Τα πρακτικά της εξεταστικής για τη Siemens. Όλα τα ονόματα….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, είδα μια τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής για την προστασία της Επιτροπής και είδα το σχόλιο. Δεν ξέρω αν το είδε κανείς από τους συναδέλφους.
Συγκεκριμένα το σχόλιο λέει: «Να αφήσετε την Επιτροπή να κάνει τη δουλειά της. Είδαμε τον Πρόεδρο να παρεμβαίνει ως μη όφειλε για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Τώρα παρεμβαίνει και για το συνάδελφό του, τον παλιό φίλο του.»
Το σχόλιο αυτό είναι λάθος. Ο Πρόεδρος της Βουλής οφείλει να προστατεύσει θεσμικά την Επιτροπή του. Μην ξεχνάτε ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές συγκροτούνται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και πάντως έχουν –συγχωρείστε με, γιατί δεν είναι ακριβώς έτσι- την υψηλή εποπτεία και του Προέδρου της Βουλής.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα ήθελα να ξαναδώ συνάδελφο ανακρινόμενο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο ρόλος μας είναι διαμετρικά αντίθετος. Η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή –γιατί «των πραγμάτων» είμαστε- αναζητεί ευθύνες, εμπλοκή πολιτικών προσώπων με την έννοια Υπουργών και Υφυπουργών σε αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις. Αυτό ψάχνουμε.
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, την Επιτροπή και τα μέλη της να καταλάβουν ότι, πρώτον, η Επιτροπή μας είναι ανεξάρτητη. Δεύτερον, ότι η Επιτροπή μας οφείλει να ελέγξει όλες τις εξουσίες –είναι το καθήκον της- σε σχέση με το αντικείμενό της, τη διαλεύκανση και διερεύνηση του σκανδάλου SIEMENS στο σύνολό του: Και τη νομοθετική και την εκτελεστική και τη δικαστική και αυτήν την εξουσία του Τύπου!
Θα παρακαλούσα πολύ να μην ξαναδώ συνάδελφο-μέλος της Επιτροπής ανακρινόμενο από τον Τύπο! Θεωρώ ότι αυτό προσβάλλει το θεσμικό ρόλο και το κύρος της Επιτροπής. Εξάλλου θα έχετε αντιληφθεί ότι τουλάχιστον ο Πρόεδρος απέχει απ’ αυτήν τη λειτουργία. Αν θέλει κάποιος συνάδελφος, να τοποθετηθεί.
Επίσης, όλα τα Κόμματα –και να μην βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω τα μικρά- και ιδιαίτερα τα μεγάλα Κόμματα –αναφέρομαι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία- είναι κάτω από τον έλεγχο της Επιτροπής και να το σεβαστούν. Ελέγχονται, διότι υπάρχουν αποφάσεις της γερμανικής δικαιοσύνης και εκθέσεις της αμερικάνικης εταιρείας DEBEVOISE και ομολογίες ότι τα Κόμματα δωροδοκούντο.
Κόμματα, λοιπόν, που οφείλουν να απολογηθούν θα βάζουν προσκόμματα στη λειτουργία της Επιτροπής και θα αποδιοργανώνουν -με δόλο, προφανώς, διότι υπάρχει όφελος- τη δυνατότητα της Επιτροπής να κάνει το καθήκον της;
Παρακαλώ πάρα πολύ τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν το κύρος της Επιτροπής και, βεβαίως, ο καθένας τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του σε ό,τι αφορά τα μέλη.
Όμως, εγώ εδώ δεν έχω μέλη Κόμματα. Έχω συναδέλφους Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωπους, πληρεξούσιους του ελληνικού λαού, ο οποίος απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση μαζί με τα μικρά που οφείλουμε να διερευνήσουμε.
Λυπάμαι πάρα πολύ, διότι συνάδελφοι, που επέμεναν σε μεγάλο αριθμό συνεδριάσεων να διερευνηθούν οι σχετικοί κωδικοί, έρχονται σήμερα να καταγγείλουν.
Με συγχωρείτε για τον τόνο, κυρία Κόλλια. Είναι για την έμφαση του πράγματος.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Δεν πειράζει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το κοινοβουλευτικό παιχνίδι έχει και αυτό. Και το δικηγορικό, επίσης. Είναι η διαστροφή!
Θα τα ψάξουμε όλα και να το πάρουν χαμπάρι. Δεν είναι δυνατόν να ψάχνουμε ατελείωτους κωδικούς και τον τελευταίο πελάτη της SIEMENS και να μη βρίσκουμε επώνυμα πολιτικά πρόσωπα με γνωστή εμπλοκή.
