M. Γιαννάκης: Να μην αφήσουμε η οικονομική δραστηριότητα να λεηλατήσει τους φυσικούς μας πόρους.


Ομιλία στο 8ο Τακτικό Συνέδριο

Κυρίες και κύριοι,

Ολόκληρος ο κόσμος διανύει σήμερα μία περίοδο έντονης ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Η οικονομική κρίση που βιώνουμε ως χώρα θέτει έντονους προβληματισμούς για το μέλλον.
Για το ΠΟΥ και ΠΩΣ οδηγούμαστε στο Αύριο.
Παράλληλα, η ενεργειακή εξάρτηση, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, παρά την οικονομική κρίση, παραμένουν στο προσκήνιο.
Η τριπλή πλέον, οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση επιβάλλει νέες προτεραιότητες και ίσως διαφορετική προσέγγιση.
Μία προσέγγιση που καλούμαστε όλοι εμείς να καθορίσουμε. Καλούμαστε όλοι μαζί να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο και να το χτίσουμε μέρα με τη μέρα.
Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά τα ζητήματα της ενέργειας και της αξιοποίησης των φυσικών πόρων.
Μπροστά στην φτώχεια των επιχειρημάτων της έθεσε μια επικοινωνιακή προμετωπίδα: την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η παράταξή μας έχει κάνει μια διαφορετική επιλογή.
Μια πιο σύγχρονη επιλογή.
Την επιλογή της Αειφορίας, που αποτελεί εδώ και χρόνια την επίσημη επιλογή της Ευρώπης.
Μιλάμε για την διατηρήσιμη ανάπτυξη, που στηρίζεται σε τρία προτάγματα:
Την Ανταγωνιστικότητα, την Ισορροπία με το Φυσικό Περιβάλλον και την Ισορροπία με το κοινωνικό περιβάλλον.
Ενεργειακή πολιτική χωρίς Ανταγωνιστικότητα, είναι ακραία εμμονή και επιστροφή στον κρατισμό.
Αλλά και Ανταγωνιστικότητα χωρίς σεβασμό στο Περιβάλλον, είναι λεηλασία φυσικών πόρων.
Η έννοια της Αειφορίας είναι η σύγχρονη, κοινωνικά φιλελεύθερη προσέγγιση που «παντρεύει» την ανταγωνιστικότητα με το σεβασμό του περιβάλλοντος.
Φίλες και Φίλοι,
Μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις δεν δικαιούμαστε να εθελοτυφλούμε.
Οφείλουμε όλοι να αφυπνιστούμε από το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού και την τεράστια Οικολογική Καταστροφή.

Δεν δικαιούμαστε όμως να φοβόμαστε. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση με φόβο απέναντι στην πρωτοβουλία για αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου. Ένας αναξιοποίητος πλούτος στα έγκατα της Ελλαδικής Γής που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε. Και αυτή την αξιοποίηση να την παντρέψουμε με τις πλέον σύγχρονες περιβαλλοντικές μεθόδους. Να τις αξιοποιήσουμε, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της αειφορίας.

Σήμερα, με τη διεθνή εμπειρία, με τα διδάγματα του παρελθόντος, οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό μας πλαίσιο για να αξιοποιήσουμε –χωρίς να λεηλατούμε- το φυσικό μας περιβάλλον.

Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος.

Να μην αφήσουμε η οικονομική δραστηριότητα να λεηλατήσει τους φυσικούς μας πόρους.

Αλλά και να μην αφήσουμε η περιβαλλοντική ευαισθησία να γίνει σκόπελος ανάπτυξης.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή οικονομική και περιβαλλοντική συγκυρία επιβάλλει μια διαφορετική ματιά.

Οφείλουμε να δούμε χωρίς παρωπίδες και χωρίς συναισθηματισμούς την αλήθεια.

Ο τομέας ενέργειας και φυσικών πόρων αποτελεί την μοναδική χαραμάδα από την οποία μπορεί να αντλήσει κανείς αισιοδοξία, αφού υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ένα επενδυτικό ενδιαφέρον που η σημερινή κυβέρνηση με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της το απαξιώνει.

Η απουσία, εννέα μήνες μετά αναπτυξιακού νόμου αποδεικνύει τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς και την έλλειψη σχεδιασμού της σημερινής κυβέρνησης.

