Το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα και όχι, φυσικά, τα μεγάλα λόγια.


Συνέντευξη στην εφημερίδα
Η ΧΩΡΑ της Κυριακής’ (4/7/2010)
στον δημοσιογράφο Γιώργο Ανδρουτσόπουλο

Εισαγωγικό σχόλιο του Γ.Ανδριτσόπουλου

Τεχνοκράτης, ως Χημικός Μηχανικός και εργαζόμενη επί σειρά ετών στην πετρελαϊκή βιομηχανία, σε θέματα σχεδιασμού, τεχνολογίας, βιομηχανικής ασφάλειας ή μια ευαίσθητη ύπαρξη που δίνει μεγάλη σημασία στην προστασία του Περιβάλλοντος, στην ανάγκη ανάπτυξης του εθελοντισμού, αλλά και στην προστασία της Νεολαίας. Ό,τι και να διαλέξετε, θα πέσετε μέσα στον προσδιορισμό της υπεύθυνης του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλής, Λιάνα Γούτα.
Γιατί, η κα Γούτα δεν κρύβει τα λόγια της, πιστεύοντας ακράδαντα ότι σήμερα χρειαζόμαστε στην πολιτική σκηνή ανθρώπους προερχόμενους από την επιστήμη και το επάγγελμα, οι οποίοι κουβαλούν γνώση και εμπειρία, ώστε να προσφέρουν και όχι να μπουν στην πολιτική για να βρουν επαγγελματική “στέγη”. Γιατί, η κα Γούτα, μητέρα δυο παιδιών θεωρεί ότι στα παιδιά και στους νέους πρέπει να δώσουμε την μεγαλύτερη προσοχή, αποκαθιστώντας τις αξίες γύρω τους και προσφέροντάς τους τις ευκαιρίες εκείνες που θα τα κρατήσουν σε αυτή τη χώρα που τους έχει ανάγκη, καθώς καθημερινά αυξάνεται το “κύμα” φυγής στο εξωτερικό για αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.
Γιατί, η κα Γούτα, υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην A’ Θεσσαλονίκης, πιστεύει ότι Παιδεία, Οικονομία και Ανάπτυξη είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα και αυτό ετοιμάζεται να κάνει τώρα η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να ανοίξει τα φτερά της στην ελληνική κοινωνία. Έτσι.....

1. Αν σας ζητούσα να κάνετε μια γενική πολιτική θεώρηση της πραγματικότητας που ζούμε σήμερα, ποιο θα ήταν το πρώτο πρόβλημα που εντοπίζετε και ποια θα θεωρούσατε την πιο φωτεινή αχτίδα ελπίδας, από την οποία θα μπορούσαμε να πιαστούμε;

Πιστεύω ότι ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα, πέρα ακόμα και από την οικονομική κρίση που βεβαίως πλήττει κάθε νοικοκυριό με μεγάλη και απρόσμενη σφοδρότητα, έχει να κάνει με την κρίση των αξιών με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα συνειδητοποιώντας ότι πρόσωπα και θεσμοί μπαίνουν κάτω από ένα μεγάλο ερωτηματικό και πλέον ως κοινωνία χρειάζεται να ξαναδούμε τα πάντα από την αρχή.
Η πιο φωτεινή αχτίδα νομίζω ότι είναι τα νέα παιδιά μας, αυτά που με όνειρα, φιλοδοξίες, σπουδές και προσόντα ετοιμάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης από αυτήν που τους επιφυλάσσει η ελληνική πραγματικότητα. Στα παιδιά και τους νέους πρέπει να δώσουμε την μεγαλύτερη προσοχή αποκαθιστώντας κατ’ αρχήν τις αξίες γύρω τους και κατά δεύτερον προσφέροντάς τους τις ευκαιρίες εκείνες που θα τα κρατήσουν σε αυτή τη χώρα που τους έχει ανάγκη.



