Απόφαση –«ανάσα», επιμήκυνσης της διάρκειας δανείων από το Τ.Π.Δ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ν ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: “Η πίεση έφερε αποτελέσματα…”
Απόφαση –«ανάσα», επιμήκυνσης της διάρκειας δανείων από το Τ.Π.Δ
Έντονες και πιεστικές οι παρεμβάσεις του Βουλευτή Αχαίας
«Ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, λήπτες στεγαστικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ) και ιδιωτικές τράπεζες, δίνει το Υπουργείο Οικονομικών. Για το συγκεκριμένο θέμα παρεμβάσεις είχε πραγματοποιήσει και ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, που σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητούσε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις αποπληρωμής, αναγκαίες εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων της Κυβέρνησης.
Ο Βουλευτής κατέθεσε δύο Ερωτήσεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και τα καλά νέα ήλθαν με την ανακοίνωση διάταξης του Υπουργείου Οικονομικών που εισήχθη στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς.
Πρωτίστως παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας εξόφλησης των στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, που χορηγεί το Τ.Π.Δ, σε 40 χρόνια από 30 που ισχύει σήμερα, μετά από αίτηση του δικαιούχου και απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου. Στη ρύθμιση αυτή εμπίπτουν και τα ήδη χορηγηθέντα δάνεια, για τα οποία η διάρκεια εξόφλησης των 40 ετών αρχίζει από τον χρόνο της αρχικής σύμβασης.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων από το Ταμείο με τους ίδιους όρους και εξασφαλίσεις, με σκοπό την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που έχουν χορηγήσει άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε ενήμερους δανειολήπτες δημοσίους υπαλλήλους και σε όσους δικαιούνται να λάβουν δάνειο από αυτό.
Επίσης, προβλέπεται, ότι η εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου των δανειοδοτούμενων, για εξασφάλιση των χορηγούμενων από το Τ.Π.Κ.Δ, στεγαστικών δανείων, πραγματοποιείται με δαπάνη και φροντίδα του δανειολήπτη, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο, να εγγράφει προσημείωση υποθήκης, η οποία απαλλάσσεται από κάθε τέλος και δικαίωμα και μπορεί να γίνει και χωρίς συμβολαιογραφικό έγγραφο, με απλή αίτηση του Ταμείου προς το οικείο υποθηκοφυλάκειο ή προϊστάμενο του κτηματολογικού γραφείου.

Αρχικά, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είχε απαντήσει στις αρχές Ιουνίου στον κ. Νικολόπουλο ότι το αίτημα θα εξεταζόταν, αποφεύγοντας να δεσμευθεί. Ο Αχαιός Βουλευτής επανήλθε με νέα Ερώτηση για την ευνοϊκή αντιμετώπιση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας οι οποίοι λαμβάνουν ή έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας , με αποτέλεσμα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να συμπεριλάβει τελικά τις ρυθμίσεις στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.
«Χαίρομαι που σε αυτή την περίπτωση ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έφερε γρήγορα και απτά, θετικά αοτελέσματα. Δεν είναι μόνο ταμειακό ζήτημα για τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους αλλά και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Και άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος μας. Να ελέγχουμε και να πιέζουμε την Κυβέρνηση επ’ ωφελεία της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.



Σχόλια