Για να χαράξουμε μια μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική και να καθορίσουμε το ενεργειακό μίγμα που θα μας δίνει αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, πρέπει να υπηρετήσουμε παράλληλα τρεις στόχους:

Την επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού με διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών
Την καθαρή ενέργεια
Την φθηνή ενέργεια

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο στόχος 20-20-20 για το 2020 δεν είναι μόνο τολμηρός και αισιόδοξος αλλά και εξαιρετικά ακριβός για την οικονομία μας.


Ο τομέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΝΔ εργάζεται συστηματικά και εκπονεί ένα μακρόπνοο σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Τα προηγούμενα χρόνια, το έργο της ΝΔ στον ενεργειακό τομέα υπήρξε πολυδιάστατο και καταγράφηκε θετικά στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Οδήγησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας στο διεθνώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό χάρτη.

Κατέστησε την πατρίδα μας ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Άνοιξε νέους δρόμους για το φυσικό αέριο με νέους αγωγούς.

Η Νέα Δημοκρατία προώθησε την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, του αγωγού ITGI, του SouthStream, την διασύνδεση με τις Βαλκανικές χώρες, που απετέλεσαν τη βάση για τον ενεργό ρόλο της χώρας μας στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα.

Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση ναρκοθέτησε με τις προεκλογικές της εξαγγελίες αυτές τις μεγάλες πρωτοβουλίες.

Και οι τελευταίες εξελίξεις στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στις μεγάλες και ιστορικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ως κυβέρνηση.

Και προτείνει μια νέα, πρόσθετη δέσμη πολιτικών για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους:

