Και οι Τούρκοι στο "κόλπο" της ονομασίας ..

Νέα πρόταση για την επίλυση της διένεξης ΠΓΔΜ και Ελλάδας
«Εν ονόματι της ονομασίας – μία νέα πρόταση για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων», τιτλοφορεί εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο αρθρογράφος αναφέρεται διεξοδικά στο ιστορικό του προβλήματος και καταγράφει μια νέα πρόταση που διατύπωσε κέντρο μελετών στην Τουρκία: «Το κέντρο μελετών ’Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας’ με έδρα την Κων/πολη παραπέμπει κατ’ αρχήν στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίλυση του προβλήματος είναι η δυσπιστία που κυριαρχεί στις εμπλεκόμενες πλευρές. ‘Η Ελλάδα γνωρίζει ότι το μοναδικό μέσο πίεσης για να αλλάξει η ΠΓΔΜ το συνταγματικό της όνομα, είναι να εκμεταλλευθεί τη θέση της ως παλιό μέλος της ΕΕ και να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.’»

«Γι’ αυτό οι συντάκτες της νέας πρότασης προβλέπουν και για τις δύο πλευρές εγγυητικές ρήτρες. Έτσι θα πρέπει να διασφαλίζεται με ειδική ρήτρα ότι ναι μεν η ΠΓΔΜ  θα αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, αλλά η νέα ονομασία θα τεθεί σε ισχύ μόλις εγκριθεί η ένταξή της στην ΕΕ. Από την άλλη πλευρά για να ηρεμήσει η Ελλάδα, οι συντάκτες της πρότασης προβλέπουν ειδική ρήτρα που θα κατοχυρώνει ότι η ΠΓΔΜ θα αναγραφεί στη συμφωνία ένταξης με τη νέα της ονομασία.»
«Η πρόταση αυτή έχει όμως ένα πρόβλημα, είναι συνετή. Και με δεδομένο τον παραλογισμό, με τον οποίο διαχειρίζεται τη διένεξη κυρίως η Αθήνα, ελλοχεύει ο κίνδυνος απόρριψης.
Επιπλέον, επειδή στην ΕΕ ουδείς θέλει να εισαχθούν προβλήματα μαζί με όποια νέα ένταξη, αφήνουν τη χώρα να ταλανίζεται με τη διένεξη για την ονομασία χωρίς να λένε ξεκάθαρα ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ έχει άλλα προβλήματα από την ένταξη της ΠΓΔΜ».

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5808173,00.html

Σχόλιο:
Πονηροί ως συνήθως οι Τούρκοι...
Λύση με εγγυητικές ρήτρες, καλό και αυτό.
Άς μπουν πρώτα στην Ε.Ε και μετά θα αλλάξουν το όνομα..
Τι άλλο θα ακούσουμε τελικά;

Σχόλια