"Φούλ" το Δαφνί λόγω οικονομικής κρίσης

Η οικονομική δυσπραγία τσακίζει ανθρώπους, οικογένειες και το σύστημα Ψυχικής Υγείας. Οι ψυχίατροι έκαναν έκκληση για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος.

Στα άκρα εξωθεί η οικονομική κρίση τον άνθρωπο, την οικογένεια και το σύστημα Ψυχικής Υγείας. Ανθρωποι και θεσμοί βιώνουν μία χωρίς προηγούμενο κρίση: Αστεγοι ζητούν να νοσηλευτούν στο «Δαφνί», για να έχουν ψωμί και στέγη. Οικογενειάρχες καταφεύγουν στους ψυχιάτρους με κρίσεις πανικού, λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Γιατροί στα ψυχιατρεία είναι στα όρια της εξουθένωσης, καθώς δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζουν τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση.
«Οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο 10ο Ψυχιατρικό τμήμα στο Δαφνί είναι.....
άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία», τόνισε χθες η ψυχίατρος κ. Ελένη Σιούτη, για να εξηγήσει:
«Οι περισσότεροι είναι άστεγοι, που επικαλούνται τη θλίψη τους, προκειμένου να μείνουν στο νοσοκομείο. Οταν τους αρνούμαστε τη νοσηλεία, απειλούν ότι θα «φουντάρουν». Κάποιοι από αυτούς μένουν, ενώ άλλοι φεύγουν, κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας με φάρμακα και αναγκαζόμαστε πλέον να τούς νοσηλεύσουμε».
Ράντζα
Σύμφωνα με την κ. Σιούτη, η ζήτηση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Το τμήμα έχει 25 κρεβάτια και νοσηλεύει 41 άτομα, εκ των οποίων οι 16 σε ράντζα. Πριν από αρκετούς μήνες, η κατάσταση ήταν διαφορετική, καθώς τα ράντζα δεν ξεπερνούσαν το ένα ή τα δύο.

Ανάλογη είναι η αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών, σύμφωνα με το Εθνος, και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βύρωνα, αναφέρει ο ψυχίατρος κ. Δημήτρης Πλουμπίδης. Τους τελευταίους μήνες -εξηγεί- ο χρόνος αναμονής για ραντεβού έχει φτάσει από μία εβδομάδα στον ενάμιση μήνα. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού, κατάθλιψη και δυσφορία, λόγω σοβαρών οικονομικών και οικογενειακών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Πλουμπίδη, για πρώτη φορά άνθρωποι ζητούν από τους ψυχιάτρους συμβουλές για το τι θα κάνουν με τα προβλήματα στην οικογένειά τους. Ολα αυτά -τονίζει- αποτελούν τον αντίκτυπο από τη διάλυση της οικογενειακής συνοχής. Τα προβλήματα από την οικονομική κρίση είναι ακόμη σχετικά ήπια και αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.

«Η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στην ατομική ψυχική υγεία, στην οικογένεια και στο ίδιο το σύστημα Ψυχικής Υγείας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας καθηγητής κ. Νίκος Τζαβάρας, χαρακτηρίζοντας σημαντική την πρόληψη κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους.

«Τα παιδιά θέλουν κλίμα ηρεμίας και σχετικής ασφάλειας στην οικογένεια για να αναπτυχθούν σωστά», είπε ο επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος. Τα προβλήματα εξάρτησης στο Διαδίκτυο, εξάλλου, είναι όλο και πιο έντονα και αφορούν παιδιά και εφήβους.

Πρόληψη

Τη σημασία της πρόληψης ανέδειξε και ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Βασίλης Κονταξάκης. Τα προβλήματα που σήμερα εμφανίζονται με ήπια μορφή -εξήγησε- ενδέχεται να εξελιχθούν σε σοβαρότερα έπειτα από ένα διάστημα. Η ανεργία προκαλεί αύξηση της ψυχοπαθολογικής συμπεριφοράς, σε αυτοκτονίες και βία.

Οι ψυχίατροι έκαναν έκκληση για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Ψυχικής Υγείας, σημειώνοντας ότι τα θύματα της οικονομικής κρίσης δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα. Ανέφεραν ενδεικτικά ότι για τους πάσχοντες από άνοια δεν υπάρχουν υποδομές ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Βασίλης Τσιπάς είπε ότι λιγοστεύουν ακόμη και οι μεσοαστικές οικογένειες που μπορούσαν παλαιότερα να αφήσουν τους πάσχοντες σε μία ιδιωτική κλινική. Οι 13 ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές της Αττικής -διευκρίνισε- έχουν 1.300 κλίνες, στις οποίες νοσηλεύονται ετησίως 5.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, το οποίο πληρώνει νοσήλειο 50 ευρώ.

Ημερησία 

citypress-gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.