Στελέχη της ΠΑΣΚ ισχυρίζονται ότι, «έχουμε γίνει αποικία της τρόικας»

Παρ' ότι υπογείως το ΠΑΣΟΚ βράζει, δημοσίως μόνο οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται ανοιχτά κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Θέλει να βγει απ' το κάδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. 
Παπασπύρος. Θέλει να βγει απ' το κάδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος. Το μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει να τους υπολογίζει ιδιαίτερα, ούτε να ανησυχεί, καθώς η πολιτική επιρροή τους στα υψηλά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι σημαντική. Αντιθέτως, όμως, είναι μεγάλη στη βάση του ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και κάποιοι μιλούν για εσφαλμένη «υποτίμηση».
Ολοι όσοι διεκδικούν ηγετικό ρόλο μετά τον Γ. Παπανδρέου, επιχειρούν ήδη να τους προσεγγίσουν. Μόνο που αυτή τη φορά οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ δεν θυμίζουν και πολύ περασμένες εποχές. Τότε που πήγαιναν «πακέτο» στηρίζοντας τον ένα ή τον άλλο δελφίνο.
Σήμερα υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Κάποιοι μιλούν ξανά για σοσιαλισμό και διαφαίνεται μια τάση ριζοσπαστικοποίησης, τουλάχιστον σε μία σημαντική μερίδα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, που θεωρείται «προεδρικός», βλέπει την επιρροή του να μειώνεται, σε αντίθεση με τον Σπ. Παπασπύρο που εμφανίζεται πιο σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση και βλέπει τις μετοχές του να ανεβαίνουν και πολιτικά.

Ο ίδιος ζητάει να «μην τον συμπεριλαμβάνουν στο κάδρο του ΠΑΣΟΚ». «Δεν με ενδιαφέρει να συμμετάσχω σε εσωκομματικά παιχνίδια ούτε σε ομάδες του ΠΑΣΟΚ», λέει στην «Κ.Ε.». «Θα εκφράζω τη γνώμη μου ανεξάρτητα και όπου χρειάζεται».
Ενα άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με επιρροή στους συνδικαλιστές, είναι ο Κ. Παπαντωνίου, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και γραμματέας της ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων. Εκτιμά ότι το συνέδριο της ΠΑΣΚ-ΔΥ που θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι το σημαντικότερο εδώ και πολλά χρόνια. Στις ομιλίες του χαρακτηρίζει ψευτοδίλημμα το κυβερνητικό «σωτηρία ή χρεοκοπία».
Μαζί του συμφωνούν πολλά στελέχη της ΠΑΣΚ που ισχυρίζονται ότι «έχουμε γίνει αποικία της τρόικας». «Δεν στηρίζουμε αυτή την κυβερνητική πολιτική και απαιτούμε ισχυρό κοινωνικό κράτος», λένε και αναμένεται να καταθέσουν πολιτικά κείμενα που θα θυμίζουν έναν άλλο ΠΑΣΟΚ, καθώς θα περιλαμβάνουν ριζοσπαστικές προτάσεις.
«Και το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αλλάξει. Εχουμε κι εμείς ευθύνη. Πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Αν δεν γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, δεν θα αντέξει. Το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, το Νοέμβριο, θα είναι η ευκαιρία», λέει ο Κ. Παπαντωνίου.
Στην τελευταία ανακοίνωσή της, την περασμένη εβδομάδα, η ΠΑΣΚ-ΔΥ μιλάει για «ανακατανομή σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών τάξεων» και για κατασκευή κλίματος φόβου και ανασφάλειας, ως επικοινωνιακή πολιτική υπέρ του μνημονίου.
«Πάνω απ' όλα η επόμενη δόση του δανείου της τρόικας για τη σωτηρία της πατρίδας. Φτάσαμε μέχρι εδώ!» διαπιστώνουν με μια δόση ειρωνείας.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι συνδικαλιστές θα είναι αυτοί που θα καταθέσουν την πλατφόρμα απέναντι στις κυβερνητικές θέσεις, ζητώντας μια άλλη πολιτική, στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όποτε γίνει.
Το τακτικό συνέδριο είναι προγραμματισμένο για τον Μάρτιο του 2011. Ο βουλευτής Α' Αθήνας, Π. Οικονόμου, όμως, στο τελευταίο πολιτικό συμβούλιο ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο το φθινόπωρο, με θέμα «Πώς θα βγούμε από την κηδεμόνευση». Κάποιοι από το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου προτείνουν «να βγει από αριστερά» ο πρωθυπουργός και να ενσωματώσει -θεωρητικά- αντιπολιτευτικές απόψεις. Οι δηλώσεις του στον Πόρο, άλλωστε, έδειξαν ότι δεν έχει πρόβλημα να εμφανίζεται δημοσίως ότι συμφωνεί με αριστερές πολιτικές θέσεις, που είναι αντίθετες με την κυβερνητική πρακτική που ακολουθεί.

Σχόλια