Διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ

Μία ακόμη κόντρα ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ αναβίωσε χθες. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την προεδρία του οποίου κέρδισε στις πρόσφατες εκλογές ο επικεφαλής της ΠΑΣΚ Μηχανικών κ. Χρ. Σπίρτζης, εξέφρασε την οξύτατη αντίθεσή του με το περιεχόμενο των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων του υπ. Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών αποφοίτων ΤΕΙ. Το ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στον διάλογο για τα επαγγελματικά δικαιώματα 25 ειδικοτήτων ΤΕΙ και κυρίως μηχανικών ΤΕΙ, που θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα. Την αντίθεσή τους στα σχέδια Π.Δ. εκφράζουν και οι μηχανικοί που έχουν αποφοιτήσει από τα ΤΕΙ, καθώς θεωρούν ότι η θέση τους παραμένει υποβαθμισμένη έναντι των αποφοίτων πολυτεχνείων.
Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση του ΤΕΕ, που συνυπογράφεται από τους πρυτάνεις των πολυτεχνείων και προέδρους επιστημονικών φορέων (ΓΕΩΤΕΕ, Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ.ά.), κάνει λόγο για διατάξεις που «πρέπει να αποσυρθούν», και άλλες «που χρήζουν πολλών
διευκρινίσεων», με αποτέλεσμα να «είναι αδύνατον να διατυπωθούν παρατηρήσεις και να επιλυθούν θέματα, τη στιγμή που τα πολυτεχνεία κλείνουν και πολλά εξ αυτών αλλάζουν διοικήσεις». Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιοποίηση στις αρχές Απριλίου από τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας κ. Ιω. Πανάρετο των πρώτων σχεδίων Π.Δ. είχε προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση του τότε αντιπροέδρου του ΤΕΕ κ. Σπίρτζη, που έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις του κ. Πανάρετου, ανεπαρκέστατες νομικά». Ομως, τα σχέδια Π.Δ. προκαλούν την αντίδραση και των μηχανικών αποφοίτων ΤΕΙ. «Δυστυχώς, ο υφυπουργός δεν έλαβε υπόψη του καμία παρατήρησή μας στα σχέδια τα οποία, ως έχουν, είναι πρακτικά ανεφάρμοστα. Ο έλεγχος από τους γνωστούς συντεχνιακούς φορείς (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ) μόνο για τους πτυχιούχους ΤΕΙ, αμφισβητεί ευθέως τον ανώτατο χαρακτήρα τους και θα βρει αντίθετη την κοινότητα των ΤΕΙ», τονίζει η Επιστημονική Ενωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών, που εκπροσωπεί τους μηχανικούς ΤΕΙ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_16/07/2010_408176

Σχόλια