Το σύνδρομο της Λουκέρνης


Του Μιχάλη Γιαννάκη


Το Μάρτη του 2004 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να πάρει σημαντικές αποφάσεις που αφορούσαν τη θέση της χώρας απέναντι στο διεθνή πολιτικό και ενεργειακό γίγνεσθαι. Και αυτή η στάση υπήρξε σταθερή και αταλάντευτη καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας που ακολούθησε.


Ο σταθερός προσανατολισμός σε επιλογές που εξασφαλίζουν τα εθνικά και γεωπολιτικά μας συμφέροντα. Στις επίπονες διαπραγματεύσεις στη Λουκέρνη της Ελβετίας για το σχέδιο Ανάν, εκείνοι που πρώτοι είπαν «ΝΑΙ», κατηγόρησαν την τότε κυβέρνηση στο εσωτερικό για «τουρισμό στη Λουκέρνη». Κατόπιν η κριτική μετονομάστηκε σε «ξεπούλημα των λιμανιών» και αμέσως μετά «επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» στο όνομα μιας υποτιθέμενης «πράσινης ανάπτυξης». Εκ των υστέρων, η ανατροπή ήρθε από τους Ελληνοκύπριους με ένα συντριπτικό «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν, από το mea culpa του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κυρίου Πάγκαλου για τη συμφωνία με την COSCO και τέλος από τον πρόσφατο πρωτοφανή ισχυρισμό του αρμόδιου Υφυπουργού ότι «κάποιοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και να πάψουν να προβάλλουν περιβαλλοντικά προσκόμματα» στην επιτροπή παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο «Διαδρομή και Εγκατάσταση του πετρελαιαγωγού».


Η ιστορία όμως δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, ούτε ξαναγράφεται κατά το δοκούν από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και στην  ιστορία, η ενεργειακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έχει καταγραφεί με θετικό πρόσημο στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών. Είχαμε συστήσει ήδη προεκλογικά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σύνεση αναφορικά με τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη. Καλέσαμε μετεκλογικά τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα το έτοιμο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοσχέδιο για την εγκατάσταση του αγωγού προκειμένου να διασκεδάσει τα αντιφατικά προεκλογικά του μηνύματα. Καλέσαμε εκ νέου τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες διπλωματικής πίεσης προς τους εταίρους μας, τόσο πριν όσο και μετά τις δηλώσεις Μπορίσοφ για ακύρωση του αγωγού.




Ο αυτοεγκλωβισμός της κυβέρνησης στο «σύνδρομο της Λουκέρνης» που διακατέχει την ίδια  και που μετέτρεψαν τον Πρωθυπουργό της χώρας σε «περιπλανώμενο ταξιδευτή» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν μπορεί να συμπαρασύρει τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε επιλέξει, συνειδητά, να μην κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Έχουμε αποφασίσει, συνειδητά, να συνεισφέρουμε ουσιαστικά και με θετικό τρόπο στο δημόσιο πολιτικό διάλογο και να πιέσουμε την κυβέρνηση να χτίσει πάνω στο οικοδόμημα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας που δημιούργησε μεθοδικά η κυβέρνησή μας.


Στη μικροψυχία με την οποία το ΠΑΣΟΚ υποδέχτηκε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας έχουμε απαντήσει με απτές, ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις. Υποδείξαμε τη σημασία του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού ως μέσο πίεσης. Μιλήσαμε έγκαιρα για την ανάγκη προώθησης  του αγωγού South Stream, όσο η Βουλγαρία αλληθωρίζει προς ανταγωνιστικά σχέδια. Προτείναμε την κατασκευή δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρειο Ελλάδα για την τροφοδοσία των Βαλκανίων. Από την άλλη, ο χαρακτηρισμός του έργου ως «ευρωπαϊκής προτεραιότητας»  που εξασφάλισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης και οφείλει να χρησιμοποιήσει άμεσα.


Η κυβέρνηση, μόλις πρόσφατα ανακάλυψε τα προφανή περιβαλλοντικά, οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη από την κατασκευή του έργου. Και ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, μόλις πρόσφατα αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο που τις υποδείξαμε με το επικείμενο ταξίδι στη Σόφια της Βουλγαρίας.


Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη παράταξη θα στηρίξει τις διαπραγματεύσεις που αποβαίνουν σε όφελος της χώρας και των πολιτών. Δεν θα ανεχτούμε όμως σε καμία περίπτωση την ανάδειξη του αυτονόητου σε «επιτυχία».


*Ο κ. Μιχάλης Γιαννάκης είναι Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας


http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1015171

Σχόλια