οποία εκτιμούν πως δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου από τις ανταλλαγές ακινήτων. Με την κίνηση αυτή, και με σεβασμό πάντα στη Δικαιοσύνη, η Ρηγίλλης κατήγγειλε την πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ, που φρόντισε να αποκρύψει τα συγκεκριμένα στοιχεία από τη δεύτερη εξεταστική για το Βατοπαίδι και από την κοινή γνώμη».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει: «Τέσσερα πορίσματα που είχαν κοινοποιηθεί από την 1η Ιουλίου στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής και αποκαλύπτουν την πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ να αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία στην υπόθεση του Βατοπεδίου κατέθεσε χθες στη Δικαιοσύνη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής. Με το έγγραφο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών ανά χείρας, στο οποίο περιέχονται τέσσερα πορίσματα, δύο του ΣΟΕ και δύο διεθνών οίκων, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, μέλος της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, προσήλθαν χθες το πρωί στον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδα και κ. Ι. Τέντε».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει: «Σοβαρή καταγγελία κατά της Κυβέρνησης, ότι έχει πετάξει στο… καλάθι των αχρήστων τέσσερα πορίσματα για τις εκτάσεις που αντηλλάγησαν με τη Μονή Βατοπεδίου, επειδή δεν “εξυπηρετούσαν” το ΠΑΣΟΚ, διατύπωσε χθες η ΝΔ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της ακόμη και στη Δικαιοσύνη».