Η SIEMENS, προφανώς, συγκάλυψε με μπλάνκο ή χωρίς, διότι ειδοποιήθηκε να συγκαλύψει. Ο κ. Αθανασίου, προτού ενημερώσει, έπρεπε να κατάσχει, κάτι που δεν το έκανε. Ο Αθανασίου τους ειδοποίησε να τα κουκουλώνουν και μετά πήγε.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Όσα δεν είχαν κουκουλώσει μέχρι τότε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η SIEMENS, λοιπόν, καλά γνωρίζει. Όλα τα γνωρίζει. Εμείς οφείλουμε να διερευνήσουμε τα πράγματα, για να ξέρουμε. Και ξέρουμε, κύριοι συνάδελφοι, πολύ καλά σήμερα τι έγινε στον Ο.Τ.Ε.. Πολύ καλά γνωρίζουμε τι έγινε με το C4I. Πολύ καλά θα μάθουμε τι έγινε στο Υπουργείο Μεταφορών με τον Ο.Σ.Ε. και στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και όπου χρειαστεί να διερευνήσουμε.
Από εκεί και πέρα, το ποιοι τα πήραν, ποιοι δωροδοκήθηκαν δηλαδή, δεν είναι το αντικείμενό μας, εκτός εάν προκύψει, όπως προέκυψε με τον κ. Μαντέλη. Μας λένε ότι δεν έχουμε αποτελέσματα. Κατά τον κ. Μαντέλη έχουμε αποτελέσματα; Και πού ήταν όλοι οι άλλοι μηχανισμοί όλα αυτά τα χρόνια; Ο κ. Καπελέρης μάς είπε χθες ότι τους κάλεσε για την κατάσχεση ο κ. Ζαγοριανός και τους ξανακαλέσαμε εμείς μετά από τρία χρόνια.
Άρα, εμείς το καθήκον μας θα το κάνουμε και θα φέρουμε και αποτέλεσμα, γιατί το οφείλουμε στον όρκο μας, στη συνείδησή μας, το οφείλουμε στον εντολοδόχο, στον ελληνικό λαό και προσωπικά και θεσμικά και κοινοβουλευτικά και ηθικά. Το οφείλουμε και θα το κάνουμε.
Με συγχωρείτε γι’ αυτό, αλλά το θεώρησα απολύτως απαραίτητο, γιατί πάλι βλέπω καταγγελίες για συγκάλυψη. Φανταστείτε εάν δεν είχαμε ανοίξει το 101000 τι θα μας έλεγαν. Κατά τεκμήριο πλέον και η δικογραφία έχει διαμελιστεί και καταληστευτεί και τα στοιχεία της Siemens έχουν μεθοδευτεί, μανιπουλαριστεί και δεν συμφωνώ ότι είναι μόνο τα μπλάνκο που βρήκαμε. Όλο είναι μπλάνκο. Όλο είναι συσκότιση. Και υπάρχουν συμφέροντα απέναντι. Σιγά μην δεν είχε και έχει και γνωρίζει λίστα pay roll για τους δημοσιογράφους η Siemens. Και για τους πολιτικούς και για τους υπηρεσιακούς η Siemens κατέγραφε και την τελευταία λεπτομέρεια. Με συγχωρείτε πάλι για τον τόνο μου.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μόνο επί διαφωνίας θα έχετε το λόγο, γιατί θέλω να περάσω σε ουσιαστικότερα ζητήματα.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θα ήθελα να πω ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, αλλά θα πρέπει οι συνάδελφοι να προσέχουμε πάρα πολύ, γιατί υπάρχουν κάποιοι στυγνοί κοντυλοφόροι σε μεγάλα μέσα επικοινωνίας και ηλεκτρονικά και εφημερίδες, οι οποίοι αποκαλούν τους Βουλευτές της Βουλής, κύριε Πρόεδρε –ντρέπομαι να το πω- Βουλευτές Β΄ κατηγορίας, που βρήκαν την ευκαιρία να βγαίνουν στα κανάλια.
Αυτό εμένα με προσέβαλε αφάνταστα και βέβαια δεν θεωρώ ότι αυτόν που το έγραψε και το «παίζει» έγκριτος δημοσιογράφος τον τίμησε αυτό που έγραψε. Το εάν κάποιος είναι Α΄ ή Β΄ κατηγορίας κατά το δικό του αξιολογικό και αξιοκρατικό κριτήριο είναι ένα άλλο θέμα. Γι’ αυτό μόνο η κοινωνία μπορεί να αποφασίσει και όχι τα κυκλώματα και όχι κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης που προβάλλουν κάποιους και κάποιους άλλους τους εξαφανίζουν.
