Στη Γερμανία, υπουργοί διαφωνούν με τα μέτρα λιτότητας

Νέο πονοκέφαλο προκαλούν στην Γερμανίδα καγκελάριο οι περικοπές, τις οποίες αποφάσισε η κυβέρνησή της μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Αρκετοί υπουργοί διαφωνούν. "Ανταρσία" ή "παζάρι";

Η «εξέγερση» αυτή, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών που ήρθε μετά το πρωτοφανές κύμα παραιτήσεων στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ και σε μια περίοδο που η δημοτικότητα της καγκελαρίου υποχωρεί συνεχώς δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.
Ωστόσο οι χαρακτηρισμοί «ανταρσία» και «μποϋκοτάζ» υπουργών ενάντια στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι υπερβολικοί. Αυτό που διαδραματίζεται αυτήν τη στιγμή σε κυβερνητικό επίπεδο, και όχι μόνον, μοιάζει  περισσότερο με ένα σκληρό παζάρι.
Το παρασκήνιο είναι το εξής: αρχές Ιουνίου η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη μείωση των εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού ως το 2014 κατά 82 δις ευρώ.
Σε γενικές γραμμές είχε επίσης αποφασιστεί σε ποιόν τομέα και σε ποιο ύψος θα γίνουν οι περικοπές. Αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταθέσει το σχέδιο για τα μέτρα λιτότητας στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει τα συγκεκριμένα νομοσχέδια για να κατατεθούν στο κοινοβούλιο. Μέχρι τότε  όμως το υπουργείο Οικονομικών θα διαπραγματευόταν με το εκάστοτε υπουργείο το ύψος των περικοπών για κάθε υπουργείο. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. 

Ωστόσο φαίνεται ότι αρκετοί υπουργοί είτε καθυστερούν να καταθέσουν προτάσεις, είτε προβάλουν αντίσταση στις περικοπές που έχουν ήδη αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Ανάμεσά τους και οι υπουργοί Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντελε και Δικαιοσύνης, Ζαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σναρενμπέργκερ. Αμφότεροι FDP.
Αυτό οδήγησε τον κ. Σόιμπλε χθες στη συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών να εκφράσει με έντονο τόνο τη δυσαρέσκεια του για την κατάσταση που επικρατεί.
Είναι πάντως δύσκολο να πει κανείς αυτή τη στιγμή, τι διαστάσεις πρόκειται να λάβει η διένεξη των υπουργών. Αν δηλαδή θα περιοριστεί σε ένα «πάρε-δώσε» για τις περικοπές ή αν θα οδηγήσει σε μια γενικότερη κυβερνητική κρίση.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5819605,00.html

 

Σχόλια