ΒΟΥΛΗ-ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ: Το ΒΗΜΑ γράφει: «Ένα νέο εμπόδιο στην προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να ανορθώσει τη δημοτικότητα του κόμματος προστέθηκε χθες το βράδυ με τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά τα παραποιημένα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τους πρώην υπουργούς Οικονομίας κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Ι. Παπαθανασίου και Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο. Στους κόλπους της ΝΔ επικρατεί προβληματισμός και από αυτή την εξέλιξη, αφού συμπίπτει με τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, η οποία εκκρεμεί και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει πριν από την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής τον προσεχή Οκτώβριο».
Τα ΝΕΑ σημειώνουν: «Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ζητηθεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία και για τον τέως πρωθυπουργό μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που σχηματίστηκε για την αποστολή το 2009 παραποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων στη Εurostat. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται οι μηνυτήριες αναφορές κατά του τέως προέδρου της κυβέρνησης κ. Κ. Καραμανλή, των τέως υπουργών Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Παπαθανασίου και των τέως υπουργών Υγείας Ν. Κακλαμάνη και Δ. Αβραμόπουλου οι οποίες κατατέθηκαν από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και από τρεις πολίτες εκ των οποίων ο ένας ανώνυμος και για τις οποίες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είχε άλλη επιλογή παρά να τις διαβιβάσει στη Βουλή».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Στο στόχαστρο μπαίνει τελικά και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Οι μηνυτήριες αναφορές του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και τριών πολιτών για τα greek statistics σε ό,τι αφορά τα χρέη των νοσοκομείων, διαβιβάστηκαν τελικώς χθες στη Βουλή από την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου και αναφέρονται σε τυχόν ποινικές ευθύνες και του ίδιου του τέως προέδρου της κυβέρνησης της Ν.Δ., πέραν εκείνων των πρώην υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας, Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Παπαθανασίου και Δ. Αβραμόπουλου».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «Αμελλητί διαβιβάστηκε στη Βουλή –όπως το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών το επιβάλλουν- η δικογραφία που σχηματίστηκε για την αποστολή το 2009 δήθεν παραποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων στη Eurostat. Πρόκειται ουσιαστικά για μηνυτήριες αναφορές κατά του τέως προέδρου της κυβέρνησης, Κ. Καραμανλή, των τέως υπουργών Οικονομικών και των τέως υπουργών Υγείας, οι οποίες κατατέθηκαν από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και από τρεις πολίτες – εκ των οποίων ένας ανώνυμος- και για τις οποίες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είχε άλλη επιλογή παρά να τις διαβιβάσει στη Βουλή».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Στη Βουλή διαβιβάστηκε χθες αμελλητί η δικογραφία για την αποστολή των στοιχείων στη Eurostat ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από την Κυβέρνηση της ΝΔ, στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, εξέλιξη που προοιωνίζεται τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ρηγίλλης. Στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή σημείωναν πως όλα τα ερωτήματα αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία έχουν απαντηθεί με επάρκεια και πειστικότητα. Έσπευδαν δε να προσθέσουν πως στην Εξεταστική Επιτροπή που πλέον προεξοφλείται ότι θα συσταθεί τον Οκτώβριο με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, “θα αποκαλυφθούν ένα προς ένα τα κυβερνητικά ψεύδη”».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δομημένα ομόλογα καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ ότι τρομοκρατεί και απειλεί μάρτυρες και μάλιστα ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους “στέλνοντας μήνυμα και σε όσους πρόκειται να καταθέσουν” το επόμενο διάστημα. Η αποχώρηση της Ν.Δ. μετά την κατάθεση Ρομπόλη έγινε με αφορμή φραστικό διαξιφισμό μεταξύ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Παπαχρήστου και του μάρτυρα Χρήστου Ντζιούνη, προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του και τη Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους, ενώ είναι εξ οφίτσιο αντιπρόεδρος του ΟΔΔΗΧ. Οι αλλεπάλληλες απαντήσεις του τύπου «δεν ξέρω» του μάρτυρα σε ερωτήσεις που αφορούσαν βασικά ζητήματα της θέσης του- π.χ. τι είναι Schuldscheim- πυροδότησαν την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επέκρινε τη στάση του μάρτυρα. Σύμφωνα όμως με τους βουλευτές της Ν.Δ. Νίκο Νικολόπουλο, Προκόπη Παυλόπουλο και Ευγενία Τσουμάνη, ο συνάδελφός τους του ΠΑΣΟΚ “απείλησε ευθέως τον μάρτυρα ότι θα τον διώξει από τη θέση του, γιατί αυτός τόλμησε να πει ότι το Δημόσιο δεν εκδίδει σάπια ομόλογα, δεν ζημιώθηκε από την υπόθεση των δομημένων, ενώ δεν υπήρξε πολιτική παρέμβαση για την έκδοσή τους”».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Άλλοθι φυγής αναζητεί η Ν.Δ. προκειμένου να αποχωρήσει από την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των ομολόγων. Η αφορμή δόθηκε χθες, κατά την εξέταση του γενικού διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αντιπροέδρου του ΟΔΔΗΧ Χ. Ντζιούνη. Ο μάρτυρας, ο οποίος από την αρχή ξεκαθάρισε ότι “δεν είμαι ιδιαίτερος γνώστης του θέματος των ομολόγων”, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Παπαχρήστου, που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την επάρκεια του μάρτυρα για τη θέση που κατέχει. Ο κ. Παπαχρήστος επέμεινε, μιλώντας αργότερα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι ο κ. Ντζιούνης είτε ξέρει για την υπόθεση των “τοξικών” ομολόγων και δεν θέλει να μιλήσει ή, διαφορετικά, δεν είναι ο κατάλληλος για τη θέση του γενικού διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
H ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «Απόπειρα τρομοκράτησης μαρτύρων από το ΠΑΣΟΚ και επιστροφή στις αλήστου μνήμης εποχές του πρασινοφρουρισμού κατήγγειλε χθες η Νέα Δημοκρατία αποχωρώντας προσωρινώς (;) από την Εξεταστική για τα ομόλογα ως ένδειξη αποδοκιμασίας της ενέργειας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να απειλήσει το διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου Χρ. Ντζιούνη με απομάκρυνση από τη θέση του. επειδή η κατάθεσή του δεν συμφωνούσε με τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τους βουλευτές της Ν.Δ. να “απαιτήσουν” ανασκευή από το ΠΑΣΟΚ για να επανακαθορίσουν τη στάση τους, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο της οριστικής αποχώρησης».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «Αποχώρησαν χθες οι βουλευτές της ΝΔ από την Εξεταστική Επιτροπή των ομολόγων μετά τη συντονισμένη επιχείρηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να κατατρομοκρατήσουν το γενικό διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Χρήστο Ντζιούνη, απειλώντας τον ανοικτά με υπηρεσιακή δίωξη επειδή δεν τους βόλευε η κατάθεσή του. Οι βουλευτές της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, Νίκος Νικολόπουλος και Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα αποχωρώντας δήλωσαν κατηγορηματικά ότι θα σταθμίσουν την από εδώ και πέρα παραμονή και στάση τους μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή μετά την αήθη, αντιδημοκρατική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ, που θύμισε εποχές “πρασινοφρουρισμού”».
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Με καρατόμηση από τη θέση του απειλήθηκε ευθέως ο γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Σταύρος Τζιούνης, επειδή οι απαντήσεις που έδωσε καταθέτοντας ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα ομόλογα δεν βόλευαν τους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ. Αρνητικός πρωταγωνιστής στην επιχείρηση εκφοβισμού μαρτύρων που δεν συμφωνούν με την κομματική γραμμή, ήταν ο κυβερνητικός βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος προσπάθησε να παρουσιάσει ως άσχετο τον κ. Τζιούνη και μάλιστα τον απείλησε ότι θα τον “καρφώσει” στον προϊστάμενο του υπουργού Οικονομικών, στέλνοντάς του επιστολή ή καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την επαγγελματική του επάρκεια».

