"Ή Τουρκία δεν είναι ώριμη για την Ε.Ε."

«Η Τουρκία δεν είναι ακόμη ώριμη για να ενταχθεί στην Ε.Ε.». Την άποψη αυτή εξέφρασε στην εφημερίδα Bild ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στο προοίμιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα στη χώρα.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Bild, και με τον τίτλο «Ανήκει, κύριε Βεστερβέλε, η Τουρκία στην Ε.Ε.», ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών απαντά ως εξής: «Αν επρόκειτο να αποφασιστεί σήμερα, τότε η Τουρκία δεν είναι ώριμη για να ενταχθεί και η Ε.Ε. δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί κι άλλες χώρες στους κόλπους της. Ωστόσο,  έχουμε μεγάλο συμφέρον από τον  προσανατολισμό της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Επιθυμώ μια Τουρκία, η οποία να βρίσκεται στο πλευρό της Ευρώπης. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Η χώρα αυτή μπορεί να βοηθήσει εποικοδομητικά στην επίλυση πολλών διενέξεων, είτε πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Υεμένη ή τη Μ. Ανατολή».

"΄Οχι εικασίες για το μέλλον" 
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ρωτά τον Γκίντο Βεστερβέλε, αν χρειάζεται δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. « Δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες για πράγματα που θα αντιμετωπίσουμε μετά από πολλά χρόνια» απαντά ο γερμανός υπουργός εξωτερικών. «Από τα 30 κεφάλαια ενταξιακών  διαπραγματεύσεων, του μισά έχουν μπλοκαριστεί. Όποιος δημιουργεί εντυπώσεις ότι η ένταξη της Τουρκίας βρίσκεται προ των πυλών, βρίσκεται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση.
Στην πραγματικότητα,  δεν θέλουμε να προσβάλουμε τη χώρα και να δημιουργήσουμε την εντύπωση, ότι δεν μας ενδιαφέρει».
Θα πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να πιέσει τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία να ενσωματωθούν στη χώρα καλύτερα; ρωτά τον Γκίντο Βεστερβελ ο δημοσιογράφος. « Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν κάλεσε τους μετανάστες τουρκικής καταγωγής να μάθουν γερμανικά. Την έκκληση αυτή υποστηρίζουμε. Η ενσωμάτωση και η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας είναι το κλειδί της επιτυχίας στη κοινωνία μας», αναφέρει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5840354,00.html

 

Σχόλια