Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα


 Οι φόροι και οι έκτακτες εισφορές τρομάζουν τις επιχειρήσεις
«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τρομάζει τους επιχειρηματίες», τιτλοφορεί ρεπορτάζ του ο Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπαθεί με τη συνεχή αύξηση των φόρων και τις έκτακτες εισφορές να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία. Πέραν των ελλειμμάτων η στασιμότητα στα φορολογικά έσοδα είναι όμως εν μέρει συνέπεια της οικονομικής ύφεσης. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο επειδή η χαοτική διοίκηση της εφορίας στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση  να εισπράξει τους φόρους, ενώ η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποδεικνύεται τελικά δύσκολη υπόθεση. Γι’ αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβάλλει όλο και νέες αυξήσεις στη φορολογία. Δύο φορές αυξήθηκε φέτος ο ΦΠΑ, τρεις φορές ο φόρος στον καπνό και το αλκοόλ. Παράλληλα ο υπουργός προχωρά όντως σε φορολογική αφαίμαξη των επιχειρηματιών και όχι μόνον των καταναλωτών.
Ήδη το πρώτο τετράμηνο γύρω στις 300 εταιρείες έπρεπε να πληρώσουν αναδρομικά έκτακτη εισφορά  από 5% μέχρι και 10% επί των κερδών τους για το 2008! Επιπλέον η εφάπαξ έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων επί των κερδών τους προς τα κρατικά ταμεία επιβάλλεται τώρα και για το 2011 και για το 2012. Οι εταιρείες που πρέπει να πληρώσουν αυτή την εισφορά είναι όσες έχουν κέρδη άνω των 100.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά 1.000 επιχειρήσεις.»
 Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα
«Οι έκτακτες εισφορές επιβαρύνουν όμως την ελληνική οικονομία. Τα κέρδη των 267 επιχειρήσεων που είναι στο χρηματιστήριο μειώθηκαν ήδη το πρώτο τετράμηνο γύρω στο 70,6%, εν μέρει και λόγω των έκτακτων εισφορών. Έτσι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σκέπτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών που διεξήχθη σε 1592 εταιρείες, τέσσερις στις δέκα θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο  οι φορολογικές επιβαρύνσεις είναι πια οι υψηλότερες στην Ευρώπη λόγω του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που ανέρχεται στο 25%, της φορολόγησης κερδών που αγγίζει το 10% και των έκτακτων εισφορών.»
«Κύκλοι της χρηματαγοράς στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι επίκειται η αποχώρηση από την Ελλάδα της Frigoglass, της Hellenic Bottling και της Intralot. Στο μεταξύ φαίνεται όμως ο υπουργός Οικονομικών αντελήφθη τον κίνδυνο και ανακοίνωσε αλλαγές στη φορολογία τον Σεπτέμβριο, που θα ‘ελαφρύνουν πολίτες και επιχειρηματίες’.»

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5821954,00.html

 

Σχόλια