Άρχισαν τα όργανα: Ανοιξαν λογαριασμοί

Μια πρώτη έκθεση αξιολόγησης συναλλαγών 25 φυσικών προσώπων και πέντε επιχειρήσεων -από τους συνολικά 59 υπό έλεγχο- που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τη διερεύνηση της υπόθεσης Ζήμενς, κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά το ομώνυμο σκάνδαλο ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
Το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει είναι ότι μέχρι στιγμής, αν και διακινήθηκαν τεράστια ποσά από μαύρα ταμεία, δεν καταλήγει η έκθεση σε πλήρη συμπεράσματα ως προς την αρχική προέλευση και την τελική διάθεση των χρηματικών μέσων, ούτε αναφέρονται ως παραλήπτες ενδιάμεσοι ή τελικοί, πολιτικά πρόσωπα.
Η πενταμελής ομάδα εργασίας της Τράπεζας Ελλάδος δηλώνει αδυναμία να αναζητήσει παραστατικά που υποστηρίζουν συναλλαγές, οι οποίες εμφανίζονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζες εξωτερικού, ενώ είναι ιδιαίτερα δυσχερής και χρονοβόρα η ανεύρεση παραστατικών που υποστηρίζουν συναλλαγές παλιών περιόδων.
Η προέλευση και διάθεση των ποσών εμφανίζεται στην αιτιολογία των λογαριασμών σε λίγες μόνον περιπτώσεις, και κατόπιν αυτού σε κάποιες περιπτώσεις η προέλευση και διάθεση των ποσών εκτιμήθηκε κυρίως με βάση τις αιτιολογίες, εφόσον υπάρχουν σε παρόμοιες κινήσεις λογαριασμών.
Κατά την αναζήτηση των παραστατικών, σημειώνεται στην έκθεση, δόθηκε έμφαση στην προέλευση των ποσών για τα στελέχη του ΟΤΕ και στη διάθεση των ποσών για τα στελέχη της Ζήμενς, ενώ για τους χρηματιστές δόθηκε έμφαση στα ποσά που εμφανίζονται στρογγυλοποιημένα, δηλαδή που εκτιμάται ότι δεν προέρχονται, ούτε διατέθηκαν για την αγοραπωλησία μετοχών.
Συνολικά εξετάσθηκαν τα στοιχεία για 59 πρόσωπα -στελέχη της Ζήμενς, του ΟΤΕ, χρηματιστές και παρένθετα πρόσωπα- τα περισσότερα ήδη κατηγορούμενοι, ενώ για δέκα από τα πρόσωπα αυτά αναμένονται οι λογαριασμοί τους από την Αρχή για την Καταπολέμηση του Βρώμικου Χρήματος, ενώ στην υποβαλλόμενη έκθεση σχολιάζονται οι συναλλαγές που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των 25 από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε μία χρονική περίοδο από το 1994 ως τον Απρίλιο του 2007 με εμβάσματα από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens και λογαριασμούς εξωχώριων εταιρειών που είχαν δημιουργηθεί γι' αυτό ακριβώς το λόγο.
Στα πρόσωπα τα οποία ελέγχθηκαν και καταγράφονται λεπτομερώς οι λογαριασμοί τους αναφέρονται πολύ μεγάλες καταθέσεις στελεχών του ΟΤΕ (Γ.Σκαρπέλης, Κων.Γκόγκας, Αθ.Γρεβενίτης, Χρ.Καζαντζής) μέχρι και 3,8 εκ ευρώ, αλλά και στελεχών της Ζήμενς που είναι ήδη κατηγορούμενοι.

Ενδεικτικά ποσά που διακινήθηκαν, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να είναι ευκρινές από πού προήλθαν και πού εστάλησαν: Ηλίας Γεωργίου, στέλεχος Siemens- 13,7 εκ ευρώ, Διονύσης Δενδρινός, στέλεχος Siemens- 43.571.874 εκ ευρώ, Γεώργιος Καλδής, επιχειρηματίας-14,8 εκ ευρώ, Αλέξανδρος Λέτσας, επιχειρηματίας, 25,9 εκ ευρώ.
Βουλευτές επεσήμαιναν μετά από μία πρώτη ανάγνωση την περίπτωση του ταξίαρχου Αντωνίου Κάντα, πρώην γενικού διευθυντού εξοπλισμών, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί και στην υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων του πυραυλικού συστήματος TOR-Μ1.
Σύμφωνα με την έκθεση οι λογαριασμοί του πιστώθηκαν συνολικά με 2 εκ ευρώ, ενώ "διαπιστώθηκε ότι ποσό 500.000 ευρώ εμβάστηκε στις 24/3/2003 από το λογαριασμό 8400065 που τηρούσε στη Dresdner Bank η εταιρεία συμφερόντων του Πρόδρομου Μαυρίδη Martha Holdings Corporation, χωρίς να υπάρχει αιτιολογία για τη μεταφορά του ανωτέρω ποσού".
Εξάλλου για τον Ηλία Πιταούλη, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση του 1εκ μάρκων του Θεόδωρου Τσουκάτου, βουλευτές επεσήμαιναν πιστώσεις 3,6 εκ ευρώ η προέλευση των οποίων αναζητείται από τις τράπεζες.
ΑΠΕ

Σχόλια