Όμως, κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να δεχτούμε ότι δυστυχώς για εμάς η κοινή γνώμη δεν έχει καλή άποψη, η οποία όταν εκφράστηκε χθες το βράδυ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Γρηγοράκο, εάν διαφωνείτε να σας ακούσω. Εάν συμφωνείτε, το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, οφείλετε να προστατεύσετε τη Βουλή. Δεν είναι η Επιτροπή Β΄ κατηγορίας και δεν άλλοι οι πρωταθλητές. Δεν είναι άλλοι οι οποίοι παίζουν σε Champion League και άλλοι αυτοί που παίζουν στη Γ΄ κατηγορία. Αυτά είναι απαράδεκτο να γράφονται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το άκουσα, αλλά δεν με αφήνετε, όμως…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Είναι απαράδεκτα, γιατί εγώ δεν αισθάνομαι ότι είμαι τρίτης κατηγορίας Βουλευτής, ούτε πολίτης.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, αυτού του είδους οι αναφορές στον Τύπο με οδήγησαν και εμένα στο εισαγωγικό που σας έκανα. Θα σας πω ότι η εξουσία της κοινοβουλευτικής αυτής Επιτροπής, η θεσμική εξουσιοδότηση που έχει, είναι πανίσχυρη.
Εδώ, κύριοι συνάδελφοι, είστε δυνατοί. Εκτός της αιθούσης και μάλιστα εκτιθέμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είστε σε χώρο όπου ο συσχετισμός είναι σε βάρος σας. Γιατί δεν φέρνετε το παιχνίδι στην Εξεταστική Επιτροπή να σας παρακαλάνε τα μέσα; –εννοώ το επικοινωνιακό, γιατί το ανακριτικό θα μείνει πάντα εδώ. Δεν αποπροσανατολίζεται η Επιτροπή, δεν χάνει το στόχο της και δεν θα σταματήσει προς ουδενός για την πλήρη διαλεύκανση όλης της αλήθειας.
Σας απάντησα, κύριε Γρηγοράκο;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(GM)
TS
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θέλω τώρα την προσοχή σας.
O Σίχατσεκ και o Κουτσενρόϊτερ προσφέρονται να ανακριθούν και θα έλεγα να το κάνουμε. Θα παρακαλούσα: Πρώτον, να ενεργοποιηθεί ο κατά τόπους πρόξενος και δεύτερον, να ζητηθεί η παρουσία ενδεχομένως και κάποιου εφέτη που δικαιούμαστε να τον έχουμε μαζί. Και επίσης δύο μέλη της Επιτροπής να την κάνουν αυτήν την δουλειά. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει έτσι. Εάν έχετε άλλη σκέψη, να την ακούσω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συμφωνώ στην παρουσία διπλωματικού, αλλά διαφωνώ να πάρουμε τον τοπικό πρόξενο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρόταση συγκεκριμένη κατ’ ιδίαν. Καλώς. Έχετε δίκιο. Εγώ το είπα ως αρχή. Δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να έλθουν εδώ. Και οι δύο έχουν κάποιο πρόβλημα οικογενειακό ή προσωπικό σοβαρό το οποίο επικαλούνται, αλλά βέβαια φοβούνται και την ελληνική δικαιοσύνη.
Κύριε Καμμένε, συνεννοηθείτε με τον κ. Ρήγα και προτείνετέ μου και προχωράμε εκεί επειγόντως. Θέλω να έχω πλήρη εικόνα.
Πάντως, για περιπτώσεις για τις οποίες θα κρίνετε ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή ποινική μεταχείριση για τους κατηγορούμενουςνα το δούμε και αυτό.
