ΔΝΤ: Μέχρι Σεπτέμβριο, μείωση στο 2,5 % των δαπανών του ΑΕΠ για συντάξεις...


Διαβάστε σε αποκλειστικότητα   την αναλυτική αναφορά του ΔΝΤ   μετά την επίσκεψη στην Αθήνα (14-18 Ιουν.2010) 

Δείτε τώρα ορισμένα από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ , μέχρι τέλους του 2010.

Μέχρι τέλος Σεπτ. 2010
Υιοθέτηση μιας περιεκτικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, που να μειώνει τις δαπάνες συνταξιοδότησης από το 2010-2060, στο 2,5 % του ΑΕΠ !!!
(Υ.Γ : Σήμερα υπολογίζεται στο 12%)
Μέχρι τέλος Δεκ. 2010
Προετοιμασία ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης για τις κρατικές εταιρείες, με σκοπό την είσπραξη 1 δις ανα χρόνο στο διάστημα 2011-2013.


Στο τέλος δε και στη σύνοψη των ευρημάτων της αναφοράς, μνημονεύουν τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, την ενθαρρυντική εφαρμογή των μέτρων αλλά και τους κινδύνους από τον μη αποτελεσματικό έλεγχο των κρατικών δαπανών.
Διαβάστε όμως τι λέει στο τέλος: "Staff recommends strong actuarial underpinnings of the pension reform, and if the authorities need to move to parliament fast with the law because the window of opportunity is narrow (i.e. before all actuarial tests can be completed), then adequate contingency plans need to be embedded in the law to correct possible shortfalls once the actuarial results are in"

Αν η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει απ τη βουλή το ασφαλιστικό επειδή το παράθυρο της ευκαιρίας είναι στενό (πριν τις αναλογιστικές μελέτες), τότε θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νόμο ενδεχόμενες ρυθμίσεις, ώστε να διορθωθούν οι όποιες ελλείψεις.

Σχόλια

  1. Αγαπητοί φίλοι,

    Συμφωνώ με όλα όσα σας "εξήγειραν" και σας ώθησαν προκειμένου να αναρτήσετε το συγκεκριμένο κείμενο.
    Επίσης, συμφωνώ απόλυτα τόσο με τον πυρήνα της σκέψης σας όσο και με την ορθότητα της άποψης περί αναγκαιότητας ύπαρξης ενός ισχυρού κρατικού χρηματοπιστωτικού φορέα στη χώρα μας, με στόχο να μπορεί το κράτος να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στις ατέλειες των αγορών του τομέα.
    Επίσης, συμφωνώ ότι η πρόταση του Σάλλα δεν συνάδει με το δημόσιο συμφέρον και επομένως θα πρέπει να εξετάζεται μάλλον ως σανίδα σωτηρίας της ήδη "προβληματικής" Τράπεζας Πειραιώς, παρά ως πρόταση για την επίλυση προβλημάτων και τη διάσωση των κρατικών ιδρυμάτων.
    Κατ' επέκτασιν, διαδηλώνω και εγώ μαζί σας ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.
    Όμως, αυτό απέχει αρκετά από το να επιχειρηματολογεί κάποιος υποπίπτοντας σε μεθοδολογικά σφάλματα, όπως αυτό που διεπράχθη στη συγκεκριμένη ανάρτηση.
    Και για να γίνω απόλυτα κατανοητός, αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά και μόνο στα μεγέθη των χρηματιστηριακών τιμών των μετοχών των εν λόγω τραπεζών, ώστε να καταλάβει ότι όσα περιγράφονται στη σελίδα 60 του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρονται στην αποτίμηση της αξίας του μεριδίου μετοχών τον Ιανουάριο του 2010!!!
    Από τότε μέχρι προχθές που κατατέθηκε η πρόταση Σάλλα, οι τιμές των μετοχών -όχι μόνο των συγκεκριμένων- αλλά όλων των τραπεζικών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν μειωθεί δραματικά...
    Γιατί απλά οι τιμές των μετοχών διακυμαίνονται όχι μόνο κατά τη διάρκεια ενός έτους ή ενός μήνα, αλλά και εντός της ίδιας ημέρας.
    Και συχνά οι διακυμάνσεις αυτές είναι τεράστιες!!!
    Εξ ού και είναι βέβαιο ότι η σημερινή αποτίμηση των μετοχών, ανταποκρίνεται επακριβώς στην πρόταση Σάλλα!
    Άλλωστε, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να κάνει κάποιο τέτοιο λάθος ο Σάλλας...
    Γι' αυτό θα πρέπει να σκεφτόμαστε καλά πριν γράψουμε κάτι, εφ' όσον κάποιο λάθος στα δεδομένα που παρουσιάζονται είναι βέβαιο ότι θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του κειμένου της ανάρτησης υποβαθμίζοντας έτσι το κύριο αίτημά της και αποδυναμώνοντας παράλληλα τη βάση και την ορθότητα των επιχειρημάτων.

    Φιλικά

    Σταύρος Κυριαζής

    Υ.Γ. Σας επισυνάπτω τους σχετικούς συνδέσμους από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για το δελτίο τιμών της 16ης Ιουλίου 2010. Δείτε στην προτελευταία στήλη της σελίδας 9, τις μεταβολές έτους για τις συγκεκριμένες μετοχές, όπου μπορείτε να διαπιστώσετε το ζητούμενο...
    http://www.athex.gr/ase_private/files/5_20100716_9.pdf
    http://www.ase.gr/content/gr/MarketData/Stocks/Prices/Daily_Prices.asp?16/07/2010

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)
    ΤΙΜΗ 16ης Ιουλίου 2010
    1.15
    ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ 04.01.10
    0.96 2.04
    ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (ΚΟ)
    ΤΙΜΗ 16ης Ιουλίου 2010
    3.32
    ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ 04.01.10
    2.34 4.76

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.