  1. Επειδή ακούγονται πάρα πολλά για την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών στη χώρα μας, τί μπορεί και τί φιλοδοξεί να προσφέρει μια, επιστημονικά και επαγγελματικά, καταξιωμένη προσωπικότητα σ’ αυτόν τον χώρο;

Η σημερινή αυτή κρίση καταδεικνύει ακριβώς αυτή τη μεγάλη ανάγκη της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Η σύγχρονη πολιτική χρειάζεται ανθρώπους προερχόμενους από την επιστήμη και το επάγγελμα, από ανθρώπους που έχουν ήδη πίσω τους μια πετυχημένη διαδρομή, που έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους έχοντας πετύχει στόχους και αποτελέσματα, που κουβαλούν γνώση και εμπειρία και που με βάση αυτά τα εφόδια θα μπουν στην πολιτική για να προσφέρουν και όχι να μπουν στην πολιτική για να αποκτήσουν επάγγελμα. Σήμερα το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα και όχι τα λόγια. Και στη σημερινή εποχή της γνώσης η πολιτική δε μπορεί να χαραχθεί με μεγάλα λόγια, με δημόσιες σχέσεις και χειραψίες, αλλά με δουλειά, γνώση και αποτελέσματα.

3. Η κοινωνία εκτιμά πως το ισχύων πολιτικό σύστημα έχει βυθιστεί σε ένα τέλμα αναξιοπιστίας. Πώς, αλήθεια, πιστεύετε ότι μπορεί να βγει από αυτό το τέλμα;

Ένα από τα πράγματα που απαιτείται είναι η αλλαγή της ποιότητας και της προέλευσης του πολιτικού δυναμικού όπως την περιγράψαμε προηγουμένως. Αλλά βεβαίως και η ενίσχυση των θεσμών, η τήρηση των νόμων σε ένα κράτος δικαίου και ισονομίας, όπου οι πολιτικοί όχι μόνο δε θα έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση από τους πολίτες απέναντι στο νόμο αλλά αντιθέτως πιο αυστηρή. Όχι μόνο γιατί οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα, αλλά και γιατί με τις πράξεις και τις αποφάσεις τους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και παίρνουν στα χέρια τους τις τύχες μιας ολόκληρης χώρας. Έτσι ρυθμίσεις περί βουλευτικής ασυλίας, περί ευθύνης υπουργών κλπ, πρέπει να αλλάξουν άρδην.

4. Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα εκτιμάτε ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να αρθρώσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας;

Η ΝΔ βγήκε από μια μεγάλη και συντριπτική ήττα και εκείνο που πρέπει να κάνει είναι να αναγεννηθεί. Το δυναμικό υπάρχει και ο κόσμος επενδύει ελπίδες σε μια καινούρια πορεία, όπως φάνηκε από τη μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές, σε αντίθεση με την αποχή στις βουλευτικές ή και πιο μπροστά στις ευρωβουλευτικές εκλογές. Η ΝΔ βίωσε πιο έντονα το σοκ της διαμαρτυρίας του κόσμου και πήρε το μάθημα με πιο επώδυνο τρόπο. Και αποφάσισε να τα αλλάξει όλα και να τα ξαναδεί όλα από την αρχή. Η μακρά προσυνεδριακή διαδικασία διαλόγου και οργανωτικής αναδιάρθωσης που κατέληξε στο Συνέδριο είχε αυτό τον σκοπό και ήταν μόνο η αρχή η οποία όμως έπρεπε να γίνει σε γερές βάσεις. Από εδώ και μπρος και πάνω σε γερά θεμέλια, έχει να οικοδομήσει μια αξιόπιστη πρόταση προς όφελος της χώρας και να ξανακερδίσει έτσι την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Και είμαι σίγουρη πως θα το κάνει.