Κύριοι συνάδελφοι, αναφερόμαστε στην αποδοχή των κ. Σίχατσεκ και κ. Κουτσενρόϊτερ να δεχθούν κάποιον από την Επιτροπή μας και να απαντήσουν σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, αφού θα γίνει αυτό, γιατί να μην το κάνουμε και για τον Χριστοφοράκο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο οποίος, όμως, δεν το αποδέχτηκε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχετε επικοινωνήσει και είπε ότι δεν δέχεται; Γιατί και αυτός απολαμβάνει πρόγραμμα αμνηστίας και κατά τον ίδιο τρόπο και ο Σίχατσεκ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρώτον, αναφέρομαι στα ελληνικά δεδομένα και όχι στα γερμανικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στην Γερμανία δεν θα γίνει η κατάθεση;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι. Γιατί; Μπορούμε να συλλάβουμε κανέναν στην Γερμανία;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Κουτσενρόϊτερ είναι στη Μέση Ανατολή, στο Ντουμπάϊ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ένας λόγος παραπάνω. Αλλά ο Σίχατσεκ είναι στη Γερμανία. Γιατί να μην επιδιώξουμε να εξετάσουμε και τον Χριστοφοράκο εκεί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως θα επιδιώξουμε και για τον κ. Καραβέλα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όσον αφορά τον Καραβέλα θα επιδοθεί η κλήση του στη σύνοικον σύζυγο, γιατί έχει άγνωστη διαμονή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για τον Χριστοφοράκο και για τον Καραβέλα….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Καραβέλας διαφεύγει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ξέρω. Έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και για τους δύο. Εάν βρεθούν και αν δεχτούν, βεβαίως μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Αλλά πρέπει να δεχτούν. Αντιλαμβάνεστε τι λέω. Εάν έχετε άλλη σκέψη, να την ακούσουμε. Άρα, για το δια ταύτα γρήγορα, ενδεχομένως και μέσα στο επόμενο διήμερο, τριήμερο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να έλθουμε σε επικοινωνία με τον Χριστοφοράκο, εάν δέχεται ή όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως. Το είπαμε και το δέχτηκα. Να το αναλάβει εδώ κάποιο μέλος.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Οικονόμου.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με χαρά βλέπω ότι ενισχύεται η παρουσία συναδέλφων και από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, γιατί θέλω να θέσω δύο θέματα, εκ των οποίων το πρώτο είναι ότι χθες έφτασε στα χέρια μας μία λίστα με μπλάνκο. Εισηγούμαι στην Επιτροπή να μας έλθει η λίστα χωρίς το μπλάνκο. Και εισηγούμαι επίσης να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο προκειμένου αυτή η λίστα να φθάσει εδώ πέρα, να είναι στη δική σας διάθεση και να αξιολογήσουμε από κοινού πριν δοθεί στη δημοσιότητα τι θα κάνουμε με τη λίστα αυτή όποτε φθάσει. Αυτή είναι η πρώτη μου εισήγηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, αφορά όλους τους συναδέλφους και τους διαβουλευόμενους και τους ανταποκριτές των τηλεφωνημάτων, συμπεραίνουμε μετά βεβαιότητας ότι η δικογραφία έχει βανδαλιστεί από όλες τις πιθανές πλευρές. Και πάντως η ίδια η SIEMENS η οποία θέλει να εμφανίζεται ως προστρέχουσα για τη διαφάνεια ως όστρακο…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, η SIEMENS μας κοροϊδεύει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λέω μαλακά. Πριν μπείτε, ήμουν σε υψηλότερους τόνους, αλλά μόλις σας είδα, κατέβηκα, για να μην αγριεύουμε οι δύο μας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Οι υψηλοί τόνοι την αλήθεια υπηρετούν, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με μέτρο όμως.
PM
(1GM)
Αποφασίσαμε χθες και παρακαλώ να πάει και έγγραφο ώστε το ΣΔΟΕ να προχωρήσει στις διασταυρώσεις. Δεν είναι μόνο να φύγει το blanco, αλλά να πάμε στους προμηθευτές και να επιβεβαιώσουμε κάποιες από τις αποστολές. Ο κύριος Καμμένος είχε κάνει επισημάνσεις που με βρίσκουν σύμφωνο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Μήπως το ΣΔΟΕ σ’ αυτά που είναι με blanco ήδη έχει βρει μέσω των προμηθευτών τα πραγματικά ονόματα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δουλεύει προς τα κει και ξεκίνησε να δουλεύει προτού του πούμε τίποτα. Εμείς λοιπόν του λέμε να εξαντλήσει τα πάντα. Όχι ότι περιμένουμε από κει να διαλευκάνουμε το σκάνδαλο, αλλά από κει θα βγάλουμε άκρη σ’ ένα πλήρες και πολυετές «κουκούλωμα» απ’ όλες τις πλευρές.
Το δεύτερο είναι ότι θα υπάρξει επικοινωνία με την κυρία Νικολακέα και διευκόλυνση, παρότρυνση, εντολή προς το ΣΔΟΕ να οργανώσει αυτά τα claser και να ελέγξει αυτά τα claser που κατασχέθηκαν από το Ζαγοριανό ως κατασχεθέντα και μη οργανωθέντα και αρχειοθετημένα ως όφειλε να τα έχει, άρα σας ενημερώνω κατ’ αυτό.
Ο κύριος Οικονόμου έχει το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το δεύτερο θέμα για το οποίο με χαροποιεί η παρουσία κοινοβουλευτικών από τη Νέα Δημοκρατία είναι ένα θέμα που αφορά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με λυπεί ιδιαιτέρως που λείπουν οι εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων και ιδίως του ΛΑΟΣ που αποχώρησε για τους λόγους που εξήγησαν χθες και βεβαίως είναι δικαίωμά τους.