Εξοικονόμηση Ενέργειας: Το ελληνικό κράτος είναι το πλέον σπάταλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έχω πει και το ξαναλέω: Για μας «Η φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ». Και έχουμε προτείνει ήδη την ένταξη όλου του Δημόσιου Τομέα (Εκκλησία, ΝΠΔΔ) στα προγράμματα Εξοικονόμησης. Το ΕΣΠΑ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.
Ηγετική ΔΕΗ: Στην Ελλάδα όταν αναφερόμαστε στην ενέργεια μιλάμε πρώτα απ’ όλα για την ΔΕΗ, που αποτελεί την ενεργειακή ναυαρχίδα της πατρίδας μας. Μια επιχείρηση που δεκαετίες τώρα συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της του τόπου. Παραδώσαμε το 2009 τη ΔΕΗ με μια σημαντική προίκα που προσέγγιζε τι 1 δις € κέρδη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού και επενδύσεων. Γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή των μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2, Αλιβέρι, Μεγαλόπολη. Στόχος μας είναι η διατήρηση του ηγετικού ρόλου της ΔΕΗ σε μια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικού ρεύματος σε συμφωνία με τους κανόνες της ΕΕ. Αυτοί οι κανόνες όμως θα πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που δεν απαξιώνουν το μέλλον της επιχείρηση. Πιστεύουμε σε μια μη φοβική στον ανταγωνισμό ΔΕΗ. Μια ΔΕΗ με ηγετικό ρόλο στην αγορά που ταυτόχρονα εξυπηρετεί αποτελεσματικά τον Έλληνα Καταναλωτή.
Προτείνουμε και διεκδικούμε την ταχεία αναβάθμιση της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ζητάμε την άμεση εκπόνηση ενός συγκεκριμένου και ρεαλιστικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του κόστους από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το 2013 και μετά.
Ταυτόχρονα, χρειάζεται άμεση επέκταση και εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για μεγαλύτερη ασφάλεια και κάλυψη των αναγκών στην Ελληνική επικράτεια.
Η αθέτηση της προεκλογικής δέσμευσης του ίδιου του σημερινού Πρωθυπουργού, αλλά και μετεκλογικά της αρμόδιας Υπουργού για «πάγωμα» των τιμολογίων της ΔΕΗ, μέσω του ΦΠΑ, του ΕΦΚ στα καύσιμα και την επιβολή για πρώτη φορά ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και η προαναγγελθείσα αύξηση του Ειδικού Τέλους υπέρ ΑΠΕ κατά 18 φορές, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, επιβαρύνοντας δυσβάσταχτα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αξιοποίηση του Εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη: αλλά, με πιο σύγχρονες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Υπάρχουν αυτές οι τεχνολογίες και οφείλουμε να τις εφαρμόσουμε
Αξιοποίηση των ΑΠΕ: αλλά με δύο προϋποθέσεις: Επιλεκτικά, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις ανταγωνιστικού κόστους. Και με συνέργειες μεταξύ τους, ώστε να μεγιστοποιούνται οι αποδόσεις τους.
Το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό που διαθέτει η πατρίδα μας, η γεωθερμία, η αξιοποίηση της βιομάζας, η αξιοποίηση των υδατικών πόρων μέσω της υδραυλικής ενέργειας αποτελούν τα αναξιοποίητα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα αποτελούν μια μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση, που οφείλουμε να δούμε με σοβαρότητα χωρίς ερασιτεχνισμούς που ακυρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Υδρογονάνθρακες: Η σύγχρονη ενεργειακή στρατηγική προϋποθέτει την μείωση της συμμετοχής του πετρελαίου στο ενεργειακό μας ισοζύγιο και την πετρελαϊκή απεξάρτηση της χώρας μας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έρευνες και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην περιοχή της Θάσου και στις υπόλοιπες περιοχές που υπάρχουν ενδείξεις κοιτασμάτων.
Το φυσικό αέριο αποτελεί την πιο φθηνή και οικολογική μορφή Υδρογονάνθρακα γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και την επέκταση του δικτύου σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Οφείλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο ΦΑ και να προχωρήσουμε άμεσα στην κατασκευή δεύτερου τερματικού σταθμού LNG στην Βόρειο Ελλάδα.
Έρευνα και Τεχνολογία: Η Πολιτεία οφείλει στον τομέα της Ενέργειας να ενισχύσει την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, την εκπαίδευση, την καινοτομία. Υπάρχουν νέες μορφές όπως οι τεχνολογίες Υδρογόνου, τα Κάτοπτρα και η Κυματική Ενέργεια που μπορούν να αναδειχθούν ως το νέο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και να μετατρέψουν την πατρίδα μας σε πρωτοπόρο δύναμη. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνδέσουμε την οργανωμένη έρευνα που διεξάγεται από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας με την ενεργειακή αγορά.
Επανασύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Όχι «Επιτροπές» και «Υποεπιτροπές» με κοντόφθαλμη συντεχνιακή αντίληψη. Ένας Ανεξάρτητος Φορέας που με αντικειμενικότητα χαράσσει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη στρατηγική.
Φορέας Έρευνας και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων: για την δημιουργία του πλαισίου για την έρευνα των φυσικών πόρων που διαθέτει η πατρίδα μας αλλά και την διαμόρφωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, με σεβασμό στις σύγχρονες αρχές προστασίας του περιβάλλοντος.
Φυσικοί Πόροι: Αξιοποίηση του πλούσιου ορυκτού πλούτου που βρίσκεται στα έγκατα της ελληνικής γης και εκσυγχρονισμός του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών.
Οι υδατικοί πόροι επίσης, αποτελούν ένα τεράστιο θησαυρό που θα πρέπει με σύνεση να αξιοποιήσουμε.
Το ΙΓΜΕ θα πρέπει να πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση του συνόλου των εθνικών, φυσικών μας πόρων.
Τοπικές Κοινωνίες: Σε όλες μας τις προσπάθειες οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να γίνουν συμμέτοχες, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κυρίες και Κύριοι,

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μύθο. Τον μύθο της «πράσινης ανάπτυξης». Ένας μύθος που δυστυχώς εξελίσσεται σε εφιάλτη. Γιατί η «πράσινη ανάπτυξη» μεταλλάσσεται καθημερινά σε πράσινη φοροεπιδρομή, σε βαθιά ύφεση, σε πράσινη φτώχεια.

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε την περίοδο 2004-09 να εφαρμόσει μια πολιτική που τοποθέτησε την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, δίχως άλλη καθυστέρηση.
Ευχαριστώ κλείνοντας την τοποθέτησή μου τα εκατοντάδες στελέχη, που με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους συνεργάζονται μαζί μας και βοηθούν τον τομέα πολιτικής ευθύνης ενέργειας και φυσικών πόρων .

Έχουμε άλλωστε την ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή από τα 800.000 μέλη μας να ανοίξουμε τις πόρτες της παράταξης και να αφουγκραστούμε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις της βάσης του κόμματος.

Αυτές τις τρείς μέρες του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνουμε τις επιλογές μας και κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά.

Με τον Αντώνη Σαμαρά, ένα βήμα μπροστά.

Μπροστά για την Ελλάδα της Ελπίδας!

Σας ευχαριστώ!






Σχόλια