Ν.Δ.- ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ: Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Το γαϊτανάκι των αντεγκλήσεων και δημόσιων αντιπαραθέσεων στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας συνεχίστηκε και χθες, με μόνιμη επωδό εάν “πρέπει να μιλήσει ή όχι ο Κ. Καραμανλής”. Δεν θα επιβάλει η επικαιρότητα το πότε θα μιλήσει ο Κ. Καραμανλής, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι “όλοι γνωρίζουν τον χαρακτήρα του πρώην πρωθυπουργού και πως δεν πρόκειται να μιλήσει εξαιτίας της επικαιρότητας, αλλά όταν εκείνος πιστεύει πως πρέπει να το πράξει”…Σε αντίθετη “γραμμή” κινήθηκε ο βουλευτής Γ. Γεράσιμος Γιακουμάτος -στο “Κανάλι 1”-, θέτοντας “πότε περιμένει για να μιλήσει; Όταν, όπως δείχνουν τα πορίσματα της Εξεταστικής, θα πάνε πέντε έξι κολλητοί του υπουργοί στο ειδικό δικαστήριο; Τότε θα είναι αργά...”».

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ: Το ΒΗΜΑ επισημαίνει: «Σειρά απειλών κατά δημοσιογράφων, εκδοτών και επιχειρηματιών, όπως ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Θέμος Αναστασιάδης, ο Γιώργος Κουρής, ο Γιάννης Παπαγιάννης αλλά και ο Δημήτρης Κοντομηνάς, περιέχονται στην επτασέλιδη προκήρυξη της “Σέχτας Επαναστατών” για τη δολοφονία- πριν από εννέα ημέρες στην Ηλιούπολη - του 37χρονου δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια η οποία δημοσιεύεται σήμερα ολόκληρη στην εφημερίδα “Τα Νέα”».
Τα ΝΕΑ γράφουν: «Σε επίδειξη δύναμης παράλληλα με την εκτόξευση νέων απειλών εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, προχώρησε η Σέχτα Επαναστατών. Οι τρομοκράτες συνοδεύουν την προκήρυξη με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια με φωτογραφία του οπλοστασίου τους. Στα πρότυπα της 17Ν, δείχνουν ότι έχουν βαρύ οπλοστάσιο και ότι διαθέτουν πολλά περισσότερα όπλα από αυτά που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει στις επιθέσεις τους. Με το φωτογραφικό ντοκουμέντο, οι τρομοκράτες επιχειρούν να πείσουν ότι κατά το διάστημα της “σιωπής” τους από τη δολοφονία του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα έως τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια ούτε αδρανοποιήθηκαν ούτε διαλύθηκαν, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια. Αντιθέτως, εκπαιδεύτηκαν, διάβασαν, ήρθαν σε επαφή με τα μέλη άλλων οργανώσεων και κυρίως απέκτησαν βαρύ οπλισμό, αλλά και δίκτυο πληροφοριών. “Επίδειξη” των πληροφοριών τους κάνουν αναφερόμενοι στο τελευταίο θύμα τους και παράλληλα, τις επικαλούνται όταν εξαπολύουν απειλές κατά συγκεκριμένων προσώπων, συνοδεύοντάς τες με βαρείς χαρακτηρισμούς».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Με μία επτασέλιδη προκήρυξη γεμάτη κυνισμό, απειλές και υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά γνωστών δημοσιογράφων, εκδοτών, αστυνομικών και δικαστικών η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Οι συντάκτες της προκήρυξης, που εστάλη σε έντυπη μορφή στην εφημερίδα “Τα ΝΕΑ”, κάνουν εκτενή αναφορά στο πρόσωπο του δολοφονημένου δημοσιογράφου, τον οποίο χαρακτηρίζουν “άνθρωπο της νύχτας” που είχε διασυνδέσεις με μπράβους και με το χώρο ντου ντόπινγκ».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΦΟΡΤΗΓΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το ΒΗΜΑ αναφέρει: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των απεργών ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων ως την Πέμπτη, σε περίπτωση κατά την οποία ο διάλογος δεν αποδώσει, αφήνει η κυβέρνηση ενώ στη Θεσσαλονίκη επενέβη ήδη εισαγγελέας για τον αποκλεισμό των διυλιστηρίων από βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης. Κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Φορτηγών και Βυτιοφόρων».