Θα καταθέσω στην Επιτροπή ένα φάκελο με στοιχεία τα οποία θα αναγνώσω ως επικεφαλίδες. Είναι ουσιαστικά τρεις ξεχωριστοί φάκελοι με στοιχεία τα οποία μπορούν να τεθούν υπό το γενικό τίτλο «SIEMENS-MAYO-Νέα Δημοκρατία» και γι’ αυτό λέω ότι θέλω να είναι εδώ οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, διότι θα ήταν λίγο άκομψο να μην παρευρίσκονται.
Ο πρώτος φάκελος αφορά την έρευνα της «Ελευθεροτυπίας». Είναι δύο δημοσιεύματα της «Ελευθεροτυπίας» και επικουρικά ένα τρίτο έγγραφο από την εφημερίδα «Το Ποντίκι» -αυτά είναι πρόσφατα, του 2008- και μία δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ τότε, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Θα κατατεθεί ο φάκελος και θα σας πω πώς εισηγούμαι να χρησιμοποιηθεί απ’ όλους μας.
Φάκελος β΄: Αντίστοιχη έρευνα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», δημοσιεύματα, απαντήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανταπάντηση της εφημερίδας, δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Υπουργός ο κύριος Δένδιας, ξανά δελτίο τύπου της εφημερίδας και press conference του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτός είναι ο δεύτερος φάκελος.
Ο τρίτος φάκελος αφορά στη διαχρονική σχέση της MAYO με το σημερινό κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ο δεύτερος φάκελος τι τίτλο έχει;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο δεύτερος φάκελος είναι η έρευνα του «Πρώτου Θέματος» και οι απαντήσεις της τότε κυβέρνησης για εμβάσματα είκοσι εκατομμυρίων μάρκων από τη SIEMENS στη Νέα Δημοκρατία. Έτσι λέει η εφημερίδα. Έχει απαντήσει η Νέα Δημοκρατία.
Ο τρίτος φάκελος είναι η σχέση της MAYO με τη Νέα Δημοκρατία που εκτός από δημοσιεύματα έχει ένορκη κατάθεση του Γιάννη Βαρθολομαίου το 2002, του τότε Γενικού Διευθυντή, κατάθεση του Αριστείδη Αλαφούζου και στοιχεία που αφορούν την εταιρεία MAYO καθαυτή, δηλαδή ιδρυτικά, κινήσεις λογαριασμών κλπ. Αυτά τα καταθέτω. Ασφαλώς πρέπει να τεθούν υπόψη όλων των μελών της Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Οικονόμου, κάνατε κάποια πρόταση που δεν άκουσα;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, την κάνω όμως τώρα. Λέω να τεθούν υπόψη όλων των συναδέλφων και σε κάποιο επόμενο χρονικό στάδιο –όχι σήμερα ή αύριο- να συζητήσουμε με τι τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα που περιέχονται και να γίνει κάποια αξιολόγηση. Μπορεί κάποιος συνάδελφος να τα θεωρήσει σοβαρά, άλλος λιγότερο σοβαρά και θα αντιμετωπιστούν με κάποιον τρόπο που θα αποφασίσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή περνάμε σιγά-σιγά σε μία πιο ώριμη φάση της ανακριτικής διαδικασίας που διεξάγουμε, θα παρακαλούσα την εσωτερική μεταξύ των συναδέλφων διαβούλευση να γίνεται ώστε τα πράγματα να ωριμάζουν και να προχωράμε όσο γίνεται πιο οργανωμένα. Θέλω να ξέρετε πως ό,τι γνωρίζω ή μπορεί να εικάζω που θα επιβεβαιώνουμε ότι έχει την ευρύτατη συναίνεση των συναδέλφων θα φεύγει την ίδια στιγμή για το δια ταύτα.