5. Οι αλλαγές που αναμένονται να γίνουν είναι αλλαγές ουσίας ή απλώς να αλλάξουμε «τίτλους» και στην ουσία να παραμένουμε ένα αργοκίνητο τρένο που δεν μπορεί να πάει πουθενά;

Η κρίση που περνάει η χώρα μας δεν αφήνει περιθώρια για παιχνίδια με τις λέξεις και τους τίτλους. Αυτό το κάναμε ως χώρα επί δεκαετίες, όπως και επί δεκαετίες κρυβόμασταν πίσω από το δάχτυλό μας και κρύβαμε τα μεγάλα δομικά μας προβλήματα κάτω από το χαλί, με την βεβαιότητα, -επιτρέψτε μου την έκφραση-, ότι “θα τη βγάζουμε πάντα καθαρή”, με εύκολο τρόπο. Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, μόνο με ειλικρινείς, βαθιές και ίσως και επώδυνες αλλαγές θα πρέπει να επουλώσουμε τα τραύματα του παρελθόντος και να προχωρήσουμε σε γενναίες και ουσιαστικές αλλαγές εφ όλης της ύλης, μαζί και με αλλαγές νοοτροπίας.

6. Τι προσδοκάτε από τον Αντώνη Σαμαρά, ως αρχηγό της ΝΔ, τον οποίο και στηρίξατε από τους πρώτους στην ανάληψη αυτής της θέσης;

Να κάνει όλα τα παραπάνω. Να πάρει γενναίες αποφάσεις, να αλλάξει το σκηνικό, να αλλάξει τις παλιωμένες και ξεπερασμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, να προχωρήσει με τόλμη. Πράγματι, στήριξα τον Αντώνη Σαμαρά από την πρώτη στιγμή γιατί πιστεύω ότι μπορεί να δει τα πράγματα με μια διαφορετική ματιά και με γενναίες αποφάσεις να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα των περιστάσεων. Αυτό προσδοκώ εγώ αλλά και όλοι οι 800000 ψηφοφόροι της ΝΔ που τον Νοέμβριο του 2009 έδειξαν ότι αγωνιούν για τη χώρα και την παράταξη.

7. Έχετε αναλάβει να «τρέξετε» το παράστημα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας στη συμπρωτεύουσα. Πώς οραματίζεστε να δείτε το έργο σας όταν, μετά από καιρό, θα παραδώσετε τη σκυτάλη στον διάδοχό σας;

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι μια Δεξαμενή Σκέψης ή σύμφωνα με τον αγγλόφωνο όρο, ένα Think Tank, και ως τέτοιο, κύριο στόχο έχει να συνεισφέρει στην παραγωγή πολιτικού λόγου, όχι απλώς σύγχρονου, αλλά ενός πολιτικού λόγου με όρους μέλλοντος και μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας κοινότητας. Για να το κάνει αυτό οφείλει να συνυπολογίσει τα παγκόσμια δεδομένα αλλά και να αφουγκραστεί την κοινωνία και τα προβλήματά της. Και επίσης, χρειάζεται να γίνει πόλος έλξης του πιο δυναμικού, του πιο φωτεινού, του πιο παραγωγικού επιστημονικού και επαγγελματικού ανθρώπινου δυναμικού.... Των ανθρώπων εκείνων που έχουν γνώση και εμπειρία και μπορούν να προτείνουν με το βλέμμα στο μέλλον. Τέλος, η σύνδεσή του με την κοινωνία είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα μάλιστα με τους νέους και με τους ενεργούς πολίτες.


8. Μια νέα και όμορφη γυναίκα, σύζυγος και μητέρα, η οποία σαφώς και ζει στους ρυθμούς της εποχής της, ποια γνώμη έχει για τον «εγχώριο» εθελοντισμό; Και δεν σας κρύβω ότι μεταφέρω την εικόνα ότι αυτό το «κίνημα» έχει ατονήσει στη χώρα μας, επειδή οι πολίτες αισθάνονται αν αδικούνται καθημερινά από το κράτος.