Τα ΝΕΑ γράφουν: «Το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης εξετάζει πλέον σοβαρά η κυβέρνηση αν σήμερα δεν βρεθεί λύση με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Πηγές του υπουργείου Μεταφορών έλεγαν χθες ότι “η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει την αγορά χωρίς καύσιμα”. Η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική επιστράτευση άρχισε χθες το βράδυ, αλλά διεκόπη προσωρινά, όταν κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του Μega κλείστηκε ραντεβού για τις 10 σήμερα το πρωί ανάμεσα στον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Χερσαίων και Εμπορευματικών Μεταφορών Γιώργο Τζωρτζάτο και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Χάρη Τσιόκα».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Κρίσιμο το σημερινό ραντεβού του υπουργείου υποδομών με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων. Στα κίνητρα που δίνει το υπουργείο (φορολογικές ελαφρύνσεις, ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο) προστίθεται πρόταση για χορήγηση στους ιδιοκτήτες μιας επιπλέον άδειας. Ο Δ. Ρέππας δηλώνει ότι προσέρχεται στον διάλογο με καλή διάθεση, ωστόσο αφήνει ανοιχτή την περίπτωση πολιτικής επιστράτευσης, για την οποία έχει έτοιμο σχέδιο».
Το ΕΘΝΟΣ γράφει: «Έτοιμο σχέδιο προς εφαρμογή για επιστράτευση των απεργών ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων έχει η κυβέρνηση, αν δεν βρεθεί μέσω των διαβουλεύσεων σήμερα λύση. Ήδη χθες προωθήθηκαν προς εκτύπωση 33.000 και πλέον ειδοποιητήρια για να αποσταλούν με τη λήψη της απόφασης».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει: «Αποφασισμένη να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών και επίταξη των φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης είναι η κυβέρνηση. Σε συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χάρη Τσιόκα με εκπροσώπους των απεργών, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, θα προταθεί στους ιδιοκτήτες φορτηγών η χορήγηση μίας επιπλέον άδειας ώστε να ισοσκελιστεί η όποια απώλεια από τον “μηδενισμό” σε μια τριετία της αξίας της άδειας. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή, έχει δοθεί το “το πράσινο φως” από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για επιστράτευση των οδηγών και επίταξη των οχημάτων».

ΔΝΤ – ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Το ΒΗΜΑ αναφέρει: «Στο μικροσκόπιο της τρόικας εισέρχονται οι επικουρικές συντάξεις. Οι ελεγκτές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα απαιτούν να εξασφαλισθεί νομοθετικά ότι οι επικουρικές συντάξεις θα ακολουθούν τις οικονομικές δυνατότητες των ταμείων και να αποκλειστεί οποιαδήποτε “ανάμειξη” του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότησή τους. Μάλιστα ζήτησαν να συναντηθούν με τις διοικήσεις όλων των επικουρικών ταμείων για να διαπιστώσουν οι ίδιοι την οικονομική κατάσταση που επικρατεί».

ΚΟΛΛΕΓΙΑ-ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Το ΒΗΜΑ αναφέρει: «Δέκα κολέγια, τα οποία είχαν εξασφαλίσει άδειες ίδρυσης από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, «έκοψε» τελικά χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου. Το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τη λειτουργία των 30 από τα συνολικά 40 κολέγια, τα οποία είχε αδειοδοτήσει το 2009 με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να προηγηθεί ουσιαστικός έλεγχος ο υπουργός Παιδείας της ΝΔ κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές που έφεραν το ΠαΣοΚ στην εξουσία».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει: «Νέα εποχή ξεκινά για τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, καθώς, ύστερα από 20 χρόνια διελκυστίνδας για την τύχη των κολεγίων, το τοπίο ξεκαθαρίζει. Χθες το υπουργείο Παιδείας χορήγησε άδεια λειτουργίας σε 30 από 40 κολέγια, τα οποία κατέθεσαν αίτηση. Όσοι φοιτούν ή έχουν δώσει προκαταβολή εγγραφής σε κολέγια που δεν έλαβαν την άδεια λειτουργίας δεν καλύπτονται εκ του νόμου».

