Παντού διάλυση, παρακμή, απαξίωση, αμφισβήτηση, οργή, ντροπή.


Τα όσα τις τελευταίες μέρες συμβαίνουν στη χώρα παραπέμπουν σε εποχές… τέλους εποχών. Μια πολιτική τάξη που παρακολουθεί την πλήρη κατεδάφιση, ανίκανη να παρέμβει, απαξιωμένη, μακριά και έξω απ’ τις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις του λαού.
Ένας λαός γιομάτος οργή, που ψάχνει να τη διοχετεύσει. ΜΜΕ και «πνευματικές ηγεσίες» θεραπαινίδες ενός συστήματος που καταρρέει…

Και ο πρωθυπουργός δικαιούται στιγμές ξεκούρασης. Μακριά από μας ο ανέξοδος λαϊκισμός περί του αντιθέτου. Σκέφτομαι όμως. Ο Γιώργος «δραπετεύει» κάθε Σαββατοκύριακο, εφόσον βρίσκεται στο Ελλάντα… Αν έκανε το ίδιο ο Καραμανλής, τα αφηνιασμένα καρακόλια της δημοσιογραφίας πόσα θα του έσουρναν, ότι εγκαταλείπει την Αθήνα πότε για το Αιγαίο, πότε για τον Πόρο, πότε για δω και πότε από κει; ... Τώρα, μούγγα στη στρούγκα!

Αλήθεια, αν το τραγικό συμβάν που συνέβη παραδίπλα απ’ το γραφείο του Χρυσοχοΐδη, είχε συμβεί επί Παυλόπουλου, πόσες φορές θα είχαν ζητήσει την παραίτησή του ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης, το ΠΑΣΟΚ και οι γνωστές οδαλίσκες των ΜΜΕ; ... Ίσα με βδομάδες θα είχαν κάνει ντουντούκα αυτό τους το αίτημα! Και θα τον είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια τον Προκόπη. Τώρα, ουδείς σχεδόν υπέβαλε τέτοιο αίτημα. Κι ας έχουν προηγηθεί τόσα και τόσα, πριν απ’ την τελευταία τραγωδία!

... Υπάρχουν δημοσιογράφοι… βασιλικότεροι απ’ τον βασιλιά; Δημοσιογράφοι, δηλαδή, οι οποίοι έχουν αναλάβει εργολαβικά να περνούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ακόμα και έναντι των… δύσπιστων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για να τους πείσουν να ψηφίσουν τις αντιλαϊκές αλλαγές σε εργασιακά και Ασφαλιστικό; Βεβαίως και υπάρχουν!
... Άκου λέει! Μα δεν τους απολαμβάνετε καθημερινά, από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και εφημερίδων; Είναι χάρμα, τα πουλάκια μου!

Η πληροφορία είναι καρατσεκαρισμένη, που θα ’λεγε κι η αείμνηστη Μαλβίνα. Αρνήσεις συναντά η Ντόρα, σε βολιδοσκοπήσεις που κάνει εν όψει της ίδρυσης του κόμματός της, πανελλαδικά. Δεν είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι συγκροτούν τη «συμμαχία των προθύμων». Ούτε οι βουλευτές που θα την ακολουθήσουν είναι αρκετοί. Δύσκολοι καιροί για… πριγκίπισσες. Κι όσο ο καιρός θα περνά, ακόμα πιο δύσκολοι θα γίνονται!

Τη βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την επιλογή του Σαμαρά, για αποδέσμευση απ’ το Μνημόνιο. Ρίσκο, αλλά ενδιαφέρουσα. Απ’ την άποψη ότι αν (λέμε τώρα…) τα πράγματα βελτιωθούν, θα βγει κερδισμένη η κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι κερδισμένοι αυτοί οι οποίοι πάλεψαν κατά του επονείδιστου, κατοχικού Μνημονίου. Κι ανάμεσά τους δεν είναι ούτε η Ντόρα ούτε ο αρχηγός κωλοτούμπας!

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω για κάποια στελέχη του στενού περιβάλλοντος Σαμαρά, τα οποία αναπαράγουν τον καταδικασμένο πολιτικό λόγο και την καταδικασμένη πολιτική πρακτική, ακυρώνοντας κάθε εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ για ανανέωση και για το τέλος της μεταπολίτευσης. Ε, τα όσα οπερετικά συνέβησαν απ’ τον γίγαντα Μαρκόπουλο σχετικά με τις υποψηφιότητες για τον νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, έδειξαν πολλά, πάρα πολλά… Αντώνη ή παίρνεις σκούπα ή ακυρώνεσαι!

Αγγίζει και τον Γ. Παπανδρέου η φθορά της κυβέρνησης; Ναι, τον αγγίζει! Κι αυτό φαίνεται και από δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει αυτήν την περίοδο, κάποιες απ’ τις οποίες τις έχει και το Μαξίμου. Και πώς θα μπορούσε να μην τον άγγιζε, θα μου πείτε. Πάντως το γεγονός ότι κι ο ΓΑΠ μπήκε πια στο κάδρο της κρίσης και της φθοράς, τους έχει κάνει να τρέχουν και να ψάχνουν τρόπους απεμπλοκής. Υπάρχουν όμως; Χλωμό το βλέπω!

«Τελειώνει το ΠΑΣΟΚ σαν ιστορικό κόμμα, άμα ψηφίσει αυτό το Ασφαλιστικό». Πρόκειται για την εκτίμηση ιστορικού του στελέχους, το οποίο σχολίαζε τις τελευταίες εξελίξεις. Ανεξάρτητα λοιπόν απ’ το αν θα πειστούν οι «απείθαρχοι» βουλευτές απ’ το «μασάζ» που τους κάνουν τις τελευταίες μέρες, οι παρενέργειες μεσοπρόθεσμα θα είναι το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου! Το παίρνουν αυτό υπόψη τους οι κλειδοκράτορες του κόμματος; Ή «ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε…»;

(Απόσπασμα από τη στήλη "Ευαγγέλιον" του Μάρκου Μουζάκη στο Παρόν της Κυριακής)

Σχόλια