Επικριτικό το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

Υπερβολικά σύνθετη χαρακτηρίζει τη νομοθεσία για την ποινικοποίηση της διαφθοράς η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητώντας παράλληλα την ενίσχυση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Στην τρίτη της έκθεση για τη χώρα μας, η ομάδα καταλήγει ότι «η συνοχή και η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου επηρεάζεται από την περιπλοκότητα του».
Παράλληλα, εντοπίζει αδυναμίες στα προβλεπόμενα για τη δωροδοκία δικαστών, ενόρκων και πολιτικών καθώς και «διαδικαστικές δυσκολίες που εμποδίζουν μία αποτελεσματική μάχη κατά της διαφθοράς».
Προτείνει επίσης την κατάργηση των ειδικών ορίων παραγραφής αδικημάτων που σχετίζονται με τη διαφθορά και που έχουν διαπράξει μέλη η πρώην μέλη κυβερνήσεων, καθώς και την αφαίρεση της δυνατότητας αναβολής της νομικής διαδικασίας για τη δίωξη σχετικά με «πολιτικές πράξεις» ή «αδικήματα μέσω των οποίων μπορεί να διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις του κράτους».
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η έκθεση αναφέρει ότι η ομάδα «αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ένα αρκετά περιεκτικό πλαίσιο». Ωστόσο τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα κατά τις προεκλογικές περιόδους. Συγκεκριμένα, προτείνει την κατάργηση των ανώνυμων δωρεών και την θέσπιση κανόνων που θα υπαγορεύουν ότι όλες οι δωρεές πέρα από ένα ποσό θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τραπεζική μεταφορά σε λογαριασμό και θα εξασφαλίζουν την έγκαιρη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η GRECO «πάνω απ’όλα επικρίνει την αναποτελεσματική και αδιαφανή εποπτεία της χρηματοδότησης των κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών, η οποία μπορεί να έχει συμβάλει στη γενική δυσπιστία για το σύστημα χρηματοδότησης». 

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1840208

Σχόλια