Πράγματι στη χώρα μας δε είναι ακόμα αρκετά αναπτυγμένος ο εθελοντισμός, τουλάχιστον όχι όπως σε άλλες χώρες. Κι αυτό παρόλο που αν ερωτηθούμε δηλώνουμε ευαίσθητοι και πρόθυμοι. Ωστόσο, πιστεύω ότι σε καιρούς κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, οι πολίτες αναζητούν να αποκτήσουν έναν πιο ενεργό ρόλο, μια πιο δυνατή φωνή, να πάρουν ίσως στα χέρια τους αυτά που μπορούν να καθορίσουν οι ίδιοι. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω ως προς το ότι οι πολίτες αδρανούν επειδή νιώθουν να αδικούνται από το κράτος. Αντιθέτως τέτοια φαινόμενα πρέπει να ενισχύουν το κίνημα των ενεργών πολιτών οι οποίοι διεκδικούν, προτείνουν, και έχουν θετική άποψη για τα πράγματα. Και μη ξεχνάμε ότι πέρα από τη μεγάλη οικονομική κρίση, η γενιά μας βιώνει πολλές άλλες προκλήσεις όπως για παράδειγμα η περιβαλλοντική απειλή των κλιματικών αλλαγών. Και σε αυτές τις προκλήσεις ο ρόλος του ενεργού, ευαίσθητου και ενημερωμένου πολίτη με τη θετική σκέψη μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός.

9. Και να κλείσουμε με μια προσωπική και άκρως «προωθημένη» ερώτηση: Ήσασταν υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ. Θεωρείτε από πάρα πολλούς βέβαιο ότι, αν το επιχειρήσετε και πάλι στο μέλλον, θα εκλεγείτε. Ήθελα να μου πείτε ποιο θα ήταν το πρώτο που θα κάνατε ως βουλευτής για να δώσετε και μια ουσιαστική διάσταση στον ρόλο που θα αναλάβετε.

Σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια και την εκτίμηση. Θα σας απαντήσω όχι μόνο για το πρώτο πράγμα που θα έκανα, αλλά γι αυτό που θεωρώ βασικότερο για έναν βουλευτή σε όλη τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίας του στον ύψιστο αυτό ρόλο που του εμπιστεύονται οι συμπολίτες του.

Έχοντας εργασθεί για μερικά χρόνια ως επιστημονική σύμβουλος ευρωβουλευτή στα δύσκολα θέματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, γνωρίζω καλά ότι για να είναι κανείς ουσιαστικός και χρήσιμος στην πολιτική, οφείλει να δουλεύει σκληρά, να ενημερώνεται, να διαβάζει, να μελετά, να διαβουλεύεται με τους πιο επιφανείς επιστήμονες και τεχνοκράτες, έτσι ώστε τελικά να μπορεί να διατυπώνει τεκμηριωμένες και ουσιαστικές προτάσεις σύγχρονης πολιτικής. Ο πολιτικός πρέπει να κρίνεται, όχι με τις χειραψίες και τις κοσμικές παρουσίες, αλλά με το έργο του, με μετρήσιμα μεγέθη, με στόχους και αποτελέσματα, όπως κρίνεται καθημερινά κάθε επαγγελματίας και επιστήμονας και στο τέλος κάθε κύκλου να λογοδοτεί για το έργο και τη δημόσια παρουσία του. Αυτά λοιπόν θα ήταν ο κυρίαρχος στόχος μου.

Τέλος, αν πέρα από αυτό τον βασικό στόχο, με ρωτάτε για τα θέματα που ιεραρχώ ως μείζονες προτεραιότητες για τη χώρα, όπου πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας θα έλεγα πως αυτές είναι η Παιδεία, η Οικονομία και ένα νέο μοντέλο Ανάπτυξης με όρους Αειφορίας και ανάδειξης του μεγάλου περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας.



Σχόλια