"Βοηθάμε την Ελλάδα γιατί...


Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παρέθεσε στη γερμανική εφημερίδα WELT AM SONNTAG ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. στηρίζουν την Ελλάδα επειδή η πολιτική και οικονομική μοίρα των μελών της Ένωσης εξαρτάται από μια ενωμένη Ευρώπη

Στην συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλο της Welt am Sonntag, η οποία επικεντρώνεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, o Γερμανός Υπ.Οικονομικών Wolfgang Schäuble υπερασπίζεται το πακέτο οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η βοήθεια αυτή βασίζεται στην πεποίθηση πως η πολιτική και οικονομική μοίρα των χωρών της ΕΕ εξαρτάται από μια ενωμένη Ευρώπη, και επισημαίνει ότι η διαδικασία επεξεργασίας αυστηρότερων και πιο αποτελεσματικών κανόνων για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης συνεχίζεται. Παραθέτουμε τo αντίστοιχο απόσπασμα της συνέντευξης:

Θα βελτιώσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας
Ερ. : Με το πακέτο διάσωσης για τις χώρες της Ευρωζώνης υποσχεθήκατε να εισαγάγετε αυστηρότερους κανόνες και ταχθήκατε υπέρ ενός δικαίου χρεοκοπίας κρατών. Τα έχετε στείλει στις καλένδες:
Schäuble : Εργαζόμαστε εντατικά για να δημιουργήσουμε σκληρότερους, αυστηρότερους και πιο αποτελεσματικούς κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα υποβάλλουμε σχετικές προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τις οποίες θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε ουσιωδώς την αποτελεσματικότητα και την επίδραση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θα χρειαστεί να συζητήσουμε για μακρότερο χρονικό διάστημα ενδεχόμενες τροποποιήσεις των συνθηκών. Θα το έχουμε στην ημερήσια διάταξη από το Σεπτέμβριο.
 Όλα εξαρτώνται από την ενωμένη Ευρώπη
Ερ.: Μπορείτε να φανταστείτε μια κατάσταση, που θα ανάγκαζε τη Γερμανία να εγκαταλείψει τη Νομισματική Ένωση;
Schäuble : Πρόκειται για υποθετικές ερωτήσεις, με τις οποίες δε θα έπρεπε να ασχολείται ένας υπουργός Οικονομικών. Πρέπει να κάνουμε το παν, ώστε να μην τίθενται τέτοιες ερωτήσεις. Το Ευρώ παραμένει μακροπρόθεσμα σταθερό. Και εμείς οι Γερμανοί έχουμε επωφεληθεί περισσότερο από τη Νομισματική Ένωση. Ακόμη και ο πληθωρισμός του Ευρώ είναι χαμηλότερος από τον πληθωρισμό της εποχής του γερμανικού μάρκου. Η εμπειρία μας με την Ελλάδα δεν ήταν όμως επώδυνη μόνο για τη Γερμανία. Δεν προσφέρουμε τη βοήθειά μας από ροπή προς την σπατάλη ή από παρεξηγημένη φιλανθρωπία, αλλά το πράττουμε, επειδή γνωρίζουμε ότι η πολιτική και οικονομική μας μοίρα εξαρτάται από μια ενωμένη Ευρώπη, που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο σε μια ενότητα.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5813368,00.html

Σχόλια