ΚΑΜΕΡΟΝ – ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει: «Επίθεση φιλίας προς την Τουρκία και έμμεσες βολές κατά του γαλλογερμανικού άξονα με σημείο αιχμής την τουρκική ένταξη εξαπέλυσε, ευρεθείς χθες στην Άγκυρα, ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως όταν υποσχέθηκε “να πολεμήσει με πάθος” για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε., αφήνοντας αιχμές ακόμη και κατά του προέδρου Ντε Γκωλ, που παρακώλυσε την είσοδο της Βρετανίας στην τότε ΕΟΚ».

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Προσπάθειες να φανεί ότι δεν έχει ματαιωθεί το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη κατέβαλαν χθες ο Γιώργος Παπανδρέου και ο ομόλογός του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Σόφια. Και οι δύο, πάντως, υπογράμμισαν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα. “Παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον μας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη”, φρόντισε να πει με έμφαση ο Έλληνα πρωθυπουργός, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι “κατανοεί” και τη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Ακριβώς σ’ αυτή την “περιβαλλοντική ευαισθησία” αναφέρθηκε και ο κ. Μπορίσοφ, λέγοντας ότι περιμένει μια διεθνή περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «Η προοπτική των διμερών ελληνοβουλγαρικών σχέσεων στο νέο κοινό ευρωατλαντικό περιβάλλον, που περιβάλλει πλέον τι δύο χώρες, τέθηκε χθες επί τάπητος, στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, στη Σόφια. Οι επικεφαλής πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ εξέφρασαν τη βούλησή τους να επιλύσουν τις υπάρχουσες (πολλές) διμερείς εκκρεμότητες και να εξεύρουν νέους τομείς συνεργασίες».

ΑΡΘΡΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Διαπραγμάτευση»: «Η τρόικα έχει τη συνταγή της, που στηρίζεται κυρίως στις εμπειρίες του ΔΝΤ. Δεν είναι κατ΄ ανάγκην και η καλύτερη. Έχει αποδειχθεί ότι κάθε οικονομία είναι ξεχωριστή και θέλει ειδική αντιμετώπιση. Υπό αυτή την έννοια η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα επιβάλλεται να είναι διαρκής. Πολύ περισσότερο μάλιστα σε ειδικά θέματα, όπως των επικουρικών ταμείων, της Ενέργειας και άλλων, που ορίζονται από τις ελληνικές πια παραδόσεις και εμπειρίες».
ΤΑ ΝΕΑ: «Τάξη στην ασάφεια»: «Η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας της λίστας των τριάντα κολεγίων που πήραν άδεια λειτουργίας, τα οποία μάλιστα στο εξής θα ονομάζονται Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, ορίζει με σαφήνεια τους κανόνες του παιχνιδιού βάζοντας τάξη στην ασάφεια των όσων ίσχυαν έως σήμερα».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Το συμφέρον του συνόλου»: « Η κυβέρνηση μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο επιστράτευσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών. Υπάρχουν στιγμές στη δημοκρατία όπου μια κυβέρνηση πρέπει να ζυγίζει το συμφέρον του συνόλου και αν λάβει σκληρές αποφάσεις. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε ένα πόλεμο για την οικονομική της επιβίωση και καμία κοινωνική ομάδα δεν μπορεί να κρατάει σε ομηρία τη χώρα. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει τελικώς στην επιστράτευση, θα δώσει τέλος σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα και ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες ομάδες, οι οποίες ετοιμάζουν ανάλογες κινητοποιήσεις».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Όχι αστεία με την ακρίβεια»: «Οι κοκορομαχίες για την ακρίβεια δεν ωφελούν. Απαιτείται πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση μεσαζόντων και μονοπωλιακών πρακτικών αλλά και πακέτο αναπτυξιακών μέτρων για την τόνωση του ανταγωνισμού. Σε αντίθετη περίπτωση οι υπουργοί θα μαλώνουν και οι πολίτες θα πληρώνουν».


Σχόλια