Ο κύριος Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποιο στοιχείο ωριμότητας της διαδικασίας συνδέονται οι φάκελοι που καταθέτει ο κύριος Οικονόμου. Ειλικρινά με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ενώ σήμερα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε αν αυτό έχει αιχμή στο Προεδρείο. Η τοποθέτησή μου περί ωριμότητας δεν έχει να κάνει με το συνάδελφο. Έχει να κάνει…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είπα κάτι τέτοιο; Άλλο θέλω να πω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για να μην εκληφθεί ως τέτοιο γιατί ακούνε και άλλοι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ως Νέα Δημοκρατία έχουμε δηλώσει ότι είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην αποκάλυψη όλων όσα έχουν σχέση με τη δράση της SIEMENS σε συγκεκριμένες και προσδιορισμένες ιστορικά περιόδους της πολιτικής ζωής όπου η προώθηση των δουλειών και των προμηθειών του Ελληνικού Δημοσίου που έπαιρνε βρίσκονται σε αιτιώδη σχέση με τα δώρα που έδινε σε κόμματα και σε πολιτικά πρόσωπα. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τον κύριο συνάδελφο με ποιες προγραμματικές συμβάσεις έχουν σχέση η MAYO και η χρηματοδότηση των είκοσι εκατομμυρίων που είπε, εφόσον είναι προσδιορισμένη και εξατομικευμένη. Ας μη μιλάμε με μισόλογα γιατί εδώ γράφονται Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι. Όλοι ευθέως, παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ δεν μπορούμε να μιλάμε με τίτλους. Εδώ ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη. Θα πει λοιπόν: «Κύριοι συνάδελφοι, έχω στα χέρια μου στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι την τάδε χρονολογία ο κύριος Βαρθολομαίος ή οποιοσδήποτε άλλος για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟκ ή του ΛΑΟΣ πήρε είκοσι εκατομμύρια δολάρια για μίζα ή για ενίσχυση», αλλά θα το πει μ’ αυτόν τον τρόπο, όχι με το να λέει «σας δίνω φακέλους στους οποίους υπάρχουν στοιχεία από τα οποία ο τίτλος είναι αυτός». Δεν είναι σωστή αυτή η συμπεριφορά μέσα σ’ αυτή την Επιτροπή γιατί υπηρετεί εντυπώσεις και όχι την αλήθεια. Παρακαλώ λοιπόν τον κύριο συνάδελφο σε χρόνο απεριόριστο να μας εξηγήσει πώς συμπλέκεται με την έρευνά μας και να μας παραθέσει, να μας επικαλεστεί τα πραγματικά περιστατικά από τα οποία προκύπτουν αυτά και εκεί θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γίνατε κατανοητός με τη διαφορά ότι δεν διαχειρίζεστε το χρόνο για να είστε τόσο γενναιόδωρος στον κύριο συνάδελφο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι όμως πολύ σοβαρό το θέμα που θίγει ο κύριος συνάδελφος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως και αξιολογείται ως τέτοιο και από το Προεδρείο.
Ο κύριος Οικονόμου έχει το λόγο και με την άδεια του κυρίου Τζαβάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είδατε ότι μέσα στο μυαλό σας ελλοχεύει η λειτουργία της αντιπαλότητας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, ψάχνετε το μυαλό μου;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν είμαστε αντίπαλοι. Εδώ έχουμε έναν κοινό σκοπό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς.
Ο κύριος Οικονόμου έχει το λόγο.
(ML)
(PM)
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα-πρώτα θέλω να σας πω ότι είμαι ολίγον πιο καθησυχασμένος από ό,τι προ ολίγου, διότι μέχρι σήμερα σε αυτήν την πολύμηνη διαδικασία συμφωνούσα συνεχώς με τον κ. Τζαβάρα και είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι μήπως συμβαίνει τίποτα περίεργο! Σήμερα θα διαφωνήσω, οπότε μειώνεται η ανησυχία μου.
Ως προς την εξέταση της ωριμότητας του χρόνου, η ωριμότητα του χρόνου εντοπίζεται στο εξής σημείο. Ότι αυτήν τη στιγμή –και δεν υπάρχει άλλη απόφαση- πρέπει τέλη του μήνα να κλείσει η επιτροπή τις εργασίες της. Εγώ δεν λέω ότι θα συμβεί έτσι. Μπορεί να συμβεί και αλλιώς. Πάντως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη απόφαση. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι ένα θέμα κεφαλαιώδους σημασίας στο οποίο πρέπει οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι θίγεται να έχει δικαίωμα αντιλόγου σε εύθετο χρόνο.
Το δεύτερο είναι το εξής: Θεωρώ ότι η πιο πρόσφορη πρόταση για την αντιμετώπιση γραπτών στοιχείων είναι προηγουμένως η μελέτη. Δεν είναι δημοκρατικός διάλογος, εγώ που έχω δει το φάκελο και τον έχω εξετάσει, τον έχω διαβάσει, τον έχω ξαναδιαβάσει, να προχωρήσω σε μία επιχειρηματολογία επ’ αυτού, χωρίς προηγουμένως οι συνάδελφοι, οι οποίοι είναι μέλη της επιτροπής, να έχουν το ίδιο επίπεδο ανάγνωσης τουλάχιστον, αν όχι και μελέτης, του υλικού.
