Προκαλεί η Αγκυρα, επιτηρεί η Αθήνα


Του Νίκου Μελέτη

Με ρηματική διακοίνωση και την επιτήρηση του Πίρι Ρέις από σκάφος του Λιμενικού, η Αθήνα επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τον χειρισμό της νέας τουρκικής πρόκλησης με την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το Πίρι Ρέις παρά τις προειδοποιήσεις της Αθήνας εισήλθε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου, σε μια κίνηση που είχε έντονη συμβολική σημασία καθώς λίγες ώρες αργότερα, το πρωί του Σαββάτου, είχε προγραμματιστεί η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν, ενώ σήμερα συναντώνται και πάλι στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών οι κ. Αποστολίδης και Σινιριόγλου στην Κωνσταντινούπολη.
Tακτική Η τακτική της Άγκυρας δείχνει ότι η πολιτική των ηπίων αντιδράσεων (όπως είχε γίνει πριν από δύο χρόνια και στην περίπτωση του νορβηγικού σκάφους Malene Ostervold) απλώς αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία, που θεωρεί έτσι ότι ανέξοδα και χωρίς τον κίνδυνο συνεπειών μπορεί να εφαρμόσει την αναθεωρητική πολιτική της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο κ. Δρούτσας, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΕΞ, εξέφρασε την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον κ. Νταβούτογλου, επισημαίνοντας τη «διάσταση λόγων και πράξεων της Τουρκίας, που με τις ενέργειές της, των τελευταίων ημερών, υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας». Ο κ. Δρούτσας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε ότι οι κινήσεις της τελευταίας περιόδου και ιδιαίτερα η εμφάνιση του «Πίρι Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο ακύρωσης της όλης προσπάθειας.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η ρηματική διακοίνωση προς την Άγκυρα και η παρουσία σκάφους του Λιμενικού στην περιοχή του Καστελόριζου, που κάλεσε (χωρίς βεβαίως να ληφθεί υπόψη) το Πίρι Ρεις να εγκαταλείψει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνιστούν ικανοποιητικό τρόπο προάσπισης της εθνική κυριαρχίας.

Ενώ, όμως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ομιλεί για «διάσταση λόγων και πράξεων» της Τουρκίας, αντιθέτως διαπιστώνεται πρωτοφανής και αξιοθαύμαστη συνέπεια, των λόγων και των πράξεων της Τουρκίας, την οποία προφανώς δεν θέλει να αντιληφθεί η Αθήνα, καθώς έτσι ανατρέπεται όλο το εγχείρημα των διερευνητικών επαφών και εκλείπει η υποτιθέμενη βάση για τη νέα φάση επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.
Η Τουρκία σταθερά και παγίως διακηρύσσει ότι δεν δέχεται το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζει την αρχή της ευθυδικίας στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (όπου στο πλαίσιο αυτό το Καστελόριζο δεν θα μπορεί να διεκδικεί θαλάσσιες ζώνες λόγω της πολύ μεγαλύτερης έναντι τουρκικής ακτής), υποστηρίζει ότι η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα πρέπει να καλύψει και όλα τα άλλα «προβλήματα» του Αιγαίου, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά όχι μόνο τον εναέριο χώρο, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις διοικητικές αρμοδιότητες εντός FIR Αθηνών, αλλά και τις «γκρίζες ζώνες».
Eνταση
Τα όσα βιώνουμε στο Αιγαίο με ιδιαίτερη ένταση τους τελευταίους μήνες αποτελούν έμπρακτη εφαρμογή των πάγιων αυτών τουρκικών θέσεων, τις οποίες με απολυτή ευλάβεια προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν και ο κ. Νταβούτογλου. Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε ξένους ομολόγους του για την υπόθεση του Πίρι Ρέις και σύμφωνα με το ΥΠΕΞ θα υπάρξει ενημέρωση και διεθνών οργανισμών.
«Η πολιτική των δημοσίων σχέσων με την Τουρκία του κ. Παπανδρέου παράγει μεν φωτογραφικά στιγμιότυπα και εικόνες για τηλεοπτική κατανάλωση, αλλά δεν αποδίδει θετικά αποτελέσματα για το συμφέρον της Ελλάδας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=46343147#

Σχόλια