Ανέξοδη αντίσταση, οδυνηρή υποταγή

Από την ημέρα που προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και, κυρίως, από τότε που ψηφίστηκε το περίφημο Μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει γίνει διχασμένο κορμί.
Η ανάγκη, δηλαδή ο πολιτικός ρεαλισμός, την υποχρεώνει να ενεργεί με βάση τις προβλέψεις και υποδείξεις της τρόικας. Ομως, ο φόβος του πολιτικού κόστους και οι ανάγκες της επικοινωνίας οδηγούν κάποια μέλη της σε... αντιστασιακές δηλώσεις.
Το φαινόμενο επαναλήφθηκε χθες, με αφορμή δύο διαφορετικά γεγονότα. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κατέστησε σαφές από το βήμα της Βουλής ότι θα φέρει νόμο, ο οποίος θα καταργήσει αυξήσεις που δόθηκαν μέσω κλαδικών συμβάσεων και ξεπερνούν τα όρια του Μνημονίου. Οπως είναι γνωστό, το Μνημόνιο προβλέπει πάγωμα των μισθών. Ο υπουργός είπε με έμφαση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει όσα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας.
Όμως, λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, που προήδρευσε σε μια σύσκεψη υπουργών, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον των ελεγκτών της τρόικας, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα για τον καθιερωμένο έλεγχο προόδου της.....
ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί η δεύτερη δόση του δανείου. «Δεν θα τους επιτρέψουμε να συνδιοικήσουν την Ελλάδα και να νιώθουν σαν μικροί πρωθυπουργοί», είπε ο αντιπρόεδρος.
Η ψυχρή δήλωση Λοβέρδου δείχνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών και τα περιορισμένα περιθώρια κινήσεων που έχει. Η «ηρωική» αντίδραση Πάγκαλου συμπυκνώνει δύο πράγματα: πρώτον, την αμφιθυμία ορισμένων μελών της κυβέρνησης, που άλλοτε είναι υποχρεωμένα να υποστηρίζουν τη βασική επιλογή της (συμφωνία με δανειστές) και άλλοτε να ξιφουλκούν εναντίον των εκπροσώπων, οι οποίοι ελέγχουν και επιβάλλουν μέτρα. Και, δεύτερον, τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, επειδή είναι υποχρεωμένη συχνά-πυκνά να παίρνει αυτά τα μέτρα, παρ' όλο που ορισμένοι υπουργοί -ενίοτε και ο πρωθυπουργός- δηλώνουν ότι το κάνουν με... πόνο ψυχής.

Ψήφισα, όμως, το Μνημόνιο, γνωρίζοντας τις βαριές δεσμεύσεις που αναλάμβαναν. Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, εφόσον επέλεξαν να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης, τον οποίο μόλις χθες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικό, διότι με τα δάνεια που χορήγησε απέτρεψε την πτώχευση. Επομένως ο εμφανιζόμενος «διχασμός» μελών της κυβέρνησης, είτε είναι πραγματικός είτε οφείλεται σε επικοινωνιακούς λόγους, δεν αλλάζει την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση νομοθετεί και αποφασίζει με βάση το Μνημόνιο, η τήρηση του οποίου είναι προϋπόθεση για να συνεχιστεί ομαλά η δανειοδότηση της χώρας. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι θα υφίσταται ελέγχους για την τήρησή του. Οι ελεγκτές έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα, παρά τη «διακήρυξη» Πάγκαλου ότι «δεν θα τους επιτρέψει» να συνδιοικήσουν. Οι δηλώσεις αυτού του τύπου είναι ανέξοδες. Οι αποφάσεις και τα μέτρα, οδυνηρά.

Enet 

http://citypress-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_1955.html

Σχόλια