Αυτός είναι ο δικός μου αντίλογος. Συνεπώς, ακούω την αντίθετη πρόταση του κ. Τζαβάρα και απλώς δεν την αποδέχομαι. Θεωρώ ότι πρέπει πρώτα να μελετήσουμε …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, για να τελειώνουμε, είναι εξακριβωμένο ότι έχουν δοθεί από τη SIEMENS χρήματα στη Νέα Δημοκρατία, ναι ή όχι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όλα αυτά είναι προς έρευνα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αν είναι προς έρευνα, προς τι αυτή η τιτλοποίηση;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, έχει γίνει …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή εμείς τώρα εκχωρούμε το δικαίωμα της έρευνας στις εφημερίδες; Εγώ δεν αντιδικώ μαζί σας. Θέλω να βεβαιωθείτε γι’ αυτό. Βοηθείστε και εμένα –ειλικρινά σας το λέω- να είμαι πολύ πιο αυστηρός και προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και προς τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, εάν πράγματι τεκμηριώνεται κάτι το οποίο άπτεται της αρμοδιότητας της επιτροπής μας.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Την τεκμηρίωση πρέπει να την αξιολογήσουμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Καλώς. Δεν μπορείτε να μας την περιγράψετε;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, δεν διάβασα τα θέματα; Υπάρχουν εμβάσματα …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τίτλους διαβάσατε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο τίτλος, λοιπόν, είναι: Έξι εμβάσματα ύψους 20.000.000 …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιας χρονολογίας;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταγράφονται μέσα. Δεν είμαι τώρα πρόχειρος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν θυμάστε ποια είναι η χρονολογία;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν τα θυμάμαι από έξω. Είναι γραμμένα, όμως. Γι’ αυτό λέω να τα διαβάσετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχει σχέση με την ύποπτη περίοδο που εξετάζουμε;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ασφαλώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία. Δεν μπορείτε να μας τα διαβάσετε, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχω τίποτα ακόμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν είναι τρόπος λειτουργίας της επιτροπής αυτός. Πιστέψτε με.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι θέλετε, κύριε Τζαβάρα, πείτε μου να καταλάβω. Την πρότασή σας παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Καλώς, κάντε ό,τι θέλετε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, αντιλαμβάνεσθε, όμως, ότι αν ακολουθήσουμε μία τέτοια τακτική αλλαγής της λειτουργίας της επιτροπής…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πώς άλλαξε η λειτουργία;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Παραδείγματος χάρη με την εισήγηση του κ. Οικονόμου. Θα μπορεί τότε πολύ εύκολα, εικάζω και πείτε μου αν κάνω λάθος, να έρθουν αύριο άλλοι δέκα φάκελοι από τη Νέα Δημοκρατία …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλοδεχούμενοι.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: …όπου ο κάθε φάκελος θα περιέχει δημοσιεύματα και δημοσιογραφικές πληροφορίες για συγκεκριμένα ζητήματα συγκεκριμένων προσώπων. Μήπως με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, παρεκτραπούμε στη λειτουργία; Πολύ εύκολα μπορούν να υπάρξουν άλλοι τρεις φάκελοι που θα αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα βάσει δημοσιευμάτων από εφημερίδες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, ό,τι υπάρχει, ό,τι κυκλοφορεί, ό,τι βρίσκεται από την έρευνα θα το αξιολογήσουμε …
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ναι, αλλά δεν υπάρχει δομή στη λειτουργία της επιτροπής, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε. Εδώ μας έρχονται πλαστά μηνύματα, πλαστά χαρτιά και όμως αξιολογούνται, ευρήματα που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο της επιτροπής. Θα περιφρουρηθεί η αξιοπιστία και η σοβαρότητά μας και θα αξιολογηθεί η κάθε πληροφορία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Απλώς εισαγάγουμε, αυτό επισήμανε και ο κ. Τζαβάρας, αν καταλάβατε το πνεύμα της τοποθέτησής του …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κρατήστε το μέσα στην επιτροπή και θα δείτε ότι όλα θα πάνε μια χαρά. Αλλά αν τα βγάζουμε φύλο και φτερό στη δημοσιότητα, τότε παραδίδουμε εαυτούς και αλλήλους δυστυχώς στη βορρά των μεγάλων συμφερόντων, τα οποία εμείς οφείλουμε να διερευνήσουμε για την πρακτική τους.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Οικονόμου, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θέλω να πω το εξής. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να είναι ελεγχόμενης γνησιότητας. Είναι καταθέσεις –σας τις διάβασα κιόλας- του κ. Βαρθολομαίου, του κ. Μητσοτάκη, σε εισαγγελείς κ.λπ. και είναι δημοσιευμένα στοιχεία των οποίων η γνησιότητα δεν έχει αμφισβητηθεί. Αντιθέτως από αυτό που φοβάστε, αντί να βγω έξω και να πω ότι θα πάω να καταθέσω ένα φάκελο, που δεν το έχω κάνει και αν το αίτημα είναι να μην το κάνω, δεν πρόκειται να το κάνω. Σας το έδωσα και σας είπα …
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Με συγχωρείτε, κύριε συνάδελφε, αλλά επειδή δεν ήμουν εδώ προηγουμένως, προς ποιο σκοπό δόθηκαν αυτά από εσένα; Για ποιο λόγο;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να τα έχουν τα μέλη της επιτροπής, να τα αξιολογήσουν και εν ευθέτω χρόνο, αύριο μεθαύριο, όποτε είστε έτοιμοι να δούμε με τι τρόπο θα τα αντιμετωπίσουμε. Αξιολογήστε και την αξιοπιστία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Απλώς εισάγετε κάτι διαφορετικό. Αυτό λέω …
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά όχι με κακό σκοπό, σας δίνω το λόγο μου.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν αμφισβήτησα εγώ το σκοπό σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, εάν μου βάζετε θέμα να μην κυκλοφορήσει …
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν σας έβαλα αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι ήμουν σαφής στην τοποθέτησή μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν θεωρείτε ότι πρέπει να κρατηθεί από τα Πρακτικά. Πολύ ευχαρίστως.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν έχω βάλει τέτοιο θέμα. Έχω βάλει θέμα ότι μπορεί αύριο να υπάρξουν άλλοι τρεις φάκελοι με δημοσιευμένα στοιχεία αντίστοιχα. Απλώς θα πάρει άλλη τροπή η λειτουργία της επιτροπής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, είναι ανοιγμένα.
(XA)
(1ML)
Από τη μέρα της εξετάσεως του Τέλογλου στην Αίθουσα της Γερουσίας ζητήσαμε δύο δικογραφίες. Η δικογραφία της MAYO είναι η δικογραφία που διενήργησε ο Εισαγγελέας Παπαγγελόπουλος. Έχουν ανοιχθεί οι λογαριασμοί με δικαστική συνδρομή και έχουμε ζητήσει τη δικογραφία. Έχει ανοιχθεί ο λογαριασμός 0732624 ο οποίος αναφέρεται ως χρηματοδότης της Νέας Δημοκρατίας. Μπορώ να καταθέσω τη δικογραφία. Και αν υπάρχουν και πρόσθετα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα να συνεννοηθείτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε ζητήσει από τη δικαιοσύνη τις δυο δικογραφίες. Εγώ τις έχω τις δικογραφίες διότι τις αναζήτησα. Να μας στείλουν αυτές τις δύο δικογραφίες για να δούμε τι μας λείπει από αυτά που λέει ο κ. Οικονόμου και αν υπάρχουν κάποια που δεν είναι ανοικτά να τα ανοίξουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα όμως διότι ο χρόνος δεν είναι φιλικός να συνεννοηθείτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να πάμε στο Ντουμπάι τη Δευτέρα να τελειώνουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γι’ αυτό παρακάλεσα να συνεννοηθείτε.
Το λόγο έχει ο κ. Παφίλης κατά τη δεοντολογία και την ουσία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Επειδή καθυστέρησα για λόγος ανεξάρτητους από μένα, δεν έχω ακούσει τι έχει διαμειφθεί. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι έχει ζητηθεί να ανοιχθεί κάποιος λογαριασμός; Τι έχει συμβεί ακριβώς; Γιατί έχει σημασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Οικονόμου, παρακαλώ τηλεγραφικά να μιλήσετε στον κ. Παφίλη. Κύριε Παφίλη, θα σας ενημερώσει ο κ. Παφίλης κατ’ ιδίαν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας έχω δώσει μια γραπτή δήλωση και δεν την έκανα τυχαία. Παρακαλώ, να καταχωρηθεί και στα Πρακτικά και αν θέλετε τη διαβάζετε ή δεν τη διαβάζετε. Εκφράζει τη στάση τη δική μου ως εκπροσώπου του κόμματός μας σε ό,τι αφορά συνολικά την κατάσταση που διαμορφώνεται.
Θέλω να κάνω δύο σημειώσεις. Εμείς προσπαθούμε με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο να βοηθήσουμε στην προσπάθεια…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και ο Πρόεδρος εξ ονόματος της Επιτροπής.

Η συνέχεια στο  olympia.